ŠTO TO SMRDI? Inspekcija provela tri nadzora, ali sve je čisto; svoj odgovor poslao i župan

| 30.10.2023. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

- U inspekcijskim nadzorima nadzirane su pravne osoba koje su ishodile od nadležnog ureda dozvole za gospodarenje otpadom za postupak R3 kompostiranje te obradu otpada u bioplinskom postrojenju. Inspekcijskim nadzorima nisu utvrđene nepravilnosti iz nadležnosti ove inspekcije - odgovaraju iz Državnog inspektorata

Na području Varaždina učestale su pritužbe građana na širenje neugodnih mirisa. O tom je problemu nedavno govorio i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj te napomenuo da je o tome održao sastanak u Državnom inspektoratu.

- Provode se izvidi kod pojedinih poslovnih subjekata kod kojih se sumnjalo da bi mogli biti izvor i čim mi Državni inspektorat dostavi te nalaze, predočit ćemo ih javnosit i pokrenuti možda određene daljne postupke - naveo je gradonačelnik. Uputili smo stoga upit Državnom inspektoratu pitajući što se dosad poduzelo vezano za problem širenja neugodnih mirisa, kakav je ishod inspekcijskih nalaza i koje su sve ovlasti inspektorata po tom pitanju.

Dobili smo odgovor u kojem stoji da je Inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata obavila tijekom ove godine tri inspekcijska nadzora na lokaciji na koju se odnosi naš upit.

- U inspekcijskim nadzorima nadzirane su pravne osoba koje su ishodile od nadležnog ureda dozvole za gospodarenje otpadom za postupak R3 kompostiranje te obradu otpada u bioplinskom postrojenju. Inspekcijskim nadzorima nisu utvrđene nepravilnosti iz nadležnosti ove inspekcije - odgovaraju iz Državnog inspektorata.

Gradonačelnik Neven Bosilj također je izjavio kako smatra da djelatnostima koje zagađuju zrak, poput gospodarenja otpadom, više nije mjesto u gradu, ali "da im županija i država i dalje izdaju dozvole za rad". Župan Stričak poslao nam je odgovor vezano za tu temu u kojoj napominje da je "dozvolu moguće izdati isključivo za lokaciju za koju je prostorno-planskom dokumentacijom utvrđena namjena gospodarenja otpadom, što znači da je odgovornost na Gradu Varaždinu i gradonačelniku".

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.