GAURA Prekrasan cvijet koji svojim lepršavim cvjetićima podsjeća na nježne leptire

VVM | 13.11.2022. u 08:00h | Objavljeno u Sponzorirano

Ova grmolika trajnica daje mnoštvo cvjetova i to od lipnja do kraja listopada, a svakom će vrtu dati poseban, pomalo rustikalan izgled.

Vrtlarija Vijenac u ovome broju predstavlja predivan grmoliki cvijet porijeklom iz toplijih krajeva Sjeverne Amerike. Riječ je o gauri, također poznatoj pod nazivom leptirac ili leptirov cvijet. Latinski joj je naziv Oenothera lindheimeri, a dobila ga je po njemačkom botaničaru Ferdinandu Jacobu Lindheimeru koji je biljku otkrio u Teksasu. Naziv leptirac ili leptirov cvijet dobila je u našim krajevima zahvaljujući mnoštvu malih i laganih cvjetova koji se lagano povijaju i lepršaju poput leptirića na visokim peteljkama.

bees-g9f360e517_1920.jpg

Od bijele do ružičaste

Gaura je grmolika dugocvjetajuća trajnica iz porodice pupoljki koja daje mnoštvo cvjetova. Posadite li je u svome dvorištu ili tegli na balkonu imat ćete prekrasne cvjetove tijekom cijeloga ljeta jer cvjetaju od proljeća do kasne jeseni. Svakom će vrtu dati poseban, pomalo rustikalan izgled. Biljka ima duge i uspravne stabljike od 10 do 80 centimetara visine na čijim se vrhovima stvaraju cvjetovi u nijansama roze i bijele boje. Neke vrste tijekom dana mijenjaju boju, od snježno bijele u zoru do svijetlo roze na zalasku sunca. Grmovi narastu u širinu od 60 do 80 centimetara. Ovisno o vrsti, mogu narasti od pola do metar i pol u visinu.

To su grmolike biljke koje rastu polako i odlikuju se velikim brojem lijepih cvjetova. Postoje razne sorte koje se međusobno razlikuju po visini, veličini grma, boji cvjetova i listova. Svojim mirisom privlači pčele i leptire. Cvjetovi mogu biti jednobojni ili prošarani. Boja cvijeta može biti bijela, ružičasta ili ljubičasta u raznim nijansama. Pojedinačni cvjetovi traju samo jedan dan, a sljedećeg dana se pojavljuju novi cvjetovi. Cvjeta od lipnja pa do prvih jesenskih mrazova. Na cvijetnim stabljikama se prvo otvaraju i cvjetaju donji cvjetovi.

Osim što je lijepa, biljka nije zahtjevna po pitanju njege i održavanja. Odlična je kao ukrasna biljka u vrtovima, sunčanim gredicama u kamenjarima ili u većim visećim teglama. U teglama se za ljepši izgled kombinira s begonijama i petunijama. Voli sunčani položaj i drenirano tlo. Otporna je na hladnoću i dobro podnosi sušu.

Otporan na hladnoću

Može se uzgajati kao jednogodišnja ili višegodišnja biljka. Da bi bila višegodišnja biljka, gauru je preko zime potrebno zaštititi od niskih temperatura. Često se uzgaja u teglama koje se preko zime unose u zaštićen prostor. Biljke se skraćuju na 10 do 15 cm, a biljke koje prezimljavaju na otvorenome treba skratiti tijekom proljeća. To će potaknuti biljku da razvije više cvjetnih pupoljaka. Da bi uspješno prezimila na otvorenom treba je zaštititi slojem grana od crnogoričnog drveća, tresetom, lišćem ili agrotekstilom. Na ovaj način biljku ćemo zaštititi od utjecaja niskih temperatura i padalina.

Sorte s bijelim cvjetovima su otpornije na niske temperature. Grm gaure za svoj rast, razvoj i cvjetanje traži dobro osunčana mjesta i ne podnosi sjenu. Gauri smetaju zemljišta koja su preobilno gnojena i ne podnosi višak vlage u zoni korijena. U takvim uvjetima korijen joj počinje trunuti.

Sjetva ili sadnja gaure se ne izvodi prije nego što prođe opasnost od mraza i niskih temperatura. Za sjetvu u saksije birajti sorte manje bujnosti. Biljka se razmnožava sjemenom u rano proljeće ili reznicama. Posadite li je u svome vrtu, u ožujku je nemojte zaboraviti orezati.

Vrtlarija Vijenac, Dravska ulica 70, Čakovec, Strahoninec - Poleve, +385 (0)95 815 5258, www.vrtlarija-vijenac.hr