SDP-ov apel medijima: Izvještavanje o sucidu povećava broj slučajeva, pogotovo kada je detaljno

vv | 1.9.2023. u 15:46h | Objavljeno u Aktualno

Iz SDP-a mjesecima upozoravaju da nema dovoljno psihijatara i psihologa koji bi brinuli o mentalnom zdravlju djece i mladih. 

Nakon tragedije koja se dogodila prije nekoliko dana u susjednoj Bosni i Hercegovini ponovo su reagirale članice Foruma žena SDP-a, ovaj put s apelom prema medijima. 

- Samoubojstvo je javno zdravstveni problem koji je osjetljiv na medijsko praćenje, te ukoliko se o njemu izvještava na pogrešan način raste rizik od novih pokušaja samoubojstava, odnosno od imitacije medijski popraćenog samoubojstva u rizičnim i ranjivim populacijama građana, a prvenstveno se radi o adolescentima i o osobama s mentalnim teškoćama.  Prilikom izvještavanja o ovoj temi trebalo bi zaštititi identitet žrtve, očuvati privatnost obitelji, uzdržati se od objave ovakvih vijesti na prvoj stranici, o načinu počinjenog samoubojstva, te ne bi trebalo objavljivati fotografije žrtve ili mjesta gdje se samoubojstvo dogodilo – rekla je SDP-ova Danka Marić Paravinja, inače diplomirana psihologinja. 

Dalje ističe kako mediji mogu pridonijeti i prevenciji i pomoći te da je nužno čitatelje informirati gdje i kako mogu dobiti pomoć, te raditi na uklanjanju društvene stigme koja se veže uz psihičke poteškoće i traženje stručne pomoći. 

Podsjetimo i da je Barbara Antolić Vupora, SDP-ova saborska zastupnica i predsjednica varaždinskog županijskog SDP-a i ranije upozoravala na ove probleme.

Primjerice, u svibnju ove godine uputila je amandman kojim bi se omogućilo da se proračunom osiguraju sredstva za dječje psihologe, prosječno dodatnih četiri po županiji. 

Podsjetila je pritom na zabrinjavajuće brojke o porastu broja samoubojstava kod djece i mladih, ali i na neadekvatnu skrb za mentalno zdravlje kod djece i mladih. 

Podaci su alarmantni i treba reagirati, ne sutra, za mjesec dana ili godinu, nego odmah, istaknula je Barbara Antolić Vupora. Pritom je spomenula da su podaci o mentalnom zdravlju djece koje je nedavno iznijela pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat-Dragičević, zaista zabrinjavajući, a oni prvenstveno govore da je broj dječjih i adolescentnih psihijatara nedovoljan u odnosu na potrebe i da treba povećati broj specijalizacija psihijatara. 

- Za Hrvatsku je psihijatrijska bolnica za djecu i mlade, u Zagrebu takozvana “Kukuljevićeva”  sa tek 38 stacionarnih kreveta i pet liječnika, a stižu joj pacijenti iz čitave Hrvatske, premala – upozorila je Antolić Vupora. 

Također, spomenula je i Grad Varaždin kao pozitivan primjer. 

– Grad Varaždin je ozbiljno pristupio problemu mentalnog zdravlja te je u proračunu osigurao sredstva za zapošljavanje dodatnih psihologa u osnovnim školama. Grad je također formirao koordinaciju osnovnoškolskih psihologa. Uistinu se nadam i apeliram da takav model bude prepoznat i prihvaćen na nacionalnoj razini kako bi se riješio sve veći problem mentalnog zdravlja među mladima i djecom, kao što je bio slučaj s ostalim projektima koje je Varaždin pokrenuo – rekla je Barbara Antolić Vupora.