Životne strasti poznatog varaždinskog logopeda dr. Darka Novosela

Marijan Hižak | 23.8.2021. u 21:31h | Objavljeno u Sve te godine

Većini čitatelja „Varaždinskih vijesti“ poznato je akademsko i stručno djelovanje dr.sc. Darka Novosela, uvaženog varaždinskog logopeda svjetskog glasa. U današnjoj kolumni neću pisati o njegovim izuzetnim dosezima i dugogodišnjoj tradiciji obiteljske tvrtke Valmod (Varaždinski Logopedski Model) u razvoju nove koncepcije dijagnostike i rehabilitacije osoba oštećena glasa, govora i sluha, koju su osmislili dr. Darko Novosel, mr.sc. Tatjana Novosel Herceg, Ingrid Novosel, dr. med. uz asistenciju dr.sc. Zlatana Ribića.

Vraćam vas u 60-te, kako bi obnovili sjećanje na dvije velike životne strasti dr. Darka Novosela - glazbu i sport. Jugoslavija, država u kojoj smo nekada živjeli, sve se je više otvarala prema zapadu. Okosnicu promjena ludih šezdesetih činili su mladi koji su buntovnički tražili pravo na samopotvrđivanje. Poput svojih kolega iz Zagreba i Beograda, mladi Varaždinci izlaze iz krutih ljuštura socijalizma te se okreću zapadnim utjecajima, posebice po pitanju mode i glazbenog ukusa. Sluša se i svira isključivo rock.

Jedan od predstavnika novog omladinskog vala bio je učenik Medicinske škole Darko Novosel, kolegama poznatiji kao Jus. Svaku noć Darko i njegov kolega Zlatan Ribić skidaju pjesme poznatih svjetskih bendova s radio Luksemburga te ih u duetu uvježbavaju na svakodnevnim probama. Početkom šezdesetih glazbenom scenom Varaždina dominira Vokalno instrumentalni sastav „Crno bijeli“. No, ne zadugo. Godine 1964. Zlatan Ribić – Riba, zajedno s junakom naše današnje priče Darkom Novoselom - Jusom osniva bend kojemu daju ime VIS "Dijamanti". Njih dvojica čine jezgru sastava, povremeno mijenjajući bubnjara i orguljaša.

novosel_5436.jpg

Dr. Darko Novosel

"Dijamanti" su vrlo brzo zasjali punim sjajem i prometnuli se u najomiljeniji varaždinski sastav u drugoj polovici šezdesetih. Najčešće ih se moglo slušati u Domu željezničara, Tehničkoj školi i Đačkom domu. Osim u Varaždinu, "Dijamanti" su vrlo uspješno više od godinu dana nastupali u susjednoj Austriji. Prema pisanju tadašnjih medija, „Dijamanti“ su pažnju na sebe skrenuli nastupom na "Gitarijadi" koja se održala u austrijskom gradu Fürstenfeldu, a u Varaždinu su svoj primat potvrdili na prvom susretu Vokalno-instrumentalnih sastava grada Varaždina gdje su premoćno osvojili prvo mjesto.

Njihove svirke razlikovale su se od konkurencije po tome što su izvodili svoju glazbu kojoj je autor bio Zlatan Ribić - Riba. Prva njihova skladba zvala se "Vizija", a odmah iza nje je slijedila hit skladba: "Kaži: Polja nisu plava!". Muzika „Dijamanata“ stilski je varirala između rocka, čistog ritam i bluza s natruhama džeza, što je činilo razliku u odnosu na konkurenciju. A nje nije nedostajalo - ipak je Varaždin grad muzike. Pobjeda na austrijskoj „Gitarijadi“ „Dijamantima“ je donijela osiguranu vikend gažu u susjednoj državi. Za srednjoškolce iz benda bila je to velika lova, ali "opako" zarađena. Sviralo se subotama i nedjeljama do kasnih sati, a u ponedjeljak ujutro trebalo je biti u školi na nastavi. Zbog odlične svirke „Dijamanti“ su, osim u Varaždinu, bili rado viđeni gost na plesnim i koncertnim pozornicama u Zagrebu.

