U srpnju jednak broj mrtvih na prometnicama kao i u prvih šest mjeseci 2023.

VV | 18.7.2023. u 11:18h | Objavljeno u Aktualno

U šest mjeseci 2023. godini na prometnicama na području PU varaždinske dogodilo se 570 prometnih nesreća. U navedenim nesrećama 3 osobe su smrtno stradale, 19 osoba zadobilo je teške tjelesne ozljede, a 154 osobe zadobile su samo lake tjelesne ozljede.

Samo u razdoblju od 13. do 16. srpnja 2023. dogodile su se još 3 prometne nesreće s poginulim osobama u kojima su 3 osobe smrtno stradale, a što predstavlja povećanje smrtnog stradavanja osoba u prometu za 33% u odnosu na isto razdoblje protekle 2022. godine.

U 2023. godini u prometu su smrtno stradala 3 motociklista, 2 vozača osobnih automobila i 1 biciklist. Navedene nesreće dogodile su se zbog neprilagođene brzine kretanja vozila, nepropisnog pretjecanja vozila i vožnje pod utjecajem alkohola.

Najčešći uzročnici prometnih nesreća

Naime, sukladno statističkim pokazateljima prekršaji „4 ubojice u prometu“ (brzina, alkohol, pojas i mobitel) najbrojniji su i ujedno najčešći uzročnici prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometnim nesrećama. Protekli vikend u kontinuiranim policijskim nadzorima prometa policijski službenici PU varaždinske utvrdili su 250 prekršaja, od toga 106 prekršaja nepropisnih brzina, 50 prekršaja ne korištenja sigurnosnog pojasa, 19 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom vožnje, te 19 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola.

Činjenica je, da je gotovo u svim prometnim nesrećama sa poginulim, odnosno težim ozljeđivanjem osoba uzrok najmanje jedan od prekršaja „4 ubojice u prometu“ – neprilagođena i nepropisna brzina. Uz to se nerijetko veže vožnja s nedopuštenom koncentracijom alkohola u krvi ili opojnih droga, odnosno korištenje mobitela tijekom vožnje, što odvlači pozornost vozača od prometne situacije. Za sudionike u najvećoj mjeri uzrok nesreća s kobnim ishodom je nekorištenje zaštitnog sigurnosnog pojasa.

Unatoč apelima, upozorenjima i izvješćima policije o posljedicama prometnih nesreća u kojima su sudionici uslijed počinjenih prekršaja „4 ubojice u prometu“ teško ozlijeđeni ili smrtno stradali, policijski službenici i dalje u prometu zatiču sudionike, koji čine upravo ove prometne prekršaje.

Sudionici u prometu – čuvajte svoj život i život drugih!

Policijski službenici ponovno apeliraju na sve sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa, međusobno uvažavanje svih kategorija sudionika te podizanje razine prometne kulture kod svakog pojedinca, bilo da u prometu sudjeluje kao vozač, putnik, motociklist, biciklist ili pješak.

U cilju povećanja razine sigurnosti cestovnog prometa, policijski službenici Policijske uprave varaždinske nastavljaju intenzivno i dalje sa provođenjem akcija nadzora nad prometom, kako u radne dane (i noću), tako i tijekom vikenda.

Policijski službenici će pritom koristiti sve raspoložive uređaje i opremu uključujući i Dron za nadzor prometa iz zraka te će naredne mjere biti prvenstveno usmjerene na smanjenje broja prekršaja, koji najčešće dovode do prometnih nesreća s teškim posljedicama, odnosno na prekršaje iz skupine “4 ubojice u prometu – alkohol, brzina, mobitel i pojas”, ali i na sve druge prekršaje u cestovnom prometu. Također će se posebno obratiti pozornost, uočavati i sankcionirati nekorištenje sigurnosnog pojasa osoba na prednjim i na stražnjim sjedalima, kako bi se izbjegle teške ozljede ili ispadanje osobe iz vozila pri eventualnoj prometnoj nesreći.

Policijski službenici su proteklog vikenda započeli snimanje dronom naših prometnica te će u narednom razdoblju koristiti dron za potrebe nadzora prometa, i to za praćenje prometnih tokova, ali i radi utvrđivanja težih prekršaja u prometu.

Savjeti i preporuke pješacima:

  • krećite se nogostupom ili drugom površinom određenom za kretanje pješaka,

  • pri prelaženju ceste koristite obilježene pješačke prijelaze,

  • cestu prelazite kada je na semaforu upaljeno zeleno svjetlo za pješake,

  • noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, budite označeni reflektirajućim materijalom.

Savjeti i preporuke za vozače bicikala:

  • biciklom se krećite biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, potrebno se kretati što bliže desnom rubu kolnika,

  • cestu možete prijeći na obilježenom biciklističkom prijelazu uz uvjet da ste prethodno provjeri da je to sigurno,

  • na obilježenom pješačkom prijelazu prilikom prelaska ceste nije dozvoljeno voziti bicikl,

  • u grupi uvijek vozite bicikl jedan iza drugoga,

  • ruke uvijek držite na upravljaču bicikla kako ne bi umanjili stabilnost vozila i na taj način povećali mogućnost pada i nastanka prometne nesreće

  • noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, budite označeni reflektirajućim materijalom.

Savjeti i preporuke za vozače mopeda i motocikala:

  • uvijek koristite homologiranu te pravilno vezanu zaštitnu kacigu,

  • tijekom cijele godine voziti s upaljenim kratkim svjetlima,

  • ne upravljati pod utjecajem alkohola ili droga,

  • poštivati dopuštena ograničenja brzine,

  • prilagoditi brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste),

  • prilikom vožnje u skupini, voziti u slijedu jedan iza drugoga,

  • prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknuti se od središnje crte (jer se vožnjom uz crtu i naginjanjem u zavoju glava vozača može nalaziti čak do 1 metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera),

  • ne voziti slalom između vozila,

  • predviđati poteze vozača (drugih) automobila,

  • voziti se na dovoljnoj udaljenosti od vozila ispred sebe.