Potpisan novi Kolektivni ugovor za zaposlenike Knauf Insulationa

Varaždinske vijesti | 5.2.2024. u 10:20h | Objavljeno u Aktualno

U utorak, 30. siječnja potpisan je novi Kolektivni ugovor za sve zaposlenike Knauf Insulationa Novi Marof. Ugovor su potpisali uprava Knauf Insulationa i predstavnici Sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske. Potpisivanju je prisustvovao i Željko Klaus, predsjednik Sindikata EKN-a.

- Na potpisivanju novog Kolektivnog ugovora,čime je novomarofska kompanija još jednom potvrdila poziciju jednog od predvodnika u poboljšanju radničkih prava u industriji, naglašeno je da su tijekom pregovora pažljivo razmatrani svi prijedlozi sindikata, a rezultat su usklađivanja koja će unaprijediti uvjete zaposlenika - priopćili su iz tvrtke.

- Potpisivanjem novog Kolektivnog ugovora nastavljena je dugogodišnja uspješna suradnja uprave Knauf Insulationa Novi Marof i sindikata, a u isto vrijeme i kontinuirana briga novomarofske kompanije o zaposlenicima, njihovim pravima i nagrađivanju dugogodišnjeg rada i uspješnih rezultata koje postižu svojim snažnim svakodnevnim angažmanom - dodali su.

Tako se, među ostalim, navodi da se novim Kolektivnim ugovorom povećao stalni mjesečni dodatak na plaću s 350,00 EUR na 425,00 EUR bruto. Povećao se i dodatak za godišnji odmor (regres) i Božićnica s 331,81 EUR na 350,00 EUR neto, godišnja nagrada s 663,62 EUR na 1120,00 EUR neto, povećanje darova u naravi (Uskrsnice) te dodatak za djecu i topli obrok s 55,20 EUR na 100 EUR neto. U isto vrijeme, dogovoreno je i povećanje maksimalno ostvarivog iznosa otpremnine prilikom odlaska u mirovinu s 13.272,80 EUR na 16.000,00 EUR bruto.

- Potpisivanje novog Kolektivnog ugovora samo je nastavak konstruktivnog dijaloga s našim sindikatom u cilju kontinuiranog poboljšanja zadovoljstva naših zaposlenika. Smatram da smo kroz zadnjih nekoliko godina značajno unaprijedili uvjete i ostale benefite naših zaposlenika, ali smo također i kroz ostale aktivnosti radili na tome da osiguramo što bolje radne uvjete i što pozitivnije radno okruženje. Na kraju, jedino na takav način možemo osigurati da naši zaposlenici, koji su najzaslužniji za svakodnevne uspjehe i izuzetne rezultate koje ostvarujemo zadnjih godina, budu zadovoljni s nama kao poslodavcem, odnosno da nas vide kao poslodavca koji se brine za njih. Sam kontinuitet rasta radničkih prava najbolje se može predočiti ako usporedimo porast ostvaren u zadnje dvije godine. Tako da, ako ova najnovija povećanja usporedimo s 2022. godinom, prava svih zaposlenika Knauf Insulationa značajno su povećana, od kojih posebno vrijedi istaknuti rast stalnog mjesečnog dodatka u iznosu od 122% te rast dara u naravi od 165% - rekao je povodom potpisivanja Kolektivnog ugovora direktor Stjepan Mršić.

Sve promjene nastale potpisivanjem novog Kolektivnog ugovora stupaju na snagu od 1. siječnja 2024. godine i primjenjuju se već kod obračuna plaće za siječanj ove godine.