VRTNI CENTAR IVA Prozori i balkoni puni boja

VVM | 11.6.2023. u 19:00h | Objavljeno u Sponzorirano

Od jednogodišnjih cvjetnih vrsta prikladnih za sjetvu i sadnju balkonskih posuda jednostavnih za uzgoj može se izdvojiti više cvjetnih vrsta niskog ili puzavog, odnosno visećeg rasta kao npr: niske kadifice, neveni, dragoljubi, cinije, lijepa kata, niski suncokret, pijetlova krijesta, prkos.

Vrijeme je uređivanja prozora, balkona i terasa. Napokon će siva pročelja zgrada dobiti boju i živost. Općenito se drži da je za raskošan balkon potrebno mnogo ulaganja i truda. Navikli smo da se niz prozore i ograde slijevaju bujni slapovi visećih pelargonija i petunija, a u zadnje vrijeme asortiman balkonskog cvijeća se proširuje. Uglavnom se radi o zahtjevnim vrstama koje za obilnu cvatnju traže redovito prihranjivanje, svakodnevno zalijevanje i dosta pažnje.

No, postoje i brojne druge vrste koje se mogu uzgojiti od samog početka, od sjemena. Ono što je značajno prilikom odabira vrsta za primjenu u balkonskim posudama i sandučićima jest da se po mogućnosti ipak radi o vrsti niskog rasta. Od jednogodišnjih cvjetnih vrsta prikladnih za sjetvu i sadnju balkonskih posuda jednostavnih za uzgoj može se izdvojiti više cvjetnih vrsta niskog ili puzavog, odnosno visećeg rasta kao npr: niske kadifice, neveni, dragoljubi, cinije, lijepa kata, niski suncokret, pijetlova krijesta, prkos. Za stvaranje jednogodišnjih barijera pogodne su vrste puzavog rasta kojima je potreban podupor. Najčešće su to ukrasni slak, crnooka suzana, dragoljub i mirisava grahorica.

flower-gebe5fca12_1280.jpg

Cvjetne kombinacije još će biti zanimljivije ako se uz njih posadi ljekovito i začinsko bilje koje će svojom teksturom, bojom i mirisom doprinijeti kvaliteti riješenja. Navedene cvjetne vrste mogu se uzgojiti iz presadnica čak i na balkonu. Najjednostavnije je sjeme posijati u plastične sandučiće napunjene supstratom za sjetvu i držati na toplom do nicanja. Po pojavi prvih listića supki, malim je biljkama potrebno svjetlo kako ne bi došlo do izduživanja stabljike. Kad sklop u sandučiću postane pregust, tj. kad biljčice razviju dva do tri prava lista, moguće ih je presaditi u uzgojne posude promjera do 8 cm radi uštede na prostoru i lakšeg rukovanja. Već od sredine travnja, na položajima koji nisu izloženi preniskim temperaturama, a drugdje krajem travnja i početkom svibnja, sade se u balkonske sandučiće i posude. Kombiniranjem vrsta različitih visina, oblika i boja u skladu s osobnim ukusom i uvjetima prostora moguće je oblikovati vrlo zanimljiva riješenja. 

Neven, kadifica, suncokret...

Cvatovi nevena (Calendula officinalis) su žute i narančaste boje, jednostavni ili puni. Biljka se odlikuje malo oporim, ali ugodnim mirisom, a jezičasti cvjetovi mogu se koristiti i za dekoriranje ljetnih salata. Traži dobro osunčan položaj i dobro podnosi manjak vlage u tlu. Na zaštićenim mjestima može se održati i duboko u jesen. Niska kadifica (Tagetes patula) cvate tijekom cijelog ljeta na dobro osunčanom položaju s obzirom da potječu iz vrućih i suhih staništa. U ograničenom volumenu balkonske posude, za sunčanih i vrućih ljetnih dana ipak je treba svakodnevno natapati. Blistavi cvatovi suncokreta (Helianthus annuus) dolaze u jarkim bojama. Uzgaja se na otvorenom, ali i u zaštićenim prostorima za rez te kao cvatuća lončanica, za što se koriste kultivari niskog rasta. Za rast i cvatnju traži izrazito puno sunca te je potrebno izbjeći prekomjerno močenje.

Srdačni pozdravi iz Vrtnog centra IVA!


Najveći izbor vrtnog i sobnog bilja!

Braće Radića 54, Štefanec
40000 Čakovec

www.vrtnicentariva.hr