Varaždinska novinarka Marija Barić dobitnica priznanja HND-a Foto: HND

Varaždinska novinarka Marija Barić dobitnica priznanja HND-a

VV / HND | 4.5.2024. u 08:37h | Objavljeno u Aktualno

Na Svjetski dan slobode medija Hrvatsko novinarsko društvo je 3. svibnja u Novinarskom domu u Zagrebu dodijelilo novinarske nagrade za 2023. godinu te Priznanje Milan Grlović zaslužnim članovima HND-a.

Odlukom članova Hrvatskog novinarskog društva, ovogodišnju titulu novinara, odnosno novinarke godine ponijela je Dora Kršul, koja je osvojila najviše glasova u jakoj konkurenciji koju su činili još troje finalista, kandidiranih za nagradu Novinara godina: Hrvoje Šimičević, Dora Kršul i Domagoj Novokmet, navode iz HND-a.

Ocjenjivački odbor HND-a nagradu za Životno djelo Otokar Keršovani dodijelio je Viktoru Ivančiću, a ostali dobitnici novinarskih nagrada HND-a za 2023. godinu su: dvostruki dobitnik Hrvoje Šimičević (Nagrada Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo i Nagrada Jasna Babić za istraživačko novinarstvo), Patrik Macek (Nagrada Nikša Antonini za novinsku fotografiju), Radio Teatar Bajsić i prijatelji (Nagrada Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo), Saša Vejnović (Nagrada Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo) i Jagoda Bastalić (Nagrada Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo).

Također su dodijeljena i priznanja „Milan Grlović“ zaslužnim članovima HND-a: posthumno nedavno preminulom Damiru Matkoviću, Branku Mijiću, Tamari Marinković Margetić i varaždinskoj novinarki Mariji Barić. Ova nagrada se dodjeljuje zaslužnim novinarkama i novinarima, članovima i članicama HND-a za dugogodišnji rad i značajan doprinos razvitku novinarske organizacije i ugledu profesije te jačanju medijskih sloboda; novinarkama i novinarima koji su se istaknuli u radu i aktivnostima HND-a.

Marija Barić dugogodišnja je tajnica te zamjenica predsjednice Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva koja je u 40 godina karijere dala značajan doprinos opstanku sektorskog novinarstva promičući turističke, baštinske i kulturne teme koje je pratila u svojem gradu i županiji, na nacionalnoj razini te u inozemstvu.

Članica je FIJET-a, odnosno Međunarodne federacije turističkih novinara, te Zbora turističkih novinara i Zbora novinara za okoliš HND-a. Također, zamjenica je predsjednika Ogranka HND-a u Varaždinskoj županiji, gdje je aktivna u promicanu lokalnog novinarstva.

Članica je IO-a Pokreta prijatelja prirode Lijepa naša, grane Varaždin, a u sklopu LN-a petnaestak godina organizirala je ekološko-turističku akciju Cvijet za ljepši svijet i manifestaciju Tragovi iskona – ekološki recital u špilji Vindija.

Dobitnica je nekoliko nagrada i plaketa Marco Polo koje dodjeljuje FIJET za putopisne reportaže. Nagrađena je i kao autorica i redateljica dokumentarnih filmova o Trakošćanu na Festivalu turističkog filma u Solinu.

Profesionalno se bavi novinarstvom od 1984. godine, najprije kao novinarka Varaždinskih vijesti, a prije šest godina osnovala je portal HIA, koji dijelom prati i iseljeništvo i trenutno radi kao glavna urednica.