Članovi Općinskog vijeća Općine Maruševec

Andreja Ptiček (SDP) HDZ-u: Opet se vraćamo 15 godina unatrag

M.P./Varaždinske vijesti | 16.3.2016. u 09:30h | Objavljeno u Aktualno

Nakon izjava predsjednika maruševečkog HDZ-a Dragutina Kišića o prijedlogu osmorice vijećnika za smjenu predsjednice Općinskog vijeća Općine Maruševec Andreje Ptiček (HDZ), Ptiček je medijima uputila novi dopis.

- Nakon što je i sam predsjednik Općinske organizacije HDZ-a Maruševec Dragutin Kišić, još jednom u svojoj objavi za medije potvrdio da za moju smjenu nema nijednog objektivnog i profesionalnog razloga te dosad nije uputio apsolutno nijednu kritiku na moj rad, prisiljena sam još jednom, i posljednji puta, reagirati, a sva ostala pitanja ostavljam za sjednicu Općinskog vijeća, koja će se održati u ponedjeljak, 21. ožujka.

Sada je već očigledno da ipak između HDZ-a i HSS-a u Maruševcu vlada loša komunikacija zbog čega je Kišić ostao neupućen, obzirom da su mi osobno i u više navrata, čelni ljudi općinskog HSS-a, predsjednik Josip Vrbanec te načelnik Općine Maruševec Ivan Šagi potvrdili da se ne slažu s mojom smjenom sada na kraju mandata jer za to nema nijednog objektivnog razloga, no da su pritisci od strane HDZ-a, neizdrživi te da više ne mogu držati HSS na „okupu“, tim više što unutar HSS-a vlada nekoliko struja, a najsklonija struja HDZ-u, ona je HSS-ovog potpredsjednika Vijeća Marijana Fatige koji je „pucao“ na mjesto predsjednika Vijeća. Sigurna sam da to kolega Vrbanec i načelnik Šagi mogu potvrditi.

Upravo zbog loših rezultata HDZ-a na svim posljednjim izborima, posebno lokalnim izborima 2013., kada je općinski HDZ osvojio svega 358 glasova za Općinsko vijeće, čak manje i od tada novog nezavisnog kandidata Josipa Špoljara koji je osvojio 425 glasova, HSS je podržao SDP, a ne HDZ, što mi je osobno kao razlog naveo i sam načelnik Šagi. Također, izgubili su i na posljednjim izborima za zastupnike u Hrvatski sabor na kojima je SDP-ova koalicija u općini Maruševec osvojila 1308 glasova, dok je HDZ-ova koalicija osvojila duplo manje, odnosno 639 glasova, a slično je bilo i na parlamentarnim i predsjedničkim izborima.

Žalosno je što Kišić, kao predvodnik ove inicijative opet dokazuje da ne poznaje materiju, kada govori o realiziranim projektima, što su HDZ-ovi vijećnici više puta dokazali sudjelujući u raspravama. Naime, upozoravala sam nebrojeno puta na sjednicama vijeća da Općina u ono vrijeme nije uložila potrebna vlastita sredstva u iznosu od 500 tisuća kuna u Poduzetničku zonu te zbog toga tada nije mogla niti potraživati daljnja sredstva i javljati se na natječaje Ministarstva poduzetništva i obrta. Naime, poduzetnička zona bila je tema mnogih rasprava na sjednicama vijeća, a klasičan je primjer zataškavanja HDZ-ove nesposobnosti, obzirom da je odluka o osnivanju Poduzetničke zone donesena 2005. godine, na zonu je do 2013. godine utrošeno oko 3,7 milijuna kuna, od čega je Općina 181.225 eura utrošila na kupnju zemljišta od HDZ-ovog vijećnika Vladimira Kolarića. Zona dosad nije profunkcionirala, nijedan investitor u protekla 3 mandata nije privučen, nije u potpunosti infrastrukturno opremljena, a upravo oni koji su se obogatili na zoni od prodaje zemljišta sada su najglasniji u njezinom spašavanju! Uz sve to, nijedan projekt za razvoj turizma, iskorištavanje predivnih prirodnih potencijala i mogućnosti za razvoj gospodarstva u općini nisu pokrenuti!

Stoga se pitam s kojim znanjima će oni opet doprinijeti razvoju Općine? Za koordinaciju s kojim ministarstvima će biti zadužen novi predsjednik Vijeća Kišić sa svojim suradnicima te da li još uvijek vjeruju da će EU novci doći u Općinu bez ideja, projekata i njihovog namjenskog trošenja, kako me i sam Kolarić „podučavao“, na sjednici vijeća, da su projekti prolazili u vrijeme HDZ-ove vlasti.

Što se tiče načina rasprave HDZ-ovih vijećnika na sjednicama općinskog Vijeća koje su, kako tvrdi Kišić „pristojne i civilizirane, pitam Kišića zašto je onda Vladimir Kolarić nakon svojeg agresivnog verbalnog napada usmjerenog na predsjednicu Vijeća, dao ostavku na mjesto potpredsjednika Vijeća? Za mene i ostalih 14 vijećnika, među kojima je tada bio i Kišić, koji je i sam bio neugodno iznenađen i osudio takvo ponašanje, to nije bilo civilizirano. Za to mi se kasnije sam Kolarić javno ispričao.

Na kraju, Kišićeve optužbe da nije realizirano ništa od planiranih projekata, također ne drže vodu što ponovno može potvrditi i sam načelnik koji je u sve bio dobro upućen, obzirom da smo uspješno komunicirali na dnevnoj razini oko toga. Kao što sam već spomenula, nikada se nije realiziralo toliko projekata kao u posljednje dvije godine, a izravno sam pomogla nekoliko projekata, programa i aktivnosti, vrijednosti oko 800 tisuća kuna, posebno u područjima energetske učinkovitosti, ali i ulaganja u razvoj gospodarskog okruženja i infrastrukture u poduzetničku zonu, komunalnu i društvenu infrastrukturu, zatim posljedica elementarne nepogode i drugo. Još jedan projekt, uz moju ideju i podršku Općine, uspješno je nedavno prijavljen.

Ovo su samo neki rezultati njihova dosadašnjeg rada, koji se lako mogu dokazati, a nakon svega opet se vraćamo 15 godina unatrag. Zaista razumijem da je HDZ-u posljednja slamka spasa upravo funkcija predsjednika Vijeća jer su ostali bez sigurne funkcije zamjenika načelnika, ali i potpredsjednika Vijeća te ukoliko je jedini njihov način smjena mlade, obrazovane i sposobne žene iza koje stoje rezultati, bit će mi čast ostati vijećnicom i budnim okom pratiti rezultate Kišićