Varaždinsko bučino ulje postalo 44. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU! Foto: VV arhiva

Varaždinsko bučino ulje postalo 44. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU!

Varaždinske vijesti | 3.7.2023. u 10:50h | Objavljeno u Aktualno

"Varaždinsko bučino ulje" je dobilo europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 3. srpnja.

Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije. EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

- Nakon Varaždinskog zelja, Zagorskog purana,Zagorskih mlinci, Zagorskih štrukli i Zagorskog bagremovog meda te Varaždinskog klipiča, i naše Varaždinsko bučino ulje našlo je svoje mjesto na europskoj listi autohtonih i posebnih proizvoda. Da tamo pripada, mi smo znali već jako dugo, ali drago nam je da je to sada i službeno potvrđeno. Ova potvrda, prvenstveno je priznanje našim poljoprivrednim proizvođačima, OPG-ovima, koji, unatoč svim izazovima, teže kvaliteti svog proizvoda, a ujedno čuvaju tradiciju i kulturu svog kraja. Zaštita Varaždinskog bučinog ulja na europskoj razini doprinijet će daljnjem stvaranju identiteta i prepoznatljivosti Varaždinske županije, a ujedno će i podići razinu konkurentnosti na sve zahtjevnijem europskom i svjetskom tržištu – istaknuo je varaždinski župan Anđelko Stričak.

Postupak zaštite naziva "Varaždinsko bučino ulje" pokrenula je Udruga "Varaždinsko bučino ulje" koja je Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla pod nazivom "Varaždinsko bučino ulje".

- "Varaždinsko bučino ulje" je djevičansko jestivo ulje dobiveno prženjem i mehaničkim prešanjem sjemenki uljne buče golice (Cucurbita pepo L.), a koristi se kao dodatak jelima i salatama. "Varaždinsko bučino ulje" je tamnozelene do crne boje s crvenkastim odsjajem. U aromi dominira osjet prženosti protkan specifičnim orašastim okusom bez stranog ili užeglog mirisa i okusa. Aromatično je te ima uglađen, suptilan okus i jasno prepoznatljiv miris prženih bučinih sjemenki. Karakteriziraju ga mirisne, pikantne note i dobro uravnotežen buke. Tekstura ulja je zaokružena i profinjena, dobrog viskoziteta, vizualno privlačna i sjajnog odsjaja - izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Proizvodnja "Varaždinskog bučinog ulja", od sadnje buča do dobivanja ulja, na području Varaždinske županije ima višestoljetnu tradiciju. Na temelju iskustava i znanja proizvođača, prerada sjemenki u "Varaždinsko bučino ulje” provodi se na nižim temperaturama, zbog čega se otpuštaju slađe mirisne note nego što bi se to postiglo pri uobičajenim temperaturama prženja. Osim toga, prilikom pripreme tijesta od mljevenih bučinih koštica dodaju se manje količine kuhinjske soli, što doprinosi posebnoj kvaliteti "Varaždinskog bučinog ulja".

Specifikaciju proizvoda "Varaždinsko bučino ulje" možete pogledati ovdje.

Republika Hrvatska sada ima 44 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Uz sada registrirani naziv "Varaždinsko bučino ulje", registrirani su i nazivi proizvoda: Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso 'z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica, Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta, Lički škripavac, Bračko maslinovo ulje, Zagorski bagremov med, Zagorski štrukli / Zagorski štruklji, Meso istarskog goveda – boškarina / Meso istrskega goveda – boškarina, Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka, Lumblija, Goranski medun, Dalmatinska janjetina, Slavonska kobasica, Komiški rogač i Novigradska dagnja.