Milanović: Kada bi sve funkcioniralo kao vatrogastvo, Hrvatska bi bila uređena država Foto: VV arhiva / ilustracija

Milanović: Kada bi sve funkcioniralo kao vatrogastvo, Hrvatska bi bila uređena država

Varaždinske vijesti | 4.5.2024. u 11:43h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je čestitku povodom Dana vatrogastva.

"Hrvatsko vatrogastvo jedna je od onih javnih službi na koju možemo biti ponosni. Ne samo zbog duge tradicije vatrogastva koja traje već 160 godina, nego prije svega zbog predanosti i odgovornosti kojom vatrogasci, najvećim dijelom dobrovoljno, danas pristupaju svojoj teškoj i opasnoj službi. Vatrogastvo se počelo razvijati na sjeveru Hrvatske, ali danas imamo mrežu vatrogasnih profesionalaca i dobrovoljaca raširenu po cijeloj Hrvatskoj koja svima jamči brzu i nesebičnu pomoć. Susreti s opasnošću, neizvjesnošću i rizikom za vlastite živote svakodnevica je pripadnica i pripadnika profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi koji uvijek imaju samo jedan cilj – zaštititi tuđe živote i imovinu, pomoći ljudima u nevolji.

Kada bi sve u Hrvatskoj funkcioniralo kao vatrogastvo i još nekoliko službi i profesija, Hrvatska bi već danas bila snažna i uređena država kakvu želimo. Zato svi u državnoj vlasti koji odlučuju o položaju i pravima vatrogasaca moraju povesti više računa o ljudima koji ne pitaju za svoja prava kada treba spašavati ljude i imovinu od požara, poplava ili potresa. Rizik kojemu se vatrogasci izlažu nema cijene, ali njihova služba ima ogromnu vrijednost za cijelo društvo i to se mora uvažavati.

Od srca čestitam Dan vatrogastva, Dan svetog Florijana, svima u Hrvatskoj koji se bilo profesionalno ili dobrovoljno bave vatrogastvom", stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika.