Rast troška odvoza otpada od nove godine; tko će manje bacati u crnu kantu, manje će osjetiti novo povećanje

VV | 17.8.2023. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

- Čim smo otvorili javno savjetovanje, počele su i vječite rasprave po pitanju otpada. Povećanje cijene odvoza otpada bit će tek od početka nove godine i iznosit će između dva do maksimalno 25 posto, a to će ovisiti o punjenju crne kante - rekao je zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković na današnjoj konferenciji za medije vezano za predloženo povećanje cijene odvoza otpada od strane varaždinskog komunalnog poduzeća Čistoća. Na konferenciji za medije sudjelovao je i direktor Čistoće Zoran Svetec.

Prema njihovu pojašnjenju do novog povećanja cijene dolazi iz razloga što se na javnom natječaju, koji je raspisala Čistoća, za zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada javio samo varaždinski MBO i to s cijenom od 200 eura po toni, dok trenutačno Čistoća za zbrinjavanje takvog otpada na raznim odlagalištima drugih jedinica lokalne samouprave plaća 93 eura po toni. 

- Grad Varaždin nema odlagalište, a druga se zatvaraju ili JLS-ovi više ne žele uzimati otpad s područja drugih lokalnih jedinica. Od ukupno 11.000 tona miješanog otpada 6.000 tona zbrinjavamo po cijeni od 93 eura po toni na tuđim odlagalištima, ali smo tu kvotu za ovu godinu ispunili. Preostalih 5.000 tona stoga ide prema MBO-u - rekao je Svetec, s tim da su naglasili da cijena odvoza za ovu godinu ostaje ista te da povećanje cijene, o čemu je Odluka na javnom savjetovanju te još treba proći Gradsko vijeće, na snagu stupa od sljedeće godine.

Zamjenik Miroslav Marković ističe da je situacija na tržištu otpada trenutačno takva i da je to jedina ponuda koju su dobili na raspisanom natječaju. Svetec kaže da bi cijena odvoza u Sloveniju ili Austriju bila ista, s tim da bi se plaćao i prijevoz, a Marković navodi da se na natječaj nije javilo Sanacijsko odlagalište Piškornica nego su tražili potpisivanje direktnog ugovora, iako zakon za tu svrhu propisuje raspisivanje javnog natječaja.

- Sad nas se proziva za ono što smo govorili prije tri godine! Pa tada nije bilo inflacije niti rata u Ukrajini. Oni su tada dizali cijene za sto posto, kad još nije bilo inflacije. Raniji prosvjedi protiv podizanja cijene odvoza smeća smatram da su bili opravdani. Mi ih nismo organizirali, ali smo ih podržali. Ako netko smatra da sada treba prosvjedovati, neka prosvjeduje, a što se tiče Habijana, možda je dobar pravnik, ali mu matematika ne ide jer se ne radi o povećanju cijene od 120% - osvrnuo se Marković i na komentare oporbenih gradskih vijećnika o najnovijem dizanju cijena; HDZ-ova Damira Habijana i Ivana Čehoka.

Zoran Svetec dodatno je istaknuo da u varijabilni dio cijene, na koji se odnosi predloženo povećanje cijene, ulazi samo ono što se odloži u crnu kantu tj. miješani komunalni otpad.

- Mi to izvadimo i predamo tj. platimo nekome zbrinjavanje i tu nije ukalkuliran nikakav trošak Čistoće. To jednostavno toliko košta trenutačno na tržištu - rekao je Svetec.

Kad je riječ o stambenim zgradama apeliraju na predstavnike stanara da Čistoći prijave obračun odvoza smeća prema broju članova kućanstva jer je to najpravedniji model dok se kod svih zgrada ne ugrade polupodzemni spremnici, kad bi se odvoz smeća trebao plaćati prema odloženim količinama. 

- Apeliramo na sve predstavnike stanara da prijave Čistoći obračun po broju članova kućanstva, tako će višečlana kućanstva plaćati nešto više, a ako je netko sam, plaćat će manje. Već godinu dana objašnjavamo u zgradama da možemo obračunavati na način na koji god oni žele; po broju stanara, kvadraturi, broju stanova i slično i samo je nekoliko zgrada prešlo na taj model po broju stanara - kaže Marković.

Također je napomenuo da bi pitanje odvoza otpada trebalo biti dugoročno riješeno izgradnjom Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Piškornici, čija je izgradnja konačno ugovorena i mogla bi biti gotova za tri do četiri godine. Tada odvoz miješanog otpada s područja Varaždina i drugih lokalnih jedinica Varaždinske županije više ne bi trebao ovisiti o ponudama koje na natječaj za miješani otpad trenutačno dolaze jedino iz varaždinskog MBO-a. Također treba dodati da je trenutačna cijena odvoza od 200 eura po toni s MBO-om sklopljena na rok od godinu dana. Stoga jedina mjera koja preostaje je smanjenje količina miješanog otpada, na što bi trebalo utjecati i najnovije povećanje cijena, a koje bi za svako kućanstvo trebalo ovisiti upravo o količini predanog miješanog otpada.