KLIVIJA Mirisna i izdržljiva ljepotica koja podsjeća na vodoskok

VV | 28.1.2023. u 17:30h | Objavljeno u Sponzorirano
Ljekarne VŽŽ

Iako će vam klivija oprostiti povremeno zanemarivanje, briga za nju ipak je važna, ali i relativno jednostavna.

Iako potječe iz toplih krajeva prekrasna biljka klivija ubraja se u iznimno izdržljive biljke koje mogu preživjeti razne uvjete, pa čak i hladnoću. Biljka potječe iz Južne Afrike, a u Englesku je prvi puta došla sredinom 19. stoljeća. Otkrili su je prirodoslovci istraživači početkom 19. stoljeća na području tamošnjih šuma te poslali u Englesku gdje se prvo počela saditi kao ukrasna biljka. Njezin sobni uzgoj bio je vrlo raširen u viktorijansko doba.

Ime vojvotkinje

Latinsko ime Clivia dobila je prema vojvotkinji od Northumberlanda Lady Charlotte Florentia Clive koja je bila jedna od prvih osoba koje su uzgajale tu biljku. Ime vrste miniata dolazi od latinske riječi minium (crveni olovov oksid) čime se opisuje boja cvijeta. U svojoj pradomovini biljka buja i raste od svibnja do listopada, a u našim krajevima cvat se pojavljuje u kasno proljeće, ali cvjetanje ponekad može početi već u veljači.

Klivija ima lukovičastu stabljiku koju obuhvaćaju debeli listovi, pa sliči lukovici. Listovi su joj zimzeleni i oblikom podsjećaju na remen. Iz zemlje listovi uvijek izlaze u parovima, povijeni su prema van i dugački oko 60 cm tako da cjelokupni lisnati dio biljke podsjeća na vodoskok. Cvjetna stapka na vrhu nosi veliki štitac s desetak do dvadesetak cvjetova koji mogu biti crveni, narančasti, bijeli ili prugasti.

klivie-g187f68315_1920.jpg

Mirisni cvjetovi pomalo podjsećaju na amarilis, ali su manji. Klivija je skromna i otporna biljka. Što se tiče svjetlosti, vole jaku, ali ne izravnu svjetlost. Biljka je najaktivnija od proljeća do jeseni i tada joj najviše odgovara dnevna temperatura koja se kreće oko 20-ak stupnjeva Celzijevih. Iako će vam klivija oprostiti povremeno zanemarivanje, briga za nju ipak je važna, ali i relativno jednostavna. Tlo joj treba održavati jedva vlažnim, čak i pustiti da se malo osuši između zalijevanja, a zalijevati je dovoljno otprilike svaka dva tjedna. Zemlja treba biti dobro drenirana jer biljka ne podnosi stajaću vodu.

Voli svoje mjesto

Također, klivija ne voli premještanje s jednog na drugo mjesto, a dok je u najaktivnijoj fazi rasta potrebno ju je prihraniti barem jednom mjesečno. No kad počne faza mirovanja, a to je obično tijekom ljetnih mjeseci, treba prestati s prihranom. Dok je biljka još mlada potrebno ju je presađivati svake godine, a kasnije je najbolje presaditi je u veći lonac i godišnje promijeniti samo površinski sloj zemlje.

Tijekom zime je držimo u podrumu zajedno s drugim biljkama. U zimskom razdoblju biljka treba odmor na nešto nižoj temperaturi (10-15°C) kako bi se pripremila za cvatnju. Odgovara joj suhi zrak i nije je potrebno prskati vodom. Potrebno je odstranjivati stare listove koji su najbliži tlu, a s vremenom se osuše i posmeđe, te odrezati cvjetne stapke nakon cvatnje kako biljka ne bi trošila energiju na stvaranje plodova.

  • Dravska ulica 70, 40000 Cakovec, Strahoninec - Poleve
  • +385 (0)95 815 5258
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.