Obitelj Hajdin – zov prirode kao način života

Marijan Hižak | 9.5.2022. u 21:54h | Objavljeno u Sve te godine

Šezdesete su bile godine kada smo stalno visjeli na ulici. Ljetne dane provodili smo igrajući se od jutra do mraka na zelenim oazama između zgrada. Bili smo u vječnom strahu da nam lopta ne poleti nekom susjedu tankih živaca koji bi nam ili uzeo ili škarama izrezao teško nabavljenu loptu.  Kući smo se vraćali tek u predvečerje, kako ne bi propustili novu epizodu omiljenih nam serija "Gradić Peyton" i "Bonanza".

Za razliku od našeg, djetinjstvo današnjih klinaca preselilo se u zatvorene prostore. No ima časnih iznimaka – uvjerili su me moji nekadašnji školski kolege - supružnici Ljubimka i Vlatko Hajdin na jutarnjoj kavi u kvartovskom kafiću. Podijelit ću s vama neka saznanja o njihovoj zadivljujućoj bliskosti s djecom i prirodom.

Otvaranje privatnog vrtića

S Vlatkom i Ljubimkom dijelio sam klupe u IV. osnovnoj školi '60-ih, a s Ljubimkom i kasnije u gimnaziji. Supružnici Hajdin najdugovječniji su par moje generacije. Prohodali su u osmom razredu osnovne škole, tijekom našeg maturalnog putovanja. Unatoč brojnim školskim, studentskim, a kasnije poslovnim obvezama, svih ovih godina rijetko da je mogao proći vikend a da se bračni par Hajdin nije odazvao zovu prirode. Nadahnuće ljepotom polja, rijeka i planina, i danas glavna je poveznica njihove dugogodišnje bračne idile.

hajdin_mladi.jpg

Ljubimka i Vlatko Hajdin

Svoju ljubav prema prirodi prenijeli su na djecu i unuke koje su od prvih koraka odgajali u tom duhu. Godine 1995. bračni par Hajdin donio je odluku da Ljubimka napusti siguran posao ravnateljice Gradskih vrtića u Varaždinu i otvori privatni dječji vrtić. Donijeti takvu odluku nije bilo lagano, jer oboje su bili svjesni da ulaze u vrtlog neizvjesne budućnosti. Veliko pedagoško znanje i iskustvo Ljubimke te neupitna potpora supruga Vlatka se isplatila. Vođenje vlastitog vrtića bila je idealna prilika da se u rad s djecom nadogradi njihova čvrsta sljubljenost s prirodom.

Šumska pedagogija

Ljubimka, vrsni odgajatelj, pedagog, idejni začetnik i kreator različitih programa unutar vrtića, među prvima je u Hrvatskoj započela provoditi redoviti desetosatni program koji uključuje boravak djece u prirodi dva puta tjedno prema načelima "šumske pedagogije", odnosno prema svakodnevnom boravku u prirodi.

- Dok je šumska pedagogija alternativni pristup odgoju koji nudi djeci vrtićkog uzrasta potpunu slobodu u istraživanjima prirode, boravak i aktivnosti djece u prirodi su mnogo više od toga. Priroda vraća djeci prostore u kojima osjete toliko potreban mir, tišinu i zvukove prirode. Vrijednosti koje djeca stječu prilikom boravka u prirodi su nemjerljiva. Boravak u prirodi uveliko utječe na društveni i emocionalni razvoj djeteta te razvija dobrotu, suosjećanje, empatiju, suradnju i timski rad, radoznalost i druge slične osobine - u jednom dahu pojasnila mi je Ljubimka.

Mali planinari

Stručni pristup, temeljen na praćenju interesa djece dok se igraju u prirodi, teško da bi zaživio da obitelj Hajdin i sama nije veliki zaljubljenik u prirodu. Ljubimka i Vlatko dugogodišnji su članovi Hrvatskog planinarskog društva "MIV" te su obišli sve veće planine na području bivše Jugoslavije. Kroz angažman unutar sekcije "Čevo” planinarskog društva "MIV", oni već dugi niz godina u očaravajući svijet planina uključuju djecu iz svog vrtića, njihove roditelje te djedove i bake.

Mališani iz dječjeg vrtića "Dječji svijet” obavezno svake godine pohode Ham Pokojec, Gaveznicu, rijeku Dravu, Špilju Vindija Arboretum Opeka, a posebne programe u prirodi provode na području općine Donja Voća.

hajdin_djeca_ok.jpeg

Klinci iz vrtića "Dječji svijet" u prirodi

- Kada se djeci dopusti da se "samo" igraju u prirodi, odvija se duboko učenje u područjima ekologije, biologije, botanike, ornitologije, zoologije, matematike i fizike – u razgovor se nadovezao Vlatko, nekadašnji vrsni stolnotenisač, koji kao inženjer po struci u vrtiću pokriva područje tehnike i održavanja.

Dolaskom toplijeg vremena djeca iz vrtića "Dječji svijet" sve više vremena provode vani, kopajući i istražujući što se skriva ispod zemlje. Tijekom traganja i otkrivanja prirode, djeca dolaze do uzbudljivih otkrića vlastitih snaga i sposobnosti. Nošeni znatiželjom otkrivaju zakopano kamenje, raspadajuće komadiće drveta, život insekata pod zemljom… U planiranju boravka u prirodi uvijek je prisutna Ljubimka, koja svoje zvanje doživljava kao poziv, a ne samo kao posao.

Lijepo je kad postoje ljudi koji brižno, poput obitelji Hajdin, svoj život posvete djeci i prirodi. Priroda je veća od nas. I uvijek će to biti. Prepustite se čaroliji života u skladu s prirodom poput obitelji Hajdin.

hajdin_obitelj.jpg

Obitelj Hajdin

Označeno u