BEGONIJE Nježni cvjetovi jarkih boja

VV | 18.9.2022. u 14:55h | Objavljeno u Sponzorirano

Begonije se sade u tlo tek nakon što prođe posljednji mraz. Na jesen ih treba izvaditi iz zemlje i posaditi u tegle, potom im skratite izdanke na 10 cm i pospremite na toplo mjesto do sljedećeg proljeća.

Postoje brojne vrste begonija, a ovoga puta predstavljamo begoniju elatior ili hiemalis. Gusti listovi imaju oblik asimetričnog srca, a cvjetovi rastu na dugim stabljikama. Cvjetovi su jarkih, intenzivnih boja koje se razlikuju ovisno o sorti, a najčešće su to bijela, crvena, ružičasta, narančasta i žuta. Riječ je o vrsti porijeklom iz Brazila čiji grm može narasti i do 40-ak centimetara.

vrtlarija_vijenac_begonija2.jpg

Umjerena vlaga

Potrebna joj je umjerena količina vlage. Previše zalijevanje može izazvati propadanje korijenja, kao i stvaranje plijesni na pupoljcima. Također se ne preporučuje dodavanje organskih gnojiva nego se u tu svrhu koriste gnojiva na bazi minerala. Tijekom ljeta u tlo treba dodavati gnojiva koja sadrže dovoljno fosfora i kalija. Suhi zrak i oštre temperaturne promjene u prostoriji također mogu biti uzrok za pojavu praškaste plijesni na lišću i stabljici, a bolesni grm treba tretirati otopinom fungicida. Da bi se osiguralo lijepo cvjetanje trajnicu je najbolje držati u toploj sobi, gdje temperatura zraka ne pada ispod 18 stupnjeva.

Begonije će najbolje uspijevati na sjenovitoj lokaciji okrenutoj na istok ili sjeverozapad. Ako vam je balkon osunčan do 11 sati ujutro ili ako na njega stiže sunce tek poslije 17 sati popodne, budite sigurni da će na njemu begonije itekako uživati. Isto važi i za dvorišta. U dvorištu će begonije uspjevati i u hladu gdje dobijaju filtriranu svjetlost kroz krošnju drveta. Begonije se sade u tlo tek nakon što prođe posljednji mraz. Nikada ne stavljajte begonije u tegle koje se nalaze na mjestima koja se tijekom ljeta pregriju, kao što su asfaltne i betonske površine.

begonia-g72d0c536f_1920_1.jpg

Zimi na toplo

Biljke se sade u blago kiselu podlogu za cvijeće koja je bogata hranjljivim sastojcima. Ona treba biti rastresita jer begonija voli podlogu koja je blago vlažna. U vrtu ćete podlogu za sadnju begonija dobiti miješanjem treseta sa zemljom ili kompostom. Izbjegavajte sadnju na mjestima s jakim vjetrovima jer biljke imaju krhke izdanke koji se lako mogu slomiti.

Begonije se zalijevaju tek kada je površinski sloj zemlje suh. Previše vlage u zemlji dovest će do truljenja korijena. Na sličan se način zalijeva i begonija u tegli. Nemojte je prskati, a suvišnu vodu odmah izlijte iz tanjurića. Redovno uklanjajte uvele listove i cvjetove jer ćete tako produžiti cvjetanje i omogućiti nesmetan rast. U jesen, prije prvog mraza, sve begonije izvadite iz vrta, posadite u tegle i skratite im izdanke na oko 10 cm. Tako pripremljene begonije stavite na toplo mjesto. Sljedeće proljeće ih opet posadite u vrt.

Vrtlarija Vijenac, Dravska ulica 70, 40000 Čakovec, Strahoninec - Poleve, 095 815 5258, www.vOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.