Željko Orehovec – Međimurec u čijim venama teče Varteksova krv

Marijan Hižak | 6.12.2021. u 21:55h | Objavljeno u Sve te godine
Ljekarne VŽŽ

Stoljećima život grada Varaždina oplemenjuju naši susjedi - vrijedni, marljivi i radišni Međimurci. Prisutnost Međimuraca među nama posebno se očituje u varaždinskom nogometu koji bi bez njih bio poput igrališta bez trave. Većinu njih više niti ne doživljavamo kao Međimurce jer su po završetku igračke karijere ostali živjeti u Varaždinu.

Podsjetit ću vas na neke od poznatijih međimurskih nogometaša koji su ispisali zlatnu povijest NK-a „Varteks“: Ante Oljica, Aleksandar Krleža, Anton Balent, Ivan Pintarić, Stanko Levačić, Jurica Kolonić, Branko Janžek, Ivan Fileš, Dražen Ladić, Danijel Štefulj, Nikola Pokrivač, Danijel Mađarić, Nikola Šafarić...

U plejadu mnogobrojnih Međimuraca raznih zanimanja i interesa koji svakodnevno prelaze Dravski most spada i junak naše današnje priče - Željko Orehovec, legenda nogometnog kluba „Varteks“. Uz Željka Orehovca veže me čitav niz prijateljskih uspomena. Zajedničku nogometnu sudbinu dijelili smo u tri nama bliska nogometna kluba: u NK-u „MTČ“ krajem 70-tih, NK-u „Varteks“ krajem 80-tih te u NK-u „Međimurje“ za vrijeme njegovih prvoligaških dana 2005. godine. Uvijek me je fascinirala mirnoća tog sitnog, ali nogometno dinamitnog Međimurca.

Orehovec je rođen u Prelogu 1955. godine. Blistavu nogometnu karijeru započeo je 1972. godine u nogometnom klubu „MTČ“ iz Čakovca, koji je djelovao pod okriljem istoimene tekstilne tvornice. Bio je iznimno talentiran nogometaš. Njegove sjajne igre i golgetersku lucidnost prvi je zamijetio Aleksandar Krleža, nekadašnji igrač „Varteksa“, a u to vrijeme član uprave kluba. Željan dokazivanja, Orehovec 1978. godine prihvaća poziv da se preseli u Varaždin.

orehovec_varteks_1981.JPG

Momčad NK-a „Varteks“ iz sezone 1981/82 - Stoje s lijeva: Šemiga, Ladić, Franić, Deban, Ivanković, Srša, Fileš, Grabant Buković; Čuče: Poljanec, Kolonić, Šijak, Orehovec, Besek, Kanešić, Babić, Rešetar, Vuzem i Oskoruš

NK „Varteks“ je u to vrijeme bio jugoslavenski drugoligaš. U Zagrebačkoj 94 Orehovec proživljava zvjezdane nogometne trenutke. Odmah se izborio za mjesto u prvoj momčadi. Kasnije je dugi niz godina bio jedan od najboljih igrača “starog” Varteksa u kojem je zabilježio 262 službena nastupa i upisao 58 golova u dva navrata – od 1979. do 1985., te ponovo od 1986. do 1989 godine. Igrajući za „Varteks“, dobio je ponudu karijere koju nije mogao odbiti. Prihvatio je poziv NK-a „Zagreb“ u nastojanju da se okuša u velikom klubu.

orehovec_lukac.JPG

Željko Orehovec (desno) i suigrač iz NK-a „Varteks“ Đuro Lukač

Već tijekom igračke karijere Orehovec je pokazivao sklonost pedagoškom radu pa je usporedo s igranjem za prvu momčad trenirao mlađe uzrasne kategorije NK-a „Varteks“ od 1980. do 1990. godine. Po završetku igračke karijere 1991. godine Orehovec napušta „Varteks“ te nastavlja trenersku karijeru na kormilima seniorskih i juniorskih ekipa klubova od prve do treće lige. Najduže se zadržao u prvoligaškim klubovima: slovenskom NK-u „Nafta“ iz Lendave i u NK-u „Zavrč“ , zatim u NK-u „Međimurje“ i u NK-u „Varteks“, gdje je imao čast da bude pomoćnik trenerskog maga Miroslava Ćire Blaževića.

