Ljubavno pismo

| 17.1.2022. u 21:33h | Objavljeno u Promišljanje

Pripovijeda jedna nastavnica kako su na školskome satu, kojemu je tema bila pismo, učenicima predočena ljubavna pisma slavnih autora. Na pitanje koje im je najljepše, jedna je djevojka, mimo ponuđenih, izjavila da je najljepše Biblija. Obrazložila je kako je negdje pročitala da je Sveto pismo Božje ljubavno pismo čovječanstvu. Kako dobar izbor te hrabre mlade duše!

Što nama znači Pismo od Boga u vremenu u kojem klasično pismo postaje samo nostalgično sjećanje, a sve što su sadržavala pisma kakva pamtimo, koja su se s posebnom pažnjom pisala i nestrpljivo iščekivala, svedeno je na par riječi brzinski i formalno otipkane poruke?

U vremenu kada rijetko tko još ima vremena i volje bilo što čitati, pitamo se što ljudima znači Riječ Božja, potaknuti odredbom pape Franje da se na treću nedjelju kroz godinu slavi Nedjelja Božje riječi.

Dan je to posvećen njezinom „slavljenju, razmišljanju i širenju“, a što to točno znači, izvrsno ilustrira priča o četvorici svećenika. Raspravljali su o vrijednosti različitih prijevoda Biblije i svaki je iznio utemeljene argumente opredijelivši se za neko drugo izdanje. Četvrti je sve vrijeme šutio pa su upitali njega koji mu je prijevod najbolji, a on reče: „Meni se najviše sviđa prijevod moje bake.“ Trojica svećenika podrugljivim tonom odvratila su da nisu znali da je njegova baka prevela Bibliju. „Prevela ju je u život“, odgovorio je svećenik, „svakoga dana svoga života. I bio je to najuvjerljiviji prijevod koji sam ikada vidio.“

O značaju Biblije iz svakog zamislivog aspekta iznjedreno je neizmjerno bogatstvo iznimno vrijednih tekstova raznolikoga spektra, ali ovi životni primjeri, ta svjedočanstva, najizvornija su i najizvrsnija preporuka za njezino iščitavanje. I sv. Luka kaže da je svoj izvještaj evanđelja napisao s razlogom da se njegov čitatelj osvjedoči o pouzdanosti svega u čemu je poučen.

Svatko je od nas poučen u duhu Svetoga pisma u kojemu je izvor i uvir svih naših civilizacijskih dostignuća, i to nitko ne može niti pokušava osporiti. Međutim naš je problem u tome što nemamo vremena za odgovor na sve ono što nam duh Božje riječi stavlja na srce. A možda nam manjka i hrabrosti da vlastitu ljubav adresiramo na ljude s kojima dijelimo svoj hod prema vječnosti.

Dao Bog da, mimo svih modernih ponuda koje smjeraju na našu ljubav, poput one hrabre djevojke imamo snage izabrati Božji put. Molimo ga da nam otvori pameti i srca za ponizno i poučljivo prihvaćanje svetopisamske istine kako bismo poput one mudre bake imali volje davati svjedočanstvo u kojem je svako slovo na mjestu, a svaka riječ časna te tako na Božje ljubavno pismo svojim življenjem pisati najvjerodostojniji odgovor – s poštovanjem i od srca.

Označeno u