Siniša Jenkač u dvodnevnom posjetu Izraelu: „Prenosimo istinu, Izrael ima pravo braniti se!”

VV | 28.11.2023. u 20:15h | Objavljeno u Aktualno

U sklopu dvodnevnog radnog posjeta Izraelu, članovi saborske Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Izrael, uključujući saborskog zastupnika HDZ-a i gradonačelnika Grada Novog Marofa Sinišu Jenkača, posjetili su ratna područja na jugu zemlje. Organizirano od strane Američkog židovskog odbora (American Jewish Committee), putovanje je obuhvatilo posjete ratnoj zoni i bolnici u Aškelonu, gradu Sderotu te kibucu Kfar Aza, mjestu prvog napada Hamasa 7. listopada 2023. godine, s tragičnim ishodom od 52 ubijenih i preko 90 otetih ili nestalih osoba.

- Iz čitave Europe bilo nas je osam, a Hrvati su poslali četiri svoja zastupnika da svjedoče zlodjelima Hamasa. Po našem povratku u Hrvatsku možemo prenositi istinu. Hrvatska je jedna od 14 zemalja koja je nedvosmisleno dala podršku toj jednoj, dozvolit ću si reći, prijevari Rezolucije koja se željela poturiti UN-u i koja je željela podlo skrenuti pozornost s istine - rekao je Jenkač i dodao kako su tom prilikom istaknuli kako je nužno osloboditi oko 240 otetih izraelskih civila, te uništiti terorističku skupinu Hamas koja, kako su istaknuli, ne brine za civilno stanovništvo Pojasa Gaze niti izraelskih građana.

Uz Jenkača u Izraelu su bili i Katarina Nemet, Jure Brkan i Andro Krstulović Opara, a zajedno su se u Rahatu u pustinji Negev susreli s beduinima, žrtvama Hamasovog terorističkog napada, te su obišli vojarnu Shura u Ramli gdje se obavlja identifikacija posmrtnih ostataka više od 1200 ubijenih civila u terorističkom napadu Hamasa. Također su se susreli i razgovarali s obiteljima ubijenih, otetih i nestalih stanovnika kibuca Kfar Aza koji su ostali bez doma, a sada su smješteni u kibucu Shefayim. Aktivno su sudjelovali u brojnim kontaktima, razgovorima i konzultacijama sa stručnjacima iz područja međunarodnopravnog, humanitarnog, sigurnosnog i političkog života Izraela, a primila ih je i hrvatska veleposlanica u Izraelu Vesela Mrđen Korać.

Članovi izaslanstva Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Izrael još su jednom potvrdili već izraženu potporu Hrvatske izraelskome narodu u njihovom pravu na samoobranu i sigurnost uz poštovanje odredbi međunarodnog prava i maksimalnu zaštitu civilnog stanovništva u Pojasu Gaze.

- Nažalost, Hamas je postala teroristička organizacija koja vodi državu, ozbiljna organizacija koja vodi proxy rat protiv države Izrael. Vidio sam razorene kibuce, vidio sam mrtva tijela. Rat izaziva rat do istrebljenja te u ovom slučaju trebamo znati tko je izazvao rat, tko je taj koji je pokrenuo val sukoba i jednostavno moramo biti svjesni da država Izrael ima pravo braniti se - jasno je poručio Jenkač. Pozvao je Jenkač na širenje istine o sukobu između Izraela i Hamasa, istaknuvši manipulaciju Hamas-a koji koristi civile.

- Hamas koristi djecu, koristi civile, osim što ih gura na ratna područja, on ih medijski koristi. Zato poziv svima, morate se svi zajedno više angažirati da taj medijski rat i medijska istina ne prevladava s jedne strane - upozorio je Jenkač.

Označeno u