Veleposlanik Izraela posjetio Novi Marof - otvoreni brojni oblici suradnje Foto: Krešimir Đurić

Veleposlanik Izraela posjetio Novi Marof - otvoreni brojni oblici suradnje

| 8.2.2024. u 13:56h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač danas je u Kulturnom centru "Ivan Rabuzin" ugostio veleposlanika Države Izrael u Republici Hrvatskoj Nj. E. Garya Korena.

Podsjetimo, Jenkač je kao član saborske Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Izrael u studenome prošle godine posjetio ratna područja na jugu Izraela.

>> Siniša Jenkač u dvodnevnom posjetu Izraelu: "Prenosimo istinu, Izrael ima pravo braniti se!"

Novomarofski gradonačelnik zahvalio je veleposlaniku Korenu na dolasku u Novi Marof.

- Na sastanku smo razgovarali o različitim temama. Veleposlanik je dobro upoznat s cijelom našom županijom, mogućnostima i turističkom ponudom. Naravno, razgovarali smo i o suradnji kulturnih ustanova i škola, kako bismo promovirali i povezali hrvatsku i izraelsku kulturu. Na tome ćemo sigurno ustrajati i taj vid suradnje ćemo svakako razvijati - istaknuo je Jenkač.

Razgovaralo se i mogućnostima investicija, a na sastanku su bili i predstavnici tvrtke Knauf Insulation.

- Upoznali smo veleposlanika i s mogućnostima nekih obostranih i zajedničkih investicija. Na sastanku je bio i direktor tvrtke Knauf Insulation, koja trenutno provodi veliku investiciju na području Novog Marofa, drugu najveću u Republici Hrvatskoj. Razgovaralo se o mogućnostima izvoza nekih njihovih proizvoda u Izrael u budućnosti, također i o nekim povezivanjima što se tiče industrije naoružanja i slično, naime, na sastanku je bio i načelnik Općine Ljubešćica, gdje se radi na jednoj inovaciji što se tiče proizvoda u obrambenoj industriji - naglasio je Jenkač.

novi_marof_sinisa_jenkac_gary_koren_izrael_veleposlanik_08022024_1.jpg

- Drago mi je što veleposlanik Koren prepoznaje Novi Marof. Svidjele su mu se naše manifestacije, poput izložbi cvijeća u našem dvorcu i Dana vrganja. Najavio je svoj dolazak na neke od njih, a istaknuo je i da je planinar i da mu se sviđa naše okruženje te da bi volio istražiti marofske brege - rekao je Jenkač.

Gary Koren izraelski je veleposlanik u Hrvatskoj posljednjih godinu i pol dana. Kako je naglasio, ovo je njegov prvi posjet Novom Marofu, ali definitivno ne i posljednji.

novi_marof_sinisa_jenkac_gary_koren_izrael_veleposlanik_08022024_2.jpg

- Prije svega, zahvalni smo na suradnji s Hrvatskom na različitim posljima - političkom, gospodarskom, kulturnom, akademskom i znanstvenom. Naravno da se većina toga odvija u Zagrebu, između Zagreba i Jeruzalema, i uz pomoć ambasada, ali smatram da je važan i naš rad izvan glavnih gradova. Volim putovati, a vi imate prekrasnu zemlju. Ovo je bila odlična prilika, osobito nakon što su gradonačelnik Jenkač i članovi Sabora posjetili Izrael. Razgovarali smo o mogućnostima suradnje i ovdje, u Novom Marofu. Nadam se da ćemo uspjeti dogovoriti suradnju i uspostavu prijateljskog odnosa s nekim izraelskim gradom ili općinom slične veličine - rekao je veleposlanik.

- Pokušat ću doći ponovno u Novi Marof, na manifestacije koje se ovdje organiziraju, i razgledati prirodu, upoznati povijest ovog kraja i probati lokalna vina, čuo sam da su vrlo dobra - nasmijao se.

- Podržat ćemo i suradnju građana na različitim razinama, kako bi građani Novog Marofa i ove regije mogli doći u kontakt s Izraelom, njegovom kulturom i poviješću - poručio je Koren.

novi_marof_sinisa_jenkac_gary_koren_izrael_veleposlanik_08022024_3.jpg

Na novinarsko pitanje o problemima s birokracijom u Hrvatskoj, na što stranci često ukazuju, s osmijehom je odgovorio.

- Nije uobičajeno da strani diplomati kritiziraju zemlju domaćina ako žele nastaviti raditi u toj zemlji - nasmijao se.

Ipak, pohvalio je Hrvatsku.

- Prema objektivnim kriterijima, Hrvatska u kontekstu Europske unije radi dobar posao, sa svojim brojkama ekonomskog rasta. Neki izazovi slični su izazovima s kojima se i mi susrećemo, poput radne snage, demografije, razumijemo te probleme, no oni nisu svojstveni samo Hrvatskoj - napomenuo je.

Dodao je kako smatra da se može napraviti više na području gospodarstva.

- Ranije sam se susreo s više ministara iz hrvatske Vlade, uključujući prethodnog ministra gospodarstva, a nadam se da ću se susresti i sa novim ministrom. Birokracija nije prisutna samo u Hrvatskoj, mislim da je i na političarima i saborskim zastupnicima da rade na dobrobit države i da poboljšaju propise koji bi pomogli i koristili stranim investitorima. Ako želite privući više, primjerice, izraelskih investicija u Hrvatsku, poslovanje bi trebalo ići "glatko" - naglasio je ovom prilikom.

U sklopu posjeta organiziran je i posjet tvrtki Knauf Insulation, koja proizvodi izolacijske materijale.

novi_marof_sinisa_jenkac_gary_koren_izrael_veleposlanik_08022024_5.jpg

- Izrael je uvoznik građevinskog materijala tako da je moguće da se i na tom polju postigne neka suradnja - istaknuo je Koren.

Osvrnuo se i na sport.

- Hrvatska je supersila na tom području, i mi možemo puno naučiti od vas, osobito u nogometu. Možemo vam samo zavidjeti kako država s manje od 4 milijuna stanovnika ima tako velika postignuća - kazao je izraelski veleposlanik.

Dodao je da Izrael i Hrvatska i povijesno imaju dodirnih točaka.

- Razumijevanje između naših država osobito je izraženo zbog povijesnih pitanja. Hrvatska je mlada država i prilikom nastanka morala se suočiti s ratom, što je Izrael iskusio 1948. godine, kada smo i mi imali rat za nezavisnost, zato ljudi razumiju sve posljedice rata. Mi smo i sada usred rata, i nadamo se njegovom završetku. 136 talaca je još uvijek zarobljeno, nadamo se da će ih uskoro pustiti - istaknuo je Koren te zahvalio hrvatskoj Vladi na podršci Izraelu.

novi_marof_sinisa_jenkac_gary_koren_izrael_veleposlanik_08022024_6.jpg