Martinčević: Sve što Vlada radi vezano uz situaciju u pravosuđu su koraci u pogrešnom smjeru Foto: Martin Novosel

Martinčević: Sve što Vlada radi vezano uz situaciju u pravosuđu su koraci u pogrešnom smjeru

vv | 24.1.2024. u 12:13h | Objavljeno u Aktualno

Saborska zastupnica Narodne stranke - REFORMISTI Natalija Martinčević danas je u Saboru govorila o nagomilanim problemima u hrvatskom pravosuđu, koje se s pravom stalno nalazi u fokusu javnosti jer bi pravosuđe trebalo biti temelj pravne države i demokratskog društva što u Hrvatskoj nažalost nije slučaj. Tako se u svom govoru osvrnula i na „bijeli“ štrajk sudaca koji je u tijeku.

- Sudstvo treba cjelovito zakonsko rješenje koje se odnosi na njihova prava, ali isto tako hitno treba i reformu cijelog sustava, uvođenje mjerljivih kriterija kvalitete rada sudaca te uvođenje sankcija zbog lošeg rada, nerada i sporosti što se očituje u gomilama predmeta koji se vuku godinama pa i desetljećima. Reformisti su za rješenje problema u pravosuđu dali cijeli niz konkretnih zakonskih prijedloga koje Vlada nažalost nije prihvatila - istaknula je Martinčević.

- Uopće ne ulazeći u temu materijalnih zahtjeva sudaca iz svih njihovih izjava potpuno je jasno da je njihov ključan zahtjev sveobuhvatno, jasno i jedinstveno zakonsko rješenje, kako se njihovi zahtjevi i situacije ne bi rješavale „ad hoc“ intervencijama Vlade. Upravo se na taj način sudstvo koje bi trebalo biti neovisno dovodi u situaciju kontinuirane ovisnosti o trenutačnim interesima Vlade ili pak raspoloženjima premijera. Sve ovo što danas Vlada radi vezano i uz izbor državnog odvjetnika i uz situaciju u pravosuđu - na žalost su koraci u potpuno pogrešnom smjeru! - rekla je Martinčević.

Martinčević je ponovno istaknula i da su Reformisti više puta predlagali da se i državni odvjetnik kao i predsjednik Vrhovnog suda mora u Saboru birati 2/3 većinom kako bi se morao postići politički konsenzus vladajućih i oporbe te državni odvjetnik ne bi bio samo produžena ruka vladajućih.

- To bi za ovu državu bilo zdravo, jer društva koja nisu postigla punu zrelost demokratskih procesa, društva gdje politika ima ogroman utjecaj na institucije, na medije i društva gdje je korupcija i to ona najopasnija, sistemska korupcija, snažno prisutna – ta su društva, a naše je takvo, posebno osjetljiva na upravo ovakve funkcije kakva je funkcija državnog odvjetnika - dodala je Martinčević.