HRABRO PROTIV RAKA Sa samo 28 godina suočila se s rakom dojke i pobijedila Foto: Luka Šalamun

HRABRO PROTIV RAKA Sa samo 28 godina suočila se s rakom dojke i pobijedila

| 9.10.2023. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Pregledavajte se svaki mjesec, koliko god nam to možda izgledalo glupo ili bezveze, poručila je Snježana Slunjski svim ženama

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke. Iako se većina slučajeva dijagnosticira u starijoj dobi, od ove zloćudne bolesti mogu oboljeti i mlađe žene, stoga je važno već od mladosti započeti s redovitim pregledima grudi.

Apelirala je to i Snježana Slunjski (46) iz Filipića, koja se s ovom teškom dijagnozom suočila 2005. godine, kad je imala samo 28 godina.

- Prilikom tuširanja sam napipala kvržicu. Nisam se nikad pregledavala, a i taj sam put kvržicu napipala sasvim slučajno. Razmišljala sam kao i većina, na kraj pameti mi je bilo da bi me tako nešto moglo zadesiti, pogotovo u toj dobi – prisjetila se početaka svoje borbe.

- Nažalost, doktor kod kojeg sam prvo otišla mi je rekao da paničarim i da svaka druga žena danas ima ciste. Tad me počela boljeti ruka pa sam otišla kod druge doktorice, to je bilo pred Božić 2005., i ona mi je, čim je napravila ultrazvuk, rekla da je to sumnjivo i da treba punktirati, te sam ubrzo završila na operaciji. I kod svih tih obrada i nalaza koje sam morala napraviti, govorili su mi: "Pa to je nemoguće, nemate Vi rak, premladi ste. Nema potrebe za hitnom obradom" – ukazala je na probleme na koje je naišla.

snjezana-slunjski_10102023_3.jpg

Početni šok nakon saznanja o bolesti slijedilo je nekoliko dana suza, no odlučila je da se neće predati.

- Dijagnozu sam dobila između Božića i Nove godine, kad su svi na godišnjem, nema te tko operirati... to mi je bio najveći stres. Vozila sam se doma i glavom mi je prolazilo: "Imam rak. Gotovo je, umrijet ću", ali zatim sam si posložila stvari u glavi da će sve biti dobro. Čim sam dobila termin operacije, pao mi je kamen sa srca – ispričala nam je Snježana.

Operirana je u Zagrebu sredinom siječnja 2006. godine.

- Srećom, išlo je sve brzo, doktorica je rekla da treba hitno operirati, jer kod mlađih ljudi to brže napreduje. Riječ je o hormonski ovisnom raku koji se brzo širi, puno brže nego kod starijih osoba – napomenula je, dodavši da je na odjelu bila najmlađi pacijent.

Bio je to tek početak, jer u narednih devet mjeseci prošla je osam kemoterapija i 30 zračenja.

Više o njenoj borbi, strahovima, ali i odlučnosti da pobijedi zloćudnu bolest, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

snjezana-slunjski_10102023_1.jpg