Kako su poslovala najveća poduzeća iz naše županije i kakve su plaće? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Kako su poslovala najveća poduzeća iz naše županije i kakve su plaće?

Ivica Kruhoberec | 23.8.2021. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Poslovni sustav Vindija i dalje je najveća gospodarska snaga ne samo u Varaždinskoj županiji, nego i na sjeveru Hrvatske, pokazuju to podaci FINA-e o poslovanju hrvatskih poduzeća u prošloj, posebno izazovnoj godini zbog pandemije.

PS Vindija pa Boxmark Vindija, najveća članica istoimenog poslovnog sustav i najveća domaća prehrambena industrija, lani je ostvarila gotovo tri milijarde kuna prihoda, čime je to poduzeće došlo na 22. mjesto po prihodima u Hrvatskoj. Veće prihode uspjele su ostvariti isključivo tvrtke iz Zagreba, kao INA, Konzum i HT, izuzev riječnih Plodina i PPD-a iz Vinkovaca.

U Vindiji, koja je imala dobit od 18 milijuna kuna, lani je radilo 1.128 zaposlenika, koji su imali prosječnu neto plaću od 6.400 kuna, dok je Podravka, druga hrvatska prehrambena industrija, uz ukupan prihod od 2,1 milijarde kuna ostvarila 223 milijuna kuna dobiti, a njezinih 3.100 zaposlenika imalo je prosječnu plaću od 8.100 kuna, što je četiri posto više nego prethodne godine.

Koka je po veličini druga članica PS Vindije. S prihodom od skoro 1,3 milijarde kuna na 60. je mjestu najvećih poduzeća u nas. Lani je imala 1.560 zaposlenika s prosječnom plaćom od 4.700 kuna, a dobit od 14 milijuna kuna, što je gotovo upola manje u odnosu na prethodnu godinu.

S nešto više od milijardu kuna ukupnih prihoda Boxmark Leather, hrvatska članica jedne od vodećeg svjetskog proizvođača kožne galanterije za autoindustriju, treće je poduzeće po tom pokazatelju u Varaždinskoj županiji...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u