Kako se Fran iz Ivanca riješio vlage i plijesni te zaštitio svoj dom i zdravlje obitelji

Sponzorirani članak | 13.4.2023. u 12:50h | Objavljeno u Sponzorirano

Prekomjerna vlaga i plijesan su tvrdoglavi problemi; jedna se vrsta vlage javlja uglavnom zimi, a druga tijekom cijele godine. Plijesan u domu nije samo neugodna za gledanje, već je i štetna za zdravlje. Štoviše, to je znak da nešto nije u redu s vlagom u kući ili stanu.  Plijesan i vlaga mogu se pripisati nedovoljnom prozračivanju; ugrađeni visokokvalitetni prozori i dodatna hidroizolacija na nekim dijelovima hermetički su zatvorili sve zidove i time onemogućili protok zraka i kuća jednostavno nije “disala”.

Sanacija vlage i plijesni, koja je nastala uslijed vlage na zidovima u stambenim prostorima, mora se poduzeti promišljeno i profesionalno da bi se riješila dugoročno. Tim putem krenuo je Fran Iveta iz Ivanca i njegova obitelj, pored brojnih drugih zadovoljnih korisnika.

Lunos-ugradnja-web__13_of_30_.JPG

- Dugo sam proučavao kako riješiti sadašnje probleme, pretraživao sam internet i čitao iskustva ljudi sa sličnim problemom. Na forumu sam naišao na iskustvo čovjeka koji je rekao kako se u inozemstvu koriste rekuperatori. Tada sam prvi puta čuo za taj pojam. Istraživao sam dalje o rekuperatorima i naišao sam na članak o obitelji koja je problem vlage i plijesni riješila Lunos ventilacijskim sustavom. Tada sam potražio iskustva vezana za Lunos po forumima i sva su bila pozitivna. Zatim sam se javio Lunosu preko njihove web stranice i dalje su me oni vodili kroz cijeli proces. - objašnjava Fran.

- Imali smo velikih problema s vlagom i plijesni. Pokušali smo svašta, od češćeg prozračivanja kuće, pa s jeftinijim "jednokratnim" odvlaživačima do skupljih odvlaživača. Skuplji odvlaživač je u tri do četiri sata znao pokupiti dvije do tri litre vode, što znači da smo znali imati do 10 litara vode dnevno. Vlaga je iznosila od 70 do 82%. Uz tu količinu vlage u zraku dolazi i do kondenzata na zidovima u hladnijim mjesecima, pa onda i do pojave plijesni. Plijesan smo uklanjali i dezinficirali zidove i skupljim preparatima, pa čak i varikinom, ali bi se vratila u roku od mjesec dana u hladnijim mjesecima. Bilo je nepodnošljivo, zidovi su bili crni od plijesni. Jedan ormar smo bacili jer se plijesan sa zidova proširila na ormar i u odjeću. I kutna garnitura nam je poplijesnivila. Plijesni je bilo na svim vanjskim zidovima, u kuhinji, hodniku, iza kreveta u spavaćoj i u dječjoj sobi, pa smo krevete premiještali da djeca ne spavaju blizu plijesni i svaki puta bi sanirali zid, ali se plijesan pojavila na drugom zidu - objasnio je Fran.

uskrs_23_fbnews_2.jpg

Posljednjih godina trend ugradnje decentraliziranih ventilacijskih sustava, među kojima je Lunos vodeći u Europi po broju instalacija, uvelike se povećao kako u starijim zgradama tako i u novogradnjama.

- Živimo u starogradnji. Kuća je izgrađena negdje prije 1968. godine, ali problemi s vlagom su se pojavili tek kad smo prije pet godina napravili potpunu adaptaciju. Zidove smo propisno obradili, pogletali i pokrečili. U boravku smo stavili akrilat jer je zid malo neravan, stavili smo i PVC stolariju radi uštede energije. Ali je time kuća hermetički zatvorena i zrak uopće nije cirkulirao, osim kad bi otvorili vrata ili prozore. Zato smo ugradili ventilacijski sustav u skoro sve prostorije doma, osim u hodniku - istaknuo je Fran.

Lunos-ugradnja-web__9_of_30_.JPG

Decentralizirani sustav ventilacije osigurava dovod svježeg zraka u vaš dom dok se svi prozori i vrata mogu zatvoriti i time uštedjeti energiju koja bi se gubila izlaskom topline. Sustav radi tako da ventilatori odvode ispušni zrak prema van preko ventilacijskih okna, a svježi zrak ulazi u prostorije kroz zidne ulazne jedinice. Time ćete postići optimalnu razinu vlage u prostorijama, spriječiti stvaranje zidne plijesni, kondenzacije i neugodnih mirisa te poboljšati kvalitetu života sebi i svojoj obitelji. Uz navedeno, sustav sadrži antialergijske filtere te time onemogućava ulazak alergena u Vaš životni prostor.

Nakon konzultacija sa stručnjacima iz Lunosa, odlučili su se za nekoliko proizvoda iz Lunosovog asortimana.

- U spavaću i dječju sobu ugrađena je po jedna pasivna ulazna jedinica. U dnevnom boravku i kuhinji, koje čine jedan zajednički veći prostor, ugrađene su po jedna rekuperatorska jedinica s akumulatorom topline u svaki dio prostorije (što znači ukupno dvije jedinice), a u kupaonicu je ugrađena izlazna jedinica Sivento. Na taj smo način smo dobili non-stop strujanje zraka tijekom cijelog dana i noći, s minimalnim gubitkom energije - naglasio je Fran.

Lunos-ugradnja-web__10_of_30_.JPG

- Neki kažu da su već nakon tjedan dana vidjeli prve rezultate rada Lunos ventilacijskog sustava. Ja sam prve rezultate vidio već iduće jutro. Bilo je dosta hladno, kraj siječnja, kad su sustavi montirani i pušteni u rad. U zimskim mjesecima prije nas je svako jutro dočekala rosa na prozorima, visine i do 15 cm. Prvo jutro smo se sa strahom probudili da vidimo ima li razlike. I rose nije bilo. Kasnije smo primijetili da više nema rose niti na ogledalima u kupaonici nakon tuširanja, što je inače bila redovita pojava. Osim toga, upalili smo odvlaživač, za svaki slučaj, i radio je tri dana bez pražnjenja. Osim toga, i subjektivno "osjetimo" razliku jer nam je zrak u kući svježiji i lakši za disanje, a i drugi, koji nam dođu u kuću, to primjete. Očistili smo plijesan i nakon dva mjeseca više se nije vratila - istaknuo je Fran.

Za više informacija posjetite web stranicu www.lunos-hrvatska.com ili nazovite 01-481-6581.

Lunos-ugradnja-web__7_of_30_.JPG