Najčešću postavu "Dijamanata" činili su: Zlatan Ribić – Riba, solo gitara, Darko Novosel – Jus, ritam gitara, Predrag Ribić – Peda, bas gitara, Ljubomir Dervenkar – Raka, bubnjevi i Branko Spevec – Pic, klavijature. Bila je to respektabilna skupina vrhunskih glazbenika i najjača postava "Dijamanata", koja se po kvaliteti mogla mjeriti sa svakim bendom u državi. Tijekom godina uspješnog djelovanja sastav „Dijamanata“ se je često mijenjao. Između ostalih, kroz bend su prodefilirali sljedeći poznati muzičari: Anica Pocedulić, Zlatko Lazar - Kara, Toni Sabol, Dido Rauš, Ivan Kristofić - Kiki, Josip Duić, Božidar Ivković – Ika, Nikica Pomper, Edo Slavin, Dubravko Žganec, Radojko Kadović, Dragica Sontor, Zlatko Kasteli, Dubravka Kelnerić...

novosel_dijamanti.JPG

Vokalno instrumentalni sastav „Dijamanti“ - Slijeva: Darko Novosel, Branko Spevec, Zlatan Ribić, Ljubo Dervenkar i Predrag Ribič

Druga velika strast dr. Darka Novosela je sport. I to posebno nogomet, kojemu je posvetio puno vremena te analizirao stotine i stotine utakmica na osnovu kojih je izradio „nogometnu abecedu“ u kojoj bi se trebao naći svaki nogometaš. Samo rijetki znaju da se dr. Novosel može pohvaliti da je dugi niz godina bio član stručnih stožera u nekoliko prvoligaških nogometnih klubova koje su vodili proslavljeni hrvatski treneri. Suradnju je započeo s Draženom Besekom u NK-u „Varteks“, da bi se ta suradnja nastavila i kasnije kada je Besek postao trener u NK-u „Slaven Belupo“.

novosel_besek.JPG

Dr. Darko Novosel (desno) i Dražen Besek

Zatim je surađivao s Ivanom Katalinićem za vrijeme njegovog boravka u Varaždinu. Uspješno je surađivao i s dvojicom hrvatskih izbornika - Slavenom Bilićem te Zlatkom Dalićem u vrijeme kada je ovaj bio trener NK-a „Varteks“ i HNK Rijeka. I to na njegov poziv.

Dr. Novosel je kod svih spomenutih trenera bio član stručnog stožera zadužen za procjenu prostorne inteligencije, profila ličnosti te za psihološku pripremu igrača. Unatoč velikim poslovnim obvezama, dr. Novosel je svojim nogometnim zadaćama pristupao vrlo studiozno. Trebalo je izraditi psihološki profil za svakog igrača u momčadi, što je zahtjevan posao.

novosel_varteks.JPG

NK „ Varteks“ Stručni tim Zlatka Dalića - Stoje slijeva: dr. Novosel, Kišić, Toplak, Dalić, Mrmić, Čovran i Redžaj

Nakon što bi napravio stručnu analizu momčadi, dr. Novosel je cijelo svoje slobodno vrijeme posvećivao radu s igračima i trenerskim timom na takozvanom punjenju unutrašnjih akumulatora, na uspostavljanju vjere u sebe i želje za uspjehom. Kasnije se je to pokazalo presudnim za napredak u igri većine igrača kojima je nedostajalo samopouzdanja. Doprinosi stručnog rada dr. Novosela bili su rezultatski vidljivi kod svakog trenera.

Tijekom našeg razgovora pitao sam dr. Novosela sjeća li se finalne triler utakmice Hrvatskog kupa kada se je momčad „Varteksa“ uspjela uzdići nakon poraza u Rijeci od 4:0, pobjedom u Varaždinu od 5:1. Kako se ne bi sjećao, pa on je pripremao momčad. Takav povratak mogu polučiti samo izuzetno psihološki pripremljene momčadi. Na moju opasku samozatajni dr. Novosel nije reagirao slavodobitno. Samo se je sjetno prisjetio svojih početaka u radu s nogometašima i riječi tadašnjeg predsjednika NK-a „Varteks“ Anđelka Herjavca: „Mi smo dr. Darka Novosela doveli u klub s razlogom. Od kad je on s ekipom, imali smo niz od sedam pobjeda“.

Već duže vrijeme dr. Novosel je u zasluženoj ali aktivnoj mirovini. Njegov nemiran duh niti danas ne posustaje. Stalno je pri ruci kćerima koje su nastavile obiteljski posao, unucima koji rastu kao gljive te svojoj supruzi s kojom uživa u blagodatima obiteljskog mira i spokoja.

Označeno u