Radimir Čačić: Vladine mjere pomoći građanima su samo još jedan igrokaz

Varaždinske vijesti | 15.9.2023. u 13:03h | Objavljeno u Aktualno

Na konferenciji za medije održanoj danas u Hrvatskom saboru predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić i saborska zastupnica i potpredsjednica stranke Natalija Martinčević kritizirali su mjere pomoći građanima koje je jučer predstavila Vlada RH.

Istaknuli su, navodi se u priopćenju za medije Narodne stranke-Reformista, kako je Vlada ponovno odlučila prirediti igrokaz umjesto ozbiljnih i konkretnih poteza kojima bi se stvarno pomoglo hrvatskim građanima.

- Suština svih velikih priča o zaustavljanju rasta cijena električne energije je u činjenici da cijena proizvodnje struje u Hrvatskoj ovisi o proizvodnji nuklearke Krško i hidrocentrala, čijom proizvodnjom se pokriva pretežni dio potrošnje te ni na kakav način ne ovisi o cijeni energenata na europskom tržištu i ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg bi Vlada naplaćivala veće cijene.

Problem električne energije u Hrvatskoj je u činjenici da je Vlada od 2012. godine do danas, prebacujući dio profita HEP-a u proračun, građane dodatno oporezivala sa 100-300 milijuna € godišnje umjesto je je odavno završila projekt Hidrocentrale Senj-Kosinj i drugih te time osigurala potpunu neovisnost o električnoj energiji.

Kod mjera pomoći umirovljenicima važno je istaknuti ključnu činjenicu a to je da je 2016. godine visina mirovine iznosila 43% plaće, a danas ona iznosi 35 % plaće, što znači da su mirovine u mandatu Vlada premijera Plenkovića pale za relativno 20 %.

Posebno je tragikomičan bio nastup premijera Plenkovića vezan za smanjenje cijena i to ne zato što je pobrojao „čak 30 artikala“ jer je potpuno jasno da je to kap u moru potreba građana, već zato što je jasno kako će nakon završetka turističke sezone i svođenja tržišta na domaćeg kupca sa smanjenom kupovnom moći, cijene padati.

U cjelini činjenice su slijedeće; Hrvatska Vlada druga je najneuspješnija Vlada u Eurozoni nakon Slovačke. Naša inflacija je čak 40 % viša od prosječne europske a ta nominalna od 7,9 % za većinu hrvatskih građana a posebno umirovljenike nije realna jer je stvarnost poskupljenje hrane za 17 % a stana i režija za 12 % i to uz sve Vladine pomoći.

Vlada je propustila na početku energetske krize zaustaviti rast cijena energenata kao što su to učinile neke druge zemlje već je nepotrebno dugo čekala oduke EU da nam to preporuči.

Vlada je propustila donijeti odluku o isplati 13. ili 14. mirovine kao što su to također učinile neke države EU.
I Vlada je propustila, barem privremeno svesti na nulu PDV na osnovne prehrambene proizvode.

Da je to učinjeno, Hrvatska danas ne bi bila druga najneuspješnija država u Europskoj uniji, ali ako to nismo učinili do sada, bilo bi dobro da se to učini odmah te da se građanima pomogne konkretno a ne igrokazima - istaknuo je Čačić.