TE DIVNE PENJAČICE Odaberite pravu biljku ovisno o izlazećem ili zalazećem suncu

VVM | 5.11.2022. u 12:41h | Objavljeno u Sponzorirano

Biljke koje rastu na mjestu okrenutom prema istoku i sjeveru cvjetaju nešto kasnije nego one na sunčanom položaju, a zapadna pozicija, s puno popodnevnog sunca, najbolja je za biljke. Često zbog toga nisu izložene kasnijem mrazu koji bi ih mogao oštetiti.

Istok je nekima najdraža strana svijeta zato što tamo izlazi sunce. Nije da zalasci sunca nisu romantični, ali izlasci su čudesni. I tako, ujutro, dok je srce još čisto i glava svježa, pogledamo prema suncu i odlučimo mu posaditi biljku.

penjacice-1024x683.jpg

Osjetljivi na sunce

Biljke koje rastu na mjestu okrenutom prema istoku i sjeveru cvjetaju nešto kasnije nego one na sunčanom položaju. Često zbog toga nisu izložene kasnijem mrazu koji bi ih mogao oštetiti. Peterolisna lozica (Parthenocissus quinquefolia) i trolisna lozica (Parthenocssus tricuspidata) listopadne su penjačice na čijim su izbojima mnogobrojne vitice koje završavaju pločastim hvataljkama. Njima se pričvršćuju za podlogu. Kod peterolisne lozice listovi su složeni od pet listića, a kod trolisne lozice su trorežnjeviti. Lišće ovih lozica u jesen se prekrije predivnim nijansama crvene i bakrene boje. Zid prema istoku izložen je suncu u jutarnjim satima, pa će istočna strana odgovarati onim kultiviranima koji su zbog nježnih cvjetova osjetljiviji na sunce. Primjerice, Clematis “Nelly Moser” kojoj bi cvjetovi izloženi dugotrajnu suncu izblijedjeli. Inače, ima jedan trik kad su klematisi u pitanju. Oni vole “hladne noge i vruću glavu” tako da ih je dobro korijenom posaditi na sjevernu stranu, a onda biljku i potporanj voditi prema istoku i jugu. Tako će pokazati najviše od svoje ljepote.

Vatreni trn (Pyracantha coccinea) posebice je lijep kad se prekrije crvenim ili žutim ukrasnim plodovima. Iako raste kao grm, izboji sorte “Orange Glow” mogu se vezati za vodoravnu žicu uza sam zid. Prekrasno izgleda cijele godine zbog zimzelenih listova. Grane koje se šire u neželjenu pravcu mogu se ljeti orezati.

penjacice-1024x683_1.jpg
Zapadni položaj

Mjesto koje je okrenuto prema zapadu i koje je izloženo podnevnom suncu najbolje je za biljke. Ovdje možete načiniti svoj kutak za odmor te posaditi biljke koje će vas razveseliti ljepotom svojih cjetova i mirisom, a ujedno će vas zaštititi od prejakog sunca.

Humulus lupulus “Aureus” vrsta je hmelja koja može izvrsno pokrivati neugledni zid. U kasno ljeto njegovi izboji mogu biti dužine i do šest metara, pokriveni svijetlozelenim listovima. Ženske biljke osobito su lijepe zbog resa s braktejama poput češera.

Lonicera xylosteum i druge lonicere penjačice zanimljive su zbog lijepog mirisa tijekom večernjih sati. Fallopia p. biljka je koja će potpuno prekriti sve što stavite u njezinu blizinu. Tecoma (Campsis) radicans penjačica je koja plijeni kontrastom boja tamnozelenih listova i narančastih (ili žutih) cvjetova.

iva.jpg

Dobitnica sadnice ruže je...

Uz prošli tekst Vrtnog centra Iva u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti objavljena je nagradna igra s pitanjem, a glavna nagrada je bila sadnica ruže. Odgovor na pitanje o nazivu ruže, objavljene na slici, je “Angela”, a dobitnica sadnice ruže je Karmela Komar iz Hrašćice.

Vrtni centar Iva, Braće Radića 54, Štefanec, Čakovec

https://vrtnicentariva.hr/, web Shop: 098/180-8163, Maloprodaja Štefanec: 040/337 -741