Euharistija čuva identitet vjernika

| 20.4.2020. u 21:48h | Objavljeno u Promišljanje

Uskrs kao najveći kršćanski blagdan slavi se sve do blagdana Duhova kao intenzivno Uskrsno liturgijsko vrijeme u kojem promišljamo i obnavljamo osbnu vjeru u Isusovo uskrsnuće. U tom liturgijskom vremenu u misnim čitanjima pratimo prvu Crkvu koja u postuskrsnom hodu s Isusom otkriva otajstvo otkupljenja i spasenja čovjeka po Isusovom vazmenom otajstvu.

Uskrsnuli Isus koji se ukazuje svojim učenicima nije tek neki tajanstveni duh nego stvarni, živi Isus koji ih hrani, koji im tumači Pisma, koji ih hrabri i povjerava ima misiju da Evanđelje pronose sve do nakraj zemlje. Svima njima bilo je potrebno hodati s Isusom nakon njegova Uskrsnuća kako bi povjerovali, kako bi povratili nadu koja je umrla Njegovom smrću, kako bi razumijeli poslanje Sina Božjega.

Možda najljepši evanđeoski tekst koji govori o počecima otkrivanja otajstva Isusove muke, smrti i uskrsnuća jest tekst o dvojici učenika na putu u Emaus. Prestrašeni i razočarani jer Isus nije ispunio njihova očekivanja vraćaju se u svoj rodni grad. Na putu im se pridružuje Uskrsli i malo pomalo skida veo s njihovih očiju. Otvara im srca kako bi napustili vlastiti viziju Isusovog mesijanskog poslanja i prionuli uz Njega unatoč neshvatljivosti križa.

I danas kada se čini da zlo bolesti i smrti pritišće čitavo čovječanstvo ljudi se teško okreću za neprolaznim vrijednostima, teško se otvaraju nadnaravnom. Teško je gledati kako je i dalje za suvremenog čovjeka Krist beznačajan, a Crkva nevažna. Gladajući sve to mi vjernici se doista nalazimo na putu u Emaus, ne razumijemo, razočarani smo, gubimo hrabrost i vjeru.

U tim sumnjama potrebno je hodati s Isusom, potrebno je iznova istraživati Pisma, graditi povjerenje koje se razvija na zajedničkom putu, postavljati Mu pitanja, otvoriti svoje srce za odgovore koje nam daje jer samo otvorenošću srca jedni druge prepoznajemo.

Otvorena srca učenika u Emausu otkrila su Isusov identitet u znaku euharistije. Euharistija postaje centar svakog vjerničkog života, stol Božje Riječi i Božjeg kruha omogućava nam da Isusa upoznajemo te da nakon najintimnijeg druženja s Njime u pričesti, budemo spremni "vratiti se u Jeruzalem" i svjedočiti za Njega.

Euharistija treba postati mjestom naše povezanosti s Uskrslim, ali i vjernika međusobno. Lomljenje kruha, znači dijeljenje životnih briga, međusobno podupiranje u nastojanju da budemo bolji ljudi, bolja župna zajednica, bolje društvo. Riječ Božja koju slušamo u ovom vazmenom vremenu svjedoči nam da je kršćanstvo vjera zajedništva i ljubavi: u zajedništvu se liječi sumnja (apostol Toma), u zajedništvu se nadvladava tuga (apostoli), u zajedništvu se doživljava utjeha i spoznavanje Uskrsnuća (učenici u Emaus). Vjerujem da ćemo nakon ove muke bez zajedništa euharistijskog stola još više otkriti njegovu vrijednost.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci
 • I Bog voli nogomet
  U jednoj šali, prigodnoj i za aktualno Svjetsko prvenstvo i za došašće, prijatelji raspravljaju ima li u raju nogometa. Kako se nisu mogli složiti, dogovore se da će onaj koji…
 • Dve, tri po domačem
  Dok su svoje zdelane roke koje su dišale po žmefki zemljici i friškem kruheku pri ognjišču polek šparheta lečili, tak su nas negda dedeki i babice vučili. Rekli su da…
 • Tko želi biti siromah?
  Uoči kraja liturgijske godine i proslave Isusa Kralja svega stvorenja, obilježili smo Dan siromaha. Kada se spomene siromah, obično se pomisli na čovjeka koji nema čime kupiti kruh, no jednako…
 • Isus se ne šali
  Približivši se kraju liturgijske godine, misli nam potresa Isusov govor započet izrazom: "Doći će dani", sve hladniji, koji neće prolaziti u znaku fešte. Ne nalazimo u njima mnogo razloga za…
 • Dokaži mi Boga
  Nedavno sam razgovarao s mladićem koji traži odgovore o Bogu i vjeri, a posebno ga muči pitanje uskrsnuća. Vidjelo se da je upućen u teološke pojmove, također, čitao je o…