Napredak u iskorištenosti EU fondova

Varaždinske vijesti | 7.7.2023. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska nastavlja s dobrim stopama rasta iskorištenosti sredstava iz EU fondova, pa je tako u zadnja 3 mjeseca korisnicima isplaćeno više od 477 milijuna eura.

Od ukupne alokacije koja iznosi 11,33 milijardi eura, dosad smo ugovorili 14,03 milijardi, odnosno 123,88 %, isplatili 9,62 milijarde eura, odnosno 84,88 %, te ovjerili 7,96 milijardi eura, odnosno 70,27 %.

Početkom godine poduzet je niz mjera kako bi se rasteretio sustav provedbe EU fondova i omogućila bolja fleksibilnost, postigla brža obrada zahtjeva za nadoknadu sredstava te izašlo u susret korisnicima EU projekata.

Tako su donesene 3 sistemski važne upute koje se odnose na postupanje pri povećanju cijena, rješavanje nepravilnosti u specifičnim situacijama te podugovaranje. Istodobno smo unaprijedili metodologiju za obradu zahtjeva za nadoknadu sredstava što je nadležnim tijelima omogućilo ubrzavanje procedure obrade, osiguravajući pritom učinkovitu razinu nadzora i kontrole.

Organizacijskim izmjenama omogućili smo dodatno jačanje kapaciteta SAFU-a kao ključne agencije za provedbu EU fondova.

“U razdoblju koje je pred nama posvećeni smo daljnjem radu s korisnicima projekata koje osnažujemo da uskoro završe svoje projektne aktivnosti. U zadnjem smo polugodištu korištenja sredstava tekućeg programskog razdoblja i moramo osigurati da se što više projekata dovrši do kraja godine”, izjavio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.