Hlebar: Radimo u dvije operacijske dvorane i tri ambulante pa ne treba čuditi da imamo kratke liste čekanja

Varaždinske vijesti | 11.1.2024. u 15:07h | Objavljeno u Aktualno

Odjel za ortopediju i traumatologiju Službe za kirurške bolesti u Općoj bolnici Varaždin može se pohvaliti još jednom uspješnom godinom.

Iako se obujam posla neprestano povećava, a broj pacijenata koji u varaždinskoj bolnici traže rješenje za svoje probleme u stalnom je porastu, vrijedan liječnički tim na čelu s pročelnikom Službe za kirurške bolesti i voditeljem Odjela za ortopediju i traumatologiju Markom Hlebarom, dr. med. spec. kirurgije, ortopedije i traumatologije, pronalazi način da sve zadatke uspješno i navrijeme izvršava.

- Zbog stalnog povećanja broja pacijenata koji nam se javljaju, posao je svakodnevno organiziran u dvije operacijske dvorane te dvije ili čak tri ambulante. Intenzitet rada je uistinu visok, ali to je jedini način da udovoljimo potrebama koje su stavljene pred nas. Također, zahvaljujući takvoj organizaciji poslova i zaduženja uspjeli smo značajno skratiti liste čekanja na prihvatljiva dva do tri mjeseca – objašnjava doktor Hlebar.

Na Odjelu radi devet specijalista, većina njih i ortopedije i traumatologije te jedan specijalizant, a upravo zahvaljujući ovakvoj kadrovskoj strukturi, varaždinski Odjel za ortopediju i traumatologiju može se pohvaliti uistinu impresivnom brojkom uspješno obavljenih operacija i zahvata.

- Na godišnjoj razini imamo više od 250 operacija totalne proteze kuka, više od 150 operacija totalne i djelomične proteze koljena, više od 70 operacija na rekonstrukciji prednjih križnih ligamenata... Zatim, tu su još popravci i šivanja meniska, stabiliziranje ramena, popravak tetiva, artroskopije gležnja... - dodaje doktor Marko Hlebar.

Dio ovog uspješnog tima su i fizioterapeuti pa se u suradnji s njima njeguje individualni pristup svakom pacijentu.

- Individualni pristup daje najbolje rezultate u liječenju i kasnijem procesu oporavka. Upravo stoga na dnevnoj bazi liječnici u dogovoru s fizioterapeutima definiraju plan oporavka za svakog pojedinog pacijenta. Za svakog pacijenta prati se proces oporavka te se na temelju dobivenih rezultata određuju sljedeći koraci – otkriva Domagoj Mlinarić, dr. med. spec. kirurgije, ortopedije i traumatologije te ujedno voditelj Odjela centralnog operacijskog bloka sa sterilizacijom.

Kako se na Odjelu za ortopediju i traumatologiju varaždinske Opće bolnice ne zadovoljavaju postignutim rezultatima, već teže stalnom rastu i razvoju, brojni planovi za budućnost već su definirani.

- Treba imati na umu da se gradi i novi Centralni operacijski blok koji će nesumnjivo povećati kvalitetu usluge. Nastojimo redovito ulagati u opremu i modernizaciju pa je tako samo u posljednje vrijeme kupljen novi ultrazvuk za Odjel za ortopediju i traumatologiju – dodaje doktor Mlinarić.

Kvaliteta i znanje varaždinskih liječnika s Odjela za ortopediju i traumatologiju cijeni se i prepoznaje u široj liječničkoj zajednici. Stoga ne treba čuditi da neki od njih redovito drže predavanja na međunarodnim tečajevima traumatologije i protetike.

- Ulaganje u vlastiti stručni rast i razvoj dužnost je svakog liječnika. Usvajamo nova znanja, nove metode, nove postupke, a sve da bismo našim pacijentima pružili maksimalnu liječničku skrb. Također, dvojica naših liječnika rade na doktoratu, što je samo još jedna potvrda kolika je posvećenost cjeloživotnom učenju – zaključio je Marko Hlebar.

Na uspješnoj protekloj godini i brojnim ostvarenim rezultatima, čitavom timu Odjela za ortopediju i traumatologiju čestitao je dr. sc. Damir Poljak, ravnatelj Opće bolnice Varaždina.

- Cijeli tim ima punu podršku Ravnateljstva bolnice pa vjerujem da ćemo i u razdoblju koje je pred nama nastaviti istom uzlaznom putanjom – poručio je ravnatelj Poljak.