Zamjenica župana Silvija Zagorec na sjednici Vijeća Saveza Alpe-Adria u Bruxellesu Foto: Varaždinska županija

Zamjenica župana Silvija Zagorec na sjednici Vijeća Saveza Alpe-Adria u Bruxellesu

Varaždinske vijesti | 29.11.2023. u 08:49h | Objavljeno u Aktualno

Povodom desete obljetnice Saveza Alpe – Jadran u Bruxellesu je u srijedu održana redovna sjednica Vijeća Alpe – Jadran, političkog tijela ove najstarije organizacije srednje Europe koja okuplja regije iz Austrije, Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Srbije.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec sudjelovala je na sjednici, koju je vodio pokrajinski ministar austrijske Štajerske Werner Amon. Upravo je Štajerska izabrana za predsjedatelja Saveza i u sljedeće dvije godine, a članovi Vijeća su službeno potvrdili regiju Vojvodinu kao novu članicu Saveza.

- Bila je čast sudjelovati na sjednici Vijeća Alpe – Jadran u Bruxellesu u godini u kojoj se ne obilježava samo deseta obljetnica preoblikovanja nekadašnje Radne zajednice Alpe – Jadran, nego i 10 godina pristupanja Varaždinske županije Savezu Alpe – Jadran, ali i 10 godina pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Iskoristili smo priliku i čestitali Štajerskoj na novom dvogodišnjem mandatu na čelu Saveza, kao i novoj članici Vojvodini – rekla je Silvija Zagorec.

Podsjetimo, Varaždinska županija je 2013. godine pristupila Savezu Alpe-Jadran, čime je postala članica međuregionalnog udruženja koje je sinonim uspješne suradnje i dobrosusjedskih odnosa. Radna zajednica Alpe - Jadran osnovana je 1978. godine. Nakon 35 godina postojanja, 2013. godine članovi su Zajednicu odlučili preoblikovati u Savez Alpe - Jadran kako bi još više pridonijeli izgradnji mirne, zajedničke, demokratske i pluralističke Europe.

savez_alpe_jadran_bruxelles_studeni_2023_1.jpg

savez_alpe_jadran_bruxelles_studeni_2023_2.jpeg

savez_alpe_jadran_bruxelles_studeni_2023_1.jpeg