"Vlada RH krši dogovor s liječnicima - sve opcije su na stolu, uključujući i štrajk" Foto: Pexels/ilustracija

"Vlada RH krši dogovor s liječnicima - sve opcije su na stolu, uključujući i štrajk"

Varaždinske vijesti | 13.1.2024. u 13:02h | Objavljeno u Aktualno

Liječnički sindikati i udruge najavili su sindikalne akcije, uključujući i štrajk, ako Vlada RH do kraja siječnja ne ispuni njihove zahtjeve, među kojima su i primjereni koeficijenti.

- Politika grubo krši dogovor s hrvatskim liječnicima iz travnja 2023., te smo mi, hrvatski liječnici, dužni odmah reagirati, sve opcije su na stolu, uključujući i štrajk. Politika nije riješila gotovo ništa od dogovorenoga u travnju 2023. Ako brzo i korjenito ne pristupi rješavanju dogovorenog – odgovornost za ono što će uslijediti isključivo je na premijeru Plenkoviću i Vladi - poručili su u četvrtak Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska liječnička komora, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Inicijativa mladih liječnika Hrvatske.

Uzrok

- Prema svim informacijama i različitim elementima reformi koje su dogovorene 11. travnja 2023. između krovnih liječničkih udruga i Vlade Republike Hrvatske, premijer Plenković i Vlada Republike Hrvatske krše dogovor, ne poštujući ono što su hrvatski liječnici i hrvatska politika dogovorili na sastanku 11. travnja. Shodno tome, hrvatski liječnici, udruženi u HLS, HLK, HUBOL, KoHOM i Inicijativu mladih liječnika Hrvatske, dužni su reagirati da bi zaštitili održivost hrvatskog zdravstva i dostojanstvo svojeg poziva - ističu liječnici.

- Procesi negdje nisu ni započeti – dogovor se ignorira, negdje su plasirani pro forma dokumenti – dogovor se izigrava, negdje se beskonačno odugovlači – dogovor se razvodnjava i time ciljano slabi poziciju hrvatskih liječnika. Navedeno itekako dobro vidimo, shvaćamo i zato reagiramo - poručili su.

- Od travnja 2023. do danas, 9 mjeseci, nudili smo svoje znanje i vrijeme, poticali, kontaktirali, apelirali, slali dopise, pokušali stvari riješiti za stolom, civilizirano, prema prethodno postignutom dogovoru. Nažalost, nailazili smo na zid - naveli su u zajedničkom priopćenju.

Povod

- Sam povod reakciji posljednji je ponižavajući potez - uvredljivi prijedlog novih koeficijenata za liječnike u Uredbi o koeficijentima u javnim službama, u svjetlu prekršenih i neispunjenih obećanja koje je politika dala liječnicima u proljeće 2023. Naime, ovo što politika sada nudi hrvatskim liječnicima, objektivno sagledano - u konačnici nije čak ni ista razina, nije čak ni – "pozitivna" nula. Uz stopu inflacije u 2023., ponuđeno je u praksi realni pad plaća hrvatskih liječnika - smatraju liječnici.

- Demistificirajmo koeficijente. Što je koeficijent u konačnici? To je pokazatelj koliko vas država i društvo cijene, koliko vrednuju vaš rad. Ovo ponuđeno pokazuje da je politiku, u trenucima kada stotine mladih hrvatskih liječnika napuštaju Hrvatsku, a srednje i starije generacije hrvatskih liječnika bježe u privatne poliklinike, kada radimo milijune prekovremenih sati – baš briga za hrvatske liječnike. Na to smo dužni reagirati - naglasili su iz sindikata i udruga liječnika.

Daljnji koraci

- Hrvatski liječnici uvijek su bili i bit će partner hrvatskom društvu, hrvatskim građanima, našim sugrađanima koje liječimo i zbog kojih postojimo. Što se politike i političara tiče, oni su nešto drugo. Oni nas naprosto tjeraju na poteze koji će uslijediti ako se u najkraćem roku nešto korjenito ne promijeni od strane onih koji imaju vlast, legitimitet i moć mijenjati situaciju u hrvatskom zdravstvu nabolje - ukazuju liječnici.

