UKRASNE TRAVE Svojom ljepotom i neobičnim formama sigurno će privlačiti poglede

VVM | 19.7.2022. u 11:25h | Objavljeno u Sponzorirano

Nisu prezahtjevne za uzgoj. Možemo ih koristiti u dijelu vrta u kojem nam ostale vrste ne uspijevaju ili pak ako nismo sigurni u neki drugi izbor bilja.

S ukrasnim travama ćemo teško pogriješiti. Relativno su nove na našem tržištu pa odišu egzotikom i neobičnošću te će sigurno privlačiti poglede i komentare naših prijatelja i poznanika. Imate li komadić vrta koji vapi za promjenom, zanimljiv kamen ili suhi trupac kojeg je more izbacilo, skupina raznobojnih trava tomu može dati sasvim novu sliku. Na prazne površine, koje nikako da se zatrave, posadite skupinu npr. Festuca cinerae. Bit će to lijepi kontrast plavičaste trave nalik na ježa i okolnog zelenog travnjaka. Samo pazite da se pri košnji ne zanesete i pokosite je kao ostatak travnjaka. Dat će lijepi kontrast uz crvenu ili žutu boju cvijeta vaših ljetnica, npr. begonija ili maćuhica, a za zimskih mjeseci travke će djelovati čarobno pod kristalima mraza. Nabrojati ćemo neke od ukrasnih trava koje su najčešće u našem podneblju i dati osnovne karakteristike za uzgoj.

ukrasne_trave-1024x683.jpg

Brojne vrste

Nabrojat ćemo neke vrste ukrasnih trava. Alopecurus pratensis ’Aureus’ formira busen žutih i žutozelenih listova. Naraste do visine od 30 cm. Odličan je u blizini kamenjara ili vodenih površina. Arundo donax je ekstremno otporna vrsta koja se snažno širi. Ima elegantne sabljaste listove savinute u obliku luka. Zbog agresivnosti može ugroziti ostale biljke koje rastu u blizini pa se preporuča kontrolirani uzgoj. Naraste do 3 m pa se koristi za pravljenje barijera prema susjednim parcelama.

Carex firma je ukrasna trava svjetlozelenih listova oštrih rubova. Odlično se prilagođava svim terenima i daje izvrstan efekt u kamenjarima. Nevelike je visine (20 cm) pa predstavlja nježan detalj u vrtu. Cortaderia selloana poznatija je kao pampas trava. Formira busen visok i širok do 2,5 metra. Zbog svoje robusnosti i veličine potrebno joj je dosta prostora za širenje. Najljepša je kao samostalna biljka nasred travnjaka ili u kombinaciji s drugim travama. Zimzelena je, a najljepša je upravo u doba cvatnje velikim metlicama raznih boja, ovisno o kultivaru, kojih danas ima zaista puno. Cvate krajem ljeta, a metlice ostaju lijepe do zime pa je ukras u vrtu u vrijeme kad ostale biljke već pomalo gube na ljepoti.

ukrasne_trave3.jpg

Otporne i na mraz

Festuca cinerea je vrlo simpatična i dekorativna vrsta. Idealna je za manje površine ili vrtove manjih razmjera. Izvrsno se uklapa u kamenjare, ali formira i lijepe skupine. Lijepa je i kao podrast drugim višim biljkama. Niskog je kompaktnog busena visine 10 do 20 cm, nježnih srebrnastoplavih listova. Otporna je na mraz, ali kod duže suše požuti kao svaka druga trava. Festuca amethysina je zimzelena vrsta također plavičastih listova, ali lijepih ljubičastihcvje-tova. Njen busen je visine 30 cm i vrlo se lijepo slaže s ostalim nižim vrstama ukrasnih trava.

Festuca punctoria je pogodna za uzgoj u ekstremno sušnim uvjetima u kombinaciji s drugim vrstama koje vole sušna staništa. List joj je plavozelen, a visine je oko 15 cm. Festuca scoparia formira pravi zeleni tepih, zanimljive diskretne cvatnje. Visine je 15 cm. Miscantus sinensis ‘Variegatus’ je prekrasna dekorativna trava, nježnih zelenih listova bijelog ruba s busenom do visine od jednog metra.

Lijepi pozdravi iz IVE!

Najveći izbor vrtnog i sobnog bilja!

Braće Radića 54, Štefanec
40000 Čakovec

www.vrtnicentariva.hr