S priznavanjem obrazovanja, prvostupnicama u OB Varaždin i nova važna uloga u zdravstvenom procesu Foto: VV arhiva / ilustracija

S priznavanjem obrazovanja, prvostupnicama u OB Varaždin i nova važna uloga u zdravstvenom procesu

| 12.8.2019. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Priznavanje diploma prvostupnicima sestrinstva, diplomiranim medicinskim sestrama i magistrama sestrinstva već duže vrijeme predstavlja problem u hrvatskom zdravstvenom sustavu, no Opća bolnica Varaždin nedavno je napravila značajan iskorak na tom području.

Naime, na sve tri lokacije u OB Varaždin rade medicinske sestre kojima do sada nije bilo formalno priznato obrazovanje, a riječ je o 71 prvostupnici sestrinstva. U Varaždinu je tako do sada na poslovima srednje medicinske sestre radilo 48 prvostupnica, u Klenovniku 9, a u Novom Marofu njih 14.

Prepoznavši važnost rješavanja tog problema, Upravno vijeće bolnice na svojoj je posljednjoj sjednici na inicijativu ravnatelja OBV Nenada Kudelića dr. med., te uz potporu osnivača, Varaždinske županije, donijelo odluku da se svim prvostupnicama u OB Varaždin prizna završena obrazovna razina.

- Na ovaj iskorak odlučili smo se u sklopu strategije zadržavanja medicinskog kadra u Općoj bolnici Varaždin prepoznajući važnost dodatnog obrazovanja. Drago nam je što je naš prijedlog naišao na potpuno razumijevanje i potporu osnivača, Varaždinske županije. Važnost ovoga prepoznalo je i Upravno vijeće, a sve na tragu zadržavanja visoko kvalitetnog medicinskog osoblja u OBV čime pružamo kvalitetnu medicinsku uslugu našim pacijentima – izjavio je Kudelić.

Raspravi o ovoj problematici na sjednici UV-a prethodila je prezentacija o stanju sestrinstva u OBV koju su održali zamjenik ravnatelja Damir Poljak i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Anica Sekovanić. U prezentaciji su, među ostalim, istaknuli i nesrazmjer u odnosu na Pravilnik o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti.

U prezentaciji je istaknuto kako u OBV na lokaciji u Varaždinu radi i 107 prvostupnica na poslovima prvostupnica, u Klenovniku ih je 12, a u Novom Marofu 14. Na poslovima prvostupnica u Varaždinu radi i 20 diplomiranih medicinskih sestara, odnosno magistra sestrinstva, u Klenovniku ih je tri te jedna u Novom Marofu, dok je za njih sedam priznat stupanj obrazovanja s obzirom na radna mjesta (pet u Varaždinu te po jedna u Klenovniku i Novom Marofu).

- Nažalost, medicinske sestre s visokom stručnom spremom, koje su završile ili specijalističke diplomske studije ili magisterije, zbog postojeće Uredbe vlade o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama nije moguće sistematizirati, osim na određenim položajima koji iziskuju visoku stručnu spremu, te njihova implementacija u zdravstveni sustav, upravo zbog te Uredbe, trenutačno nije moguća - napomenuo je u sklopu prezentacije Poljak.

Kakve promjene donosi priznavanje diploma, kako će to utjecati na rad s pacijentima i kakvo je stanje s medicinskim kadrom u varaždinskoj bolnici pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...