Kako kažu, poučeni "iskustvom iz travnja 2023., izgubljenim dragocjenim vremenom za reforme i narušenim povjerenjem", od predsjednika Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske tražimo neodgodivo ispunjenje dogovorenog:
- prijedlog primjerenih koeficijenata za liječnike (rok: kraj sljedećeg tjedna)
- upućivanje izmjene zakona vezano uz robovlasničke ugovore u e-savjetovanje (rok: kraj sljedećeg tjedna)
- upućivanje u e-savjetovanje prijedloga Zakona o radno-pravnom statusu liječnika usuglašenog s liječničkim udrugama te uvrštavanje istoga u Plan zakonodavnih aktivnosti Ministarstva zdravstva za 2024. (rok: kraj siječnja 2024.)
- početak pregovora za Granski kolektivni ugovor (rok: kraj siječnja 2024.)
- napraviti izmjene i dopune vremensko-kadrovskih normativa, uskladiti ih s postojećim propisima te ih učiniti obvezujućima

- U slučaju neispunjenja navedenoga u navedenim rokovima – otpočinjemo sa sveobuhvatnim sindikalnim akcijama, uključujući i štrajk - napomenuli su liječnici.

"Liječnici su prisiljeni reagirati"

Iznijeli su i pregled onoga što je dogovoreno u travnju 2023. i što do 10. siječnja ove godine, napomenuli su, nije realizirano, "čime je dogovor prekršen, a hrvatski liječnici prisiljeni reagirati".

Naveli su tako da je lani dogovoren nastavak rada na Zakonu o radnopravnom statusu liječnika (ZORPS) usporedno s izradom Zakona o plaćama u javnim službama.

- Ne radi se ništa - ZORPS se više niti ne nalazi u planu zakonodavnih aktivnosti Ministarstva zdravstva za 2024. - ukazuju liječnici.

- Dogovorena je izrada Vremensko-kadrovskih normativa (VKN) u suradnji liječničkih udruga i MIZ-a do 1.10.2023. Nitko iz naših udruga nije bio uključen. U 10/2023 iz MIZ-a izlazi zbrzani bezvrijedni copy-paste dokument: neprimjenjiv u praksi, u suprotnosti sa nizom pravilnika, s unesenim postupcima koji se ne obavljaju 30-ak godina. Uz sve to, ministar Beroš kaže da su i takvi promašeni VKN-i „neobvezujući“. Takav dokument je potpuno beskoristan. VKN su pretvoreni u mrtvo slovo na papiru, a dokument izdan da bi se, eto, moglo reći da je „poštovan rok“ - navode liječnici.

- Što se tiče robovlasničkih ugovora specijalizanata, dogovoreno je žurno rješavanje ovog gorućeg pitanja u svjetlu masovnog odlaska mladih liječnika iz Hrvatske, aneksiranjem postojećih ugovora, kao i za sve takve ugovore ubuduće. Održano je nekoliko besplodnih sastanaka, Ustavni sud rekao svoje u korist specijalizanata, ali nikakvih konkretnih poteza - zakonodavnih promjena – nema - nastavili su.

- U vezi Granskog kolektivnog ugovora (GKU), dogovoreno je da će pregovori za novi GKU početi usporedno s izradom novih koeficijenata. Pregovori nisu počeli, ništa nije učinjeno. Hrvatsko zdravstvo je više od godinu dana bez GKU-a. Izrazito štetne posljedice za hrvatske liječnike u praksi: nedonošenjem GKU-a de facto je ukinuta reprezentativnost hrvatskih liječnika, pravo da pregovaraju u svoje ime = hrvatski liječnici godinu i pol dana efektivno zakinuti za ostvarivanje svojih prava - poručili su iz sindikata i udruga.

Novi sastanak 17. siječnja

Iz Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) u petak su izvijestili da je na sjednici Vlade u četvrtak Zakon o radno-pravnom statusu liječnika uvršten u Plan zakonodavnih aktivnosti Ministarstva zdravstva za 2024., s upućivanjem u proceduru u 1. tromjesečju 2024.

- Dodatna novost je kako je jučer Hrvatski liječnički sindikat dobio poziv na sastanak u Ministarstvu zdravstva 17. siječnja radi nastavka razgovora o prijedlogu nove uredbe o plaćama u javnim službama. Iščekujemo poštivanje zadanih rokova i adekvatno rješavanje i ovih i ostalih zahtjeva (nastavak pregovora za granski kolektivni ugovor, rješavanje tzv. robovlasničkih ugovora i vremensko-kadrovskih normativa) za održivost javnog zdravstva i zadržavanje hrvatskih liječnika i u javnom zdravstvenom sustavu i u Hrvatskoj - naveli su iz HLS-a.