Zlato za najbolji digitalni sadržaj u Europi dobio rad profesorica Sveučilišta Sjever! Foto: Sveučilište Sjever

Zlato za najbolji digitalni sadržaj u Europi dobio rad profesorica Sveučilišta Sjever!

VV | 25.10.2023. u 12:20h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatski digitalni obrazovni sadržaj "Zdravstvena njega – opća“ nagrađen je zlatnom medaljom BELMA kao najbolji digitalni obrazovni sadržaj u Europi. Nagrada je to stručnog žirija sastavljenog od predstavnika izdavačke industrije, obrazovnih stručnjaka i drugih relevantnih stručnjaka u sklopu EEPG (European Educational Publishers Group).

Digitalni obrazovni sadržaj čiji autorski tim čine profesorice Marijana Neuberg, Ivana Živoder, Tina Košanski, Valentina Vincek sa Sveučilišta Sjever te Sonja Šare, učiteljica iz Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar namijenjen je budućim medicinskim sestrama i tehničarima, a cilj mu je pomoći učiteljima i učenicima u medicinsko sestrinskim postupcima poput promatranja izgleda bolesnika, mjerenja vitalnih funkcija, primjeni lijekova te komunikaciji s bolesnikom.

Untitled.jpg

- Velika nam je čast što je naš zajednički rad nagrađen prestižnom zlatnom nagradom BELMA. Put do "zlata" nije bio lagan. Kolegice i ja radile smo na ovom, ali i na još osam sličnih obrazovnih materijala gotovo dvije godine ulažući veliki napor i svoje slobodno vrijeme u izradu materijala kao i korespondenciju s urednicima i recenzentima u svrhu postizanja što veće kvalitete sadržaja - istaknula je pročelnica Odjela za sestrinstvo izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg koja je ujedno i koordinatorica ovog projekta ispred Sveučilišta Sjever.

Sadržaj je osmišljen i izrađen u potpuno digitalnom obliku, što omogućava ne samo njegovu dostupnost svim polaznicima medicinskih škola u cijeloj Hrvatskoj, već i njegovo sustavno osuvremenjivanje novim znanstvenim i stručnim spoznajama.

daaaa.jpg

- Bez predanosti i kreativnosti autorica ne bi bilo moguće izraditi ovako kvalitetni digitalni obrazovni sadržaj jer je za izradu istog bila potrebna visoka razina stručnog znanja iz područja biomedicine i zdravstva, a posebice iz grane sestrinstva koje su nastavnici Odjela za sestrinstvo pokazali i prenijeli učenicima, ali na jedan inovativan način u digitalnim udžbenicima - dodala je Neuberg.

Za sve je ovo bio nov i nepoznat način izrade obrazovnog materijala zbog čega su pohađali i edukaciju za korištenje platforme i izradu digitalnog sadržaja. Velika podrška u tome bili su im i kolege iz izdavačke kuće Profil Klett.

- Iznimno me veseli da je naš trud i rad na izradi digitalnih obrazovnih sadržaja prepoznat u Europi kao kvalitetan i vrijedan materijal za učenike. Trudili smo se nastavni sadržaj prilagoditi novim digitalnim znanjima i atraktivnim animacijama kako bi razina motivacije učenika za korištenje ovih sadržaja bila kontinuirana - istaknula je jedna od autorica, doc. dr. sc. Ivana Živoder.

Glavne urednice ovog digitalnog obrazovnog sadržaja su Matea Thompson, Ana Kodžoman i Maja Križman Roškar, a urednice Anita Terzić, Melita Milić, Klara Šarčević i Katarina Lipovac.

Nagrada BELMA, ustanovljena 2009., dodjeljuje se svake godine za visoku kvalitetu obrazovnoga materijala proizvedenoga u bilo kojoj europskoj zemlji. Udžbenici se mogu prijaviti u četiri kategorije, a ocjenjuje ih međunarodni žiri sastavljen od stručnjaka. Natjecanje provode tri međunarodne organizacije posebno usmjerene na obrazovanje i materijal za učenje – European Educational Publishers’ Group (EEPG) osnovana 1991. kao neprofitna udruga izdavača udžbenika, Frankfurtski sajam knjiga i International Association for Research on Textbooks and Educational Media (IARTEM).

- Kvalitetni obrazovni sadržaji su uvijek potrebni i svojim radom nastojimo doprinijeti što boljem obrazovnom sustavu kao i što lakšem pristupu vrijednim informacijama i znanjima do kojih smo i same došle kroz dugogodišnji rad i istraživanja. Mlade kolege u srednjim školama su naša budućnost, a u svijetu digitalizacije potrebno je približiti sadržaje profesije na ovako kreativan način. Kao pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever, ali i kao jedna od autorica, ponosim se da su ovako veliki doprinos u edukaciji budućih kolega dale nastavnice našeg odjela i Sveučilišta - istaknula je izv. prof. dr. sc. Neuberg.