KALANHOJA Cvijet porijeklom s Madagaskara lijepo cvijeta i u tmurno zimsko vrijeme

VV | 27.11.2022. u 13:17h | Objavljeno u Sponzorirano

Cvijet kalanhoje vrlo je cijenjen i popularan među vrtlarima zbog dugotrajnosti cvjetova i privlačnog lišća. Vole je i uzgajivači jer brzo procvjeta i jako dobro se prodaje tijekom božićnih blagdana uz ostalo sezonsko cvijeće.

Kalanhoja ili vražji hrbat porijeklom je s Madagaskara, a u tropskim šumama jugoistične Azije i Brazila mogu se naći primjerci koji rastu kao puzavci. Ovaj sukulent cvijeta i tijekom tmurnih zimskih mjeseci pa ga smatraju zimskim cvijećem koje donosi sreću. Naziva se još i boginjom suza jer je prema legendi nastala iz suze jedne zaljubljene boginje, pa je osim sreće kalanhoja i simbol ljubavi.

Tek je 70-ih godina prošlog stoljeća s Madagaskara prenesena u Pariz. Godinu dana kasnije uspjeli su je uzgojiti kao sobnu biljku, ali je najveću popularnost stekla 80-ih godina nakon što su nizozemski i danski cvjećari uzgojili vrstu koja se i danas najčešće uzgaja. Proizvodnja na veliko prvo je počela u rasadnicima cvijeća u Njemačkoj i Švicarskoj, a danas se ovo cvijeće najviše proizvodi u Danskoj.

kalanchoe-gbe9de49cc_1920.jpg

Dvostruki cvjetovi

Početkom devedesetih otkriven je kultivar s dvostrukim cvjetovima, a do danas je razvijen velik broj različitih kultivara pa se mogu pronaći kalanhoje s bijelim, ljubičastim, narančastim, ružičastim i crvenim cvjetovima. Cvijet kalanhoje vrlo je cijenjen i popularan među vrtlarima zbog dugotrajnosti cvjetova i privlačnog lišća. Vole je i uzgajivači jer brzo procvjeta i jako dobro se prodaje tijekom božićnih blagdana uz ostalo sezonsko cvijeće.

Cvijet spada u sobno bilje, ali dobro raste i zaštićen na balkonima, ako ga čuvate od hladnoće. Idealna temperatura za razvoj i cvjetanje biljke je od 12 do 30 °C. Jednostavna je za uzgoj. Iako traži toplinu, ne zahtijeva pretjeranu brigu. Uzgaja se u kući, a na otvorenom samo u blagim klimatskim uvjetima. Vrlo je osjetljiva na hladnoću, a dovoljno je svega nekoliko sati niske temperature (od oko 0 °C) da biljka ugine. Voli biti sama u teglicama i što je veći lončić, veći će biti i listovi.

Prilično sporo raste, prosječna visina joj je od 15 do 40 cm, a stabljika starije biljke postaje drvenkasta. Voli svjetlo, koje joj je ujedno i potrebno za razvoj, a ako ga je dovoljno, listovi će razviti lijep crvenkast odsjaj.

ipiccy_image.jpg

Pravilna njega

Ne smije biti direktno na suncu u vrijeme ljetnih vrućina, jer listovi sadrže dosta vode i mogu dobiti opekline od sunca, a sunčeva svjetlost od jeseni do ranog proljeća neće joj nauditi. Kad vam se zemlja učini suhom na dodir, dajte joj vode, no ne previše jer će tako korijenje istrunuti. Ostavite vodu neka prije zalijevanja malo odstoji i poprimi temperaturu okoline. Izbjegavajte vlaženje lišća dok je zalijevate.

Može podnijeti suhe uvjete, ali ne dopustite da se potpuno osuši jer će to u velikoj mjeri ugroziti njezin razvoj. U tom slučaju trebat će joj mnogo vremena za oporavak. Kad cvjetovi počnu venuti, odrežite ih, a biljku pustite da odmara. Nakon toga, trebali biste reducirati zalijevanje jer joj je u razdoblju mirovanja potrebno manje vode. Imajte na umu da je cvjetanje biljke povezano s količinom svjetlosti koju dobiva. Budući da su dani tijekom jeseni do ranog proljeća kraći, kalanhoje su tada više sklone cvjetanju.

GDJE SMO?
Dravska ulica 70, 40000 Čakovec, Strahoninec - Poleve, 095/815-5258, www.vrtlarija-vijenac.hr