orehovec_ciro.JPG

Željko Orehovec (lijevo) kao pomoćni trener na klupi NK-a „Varteks u društvu glavnog trenera Miroslava Ćire Blaževića i sportskog direktora Zlatka Dalića

Osim njih, tijekom svoje dugogodišnje trenerske karijere koja još traje, trenirao je klubove druge lige (NK „Čakovec“, NK „Omladinac“ Novo Selo Rok, NK „Budućnost“ Hodošan) i treće lige (NK „Sloboda“ Varaždin, NK „Koprivnica“, NK „Nedelišće“ i novi NK „Varteks“). Uz klupski rad Orehovec je tri godine bio trener u stožeru reprezentacije Hrvatske U-19.

Orehovec živi nogomet punim plućima već punih pedeset godina. U nogometnom poslu oličenje je pravog Međimurca, skroman, strpljiv i radišan. Stoga ne iznenađuje podatak da se najbolje osjeća u trenirci, okružen igračima na nogometnom terenu. Tada je u svom svijetu, u čarobnom carstvu u kojem se tek čuju tupi zvuci udarene lopte i njegove jednostavna objašnjenja i upute igračima. Igrači ga obožavaju jer s puno pažnje i strpljenja radi s njima na tehničkim i taktičkim detaljima.

Da se radi o jedinstvenom primjeru pravog sportaša i istinskom nogometnom zaljubljeniku, pokazuje i crtica iz njegovog života. Dan prije važne utakmice s NK-om „Split“, koja se igrala u nedjelju, Orehovec je stao pred matičara. Bio je prisutan slavlju sve do pred jutro kad je pokupio tek vjenčanu suprugu (Jasnu Petrović, rukometašicu „Zrinskog“ iz Čakovca) i sjeo na prvi jutarnji avion za Split. Na aerodromu je Orehovca dočekao taxi s vođom puta kako bi se što prije priključio suigračima u hotelu. Tri sata kasnije zaigrao je za svoj „Varteks“ i bio jedan od najboljih u pobjedi od 2:1 u korist svog kluba.

orehovec_eusebio.JPG

Željko Orehovec u društvu Eusébia da Silva Fereire, jednog od najboljih nogometaša u povijesti

U nogometnom okruženju Orehovec slovi za vrsnog trenera i pedagoga koji puno radi na sebi i vlastitoj edukaciji. Nogomet je njegov svijet, puno čita, analizira, gleda utakmice. Najvišu trenersku licencu UEFA-PRO posjeduje od 2004. godine. Za vrijeme treniranja mlađih selekcija u NK-u „Varteks“, pod njegovim vodstvom iznjedrilo je mnogo kvalitetnih nogometaša, poput: Toplaka, Brlenića, Paske, Vugrinca, Mumleka, Vukojevića, Benka, Kresingera, Pokrivača, Golika, Vukmana, Ipše i ostalih. Godi saznanje da je najveći među njima, Miljenko Mumlek, naveo Željka Orehovca kao trenera koji je najviše utjecao na njegov razvoj u mlađim danima, prije svega inzistiranjem na radu s loptom i tehnici.

Od 2018. godine Orehovec je trener „novog“ NK-a „Varteks“ koji se trenutno natječe u 3. HNL-i. Njegov dolazak među mlade i poletne entuzijaste „novog“ NK-a „Varteks“, osnažene navijačkom potporom White Stonesa, u nogometnom okruženju ocijenjen je kao nešto najbolje što se moglo dogoditi tom mladom klubu. Sportski razvoj kluba, velikim dijelom zahvaljujući Orehovcu, u stalnoj je uzlaznoj putanji. Orehovec je veliki pedagog, izrazito poštena, korektna i staložena osoba. Trener koji plijeni jednostavnošću i koji zna na igrača prenijeti dugogodišnje stečeno znanje i iskustvo. Čovjek koji svojim radom, ponašanjem i profesionalnošću može služiti kao primjer igračima i mladom rukovodstvu kluba.

Označeno u