NOVI PROJEKT Onkološkim pacijentima zračenje uskoro dostupno i u - Varaždinu? Foto: Krešimir Đurić / VV arhiva

NOVI PROJEKT Onkološkim pacijentima zračenje uskoro dostupno i u - Varaždinu?

| 15.7.2019. u 19:36h | Objavljeno u Aktualno

U Općoj bolnici Varaždin u narednim bi godinama trebao zaživjeti regionalni radioterapijski centar! O tom projektu, važnom za razvoj ove medicinske ustanove i dostupnost zdravstvene skrbi za onkološke pacijente, razgovarali smo s ravnateljem OB Varaždin dr. Nenadom Kudelićem i voditeljem Odjela za hematologiju, onkologiju i kliničku imunologiju dr. Željkom Vojnovićem.

Do centra pomoću EU fondova

- Opća bolnica Varaždin kontinuirano ulaže u struku i napredak te prati potrebe suvremene medicine. Mi smo bili među prvima, ako ne i prvi koji su prepoznali važnost multidisciplinarnog pristupa u liječenju onkoloških bolesnika i među prvima smo osnovali multidisciplinarni tim koji se bavi liječenjem pacijenata s gastrointestinalnim tumorima - istaknuo je dr. Kudelić, dodavši kako je u današnje vrijeme, uz starenje populacije i sve dostupnije dijagnostičke metode, ali i sve veću izloženost štetnim utjecajima, sve veći i postotak pacijenata s onkološkim bolestima.

- Općenito govoreći, u medicini postoje tri načina liječenja malignih bolesti - kirurško liječenje, kemoterapija i radioterapija, ali i njihove kombinacije. Liječenje pacijenata s malignim bolestima zahtijeva kompleksnu organiziranost ustanove s nizom različitih stručnjaka. Operacijsko liječenje tumora iz područja različitih medicinskih grana (abdominalna kirurgija, urologija, ginekologija, otorinolaringologija, neurokirurgija i sl.) te kemoterapija u OB Varaždin su na visokoj razini, dok se radioterapija uglavnom provodi u velikim centrima, odnosno kada govorimo o našim bolesnicima, u Zagrebu - pojasnio je Kudelić.

Istaknuo je pritom kako kapaciteti na razini Hrvatske definitivno nisu dostatni da bi pokrili potrebe za radioterapijom i radioterapijskim liječenjem onkoloških bolesnika, stoga se na razini Hrvatske javila inicijativa da se krene u postupak osnivanja radioterapijskih centara u regionalnim bolnicama.

- U Hrvatskoj postoji nekoliko bolnica druge kategorije, a OB Varaždin je jedna od njih te je, između ostalog, i bolnica od regionalnog značaja. S obzirom na potrebe koje trenutno postoje, smatramo da bi u našoj bolnici trebao biti osnovan jedan takav centar - rekao je Kudelić.

Inicijativa, koju je putem bolničkog Upravnog vijeća pokrenula Varaždinska županija, osnivač bolnice, postoji već duže vrijeme.

- Pritom sam ja, kao ravnatelj, bio zadužen da pokrenem tu priču. Stoga smo imenovali povjerenstvo u kojem je, među ostalima, bio i dr. Željko Vojnović, koje je napravilo analizu potreba i isplativosti osnivanja takvog centra. Analiza je prezentirana našem osnivaču, koji podržava ideju osnivanja radioterapijskog centra te smo tu ideju predstavili na radnom sastanku s ministrom zdravstva prof.dr.sc. Milanom Kujundžićem. On je pozdravio i tu ideju i sve ostale projekte za koje se nadamo da ćemo ih u skoroj budućnosti realizirati te se nadamo financiranju ovog projekta putem EU fondova - istaknuo je ravnatelj.

Osnivanje radioterapijske onkologije u varaždinskoj bolnici veliki je projekt koji, kako je istaknuo Kudelić, zahtijeva kompletnu infrastrukturu koja uključuje prostor, uređaj te kompletni tim stručnjaka za rad na njemu.

- Riječ je o investiciji vrijednosti između 20 i 30 milijuna kuna. Budući da smo mi, kao regionalna bolnica, usmjereni i ka razvoju onkologije, smatramo da bi jedan takav centar bio itekako opravdan. To bi pokrilo potrebe ove regije i smanjilo pritisak na Zagreb te uvelike pridonijelo kvaliteti i brzini liječenja takvih pacijenata kojih je, nažalost, sve više - kazao je Kudelić.

Da potreba otvaranja regionalnog radioterapijskog centra u Varaždinu itekako postoji, naglasio je i dr. Željko Vojnović.

”Zaostajemo 20-ak godina”

- Broj onkoloških bolesnika rapidno raste i očekujemo da će ih u sljedećih 15-20 godina biti dvostruko više nego danas. Mi smo zadnjih 20-ak godina duboko ušli u liječenje onkoloških bolesnika, ali imamo problem da naši bolesnici još uvijek nemaju uslugu radioterapije u matičnoj ustanovi, već tu uslugu zasad dobivaju najčešće u Zagrebu - ukazao je Vojnović.

Spomenuo je i navode iz stručnih časopisa, prema kojima Hrvatskoj nedostaje 42 posto opreme u radioterapiji!

Više o novom projektu Opće bolnice Varaždin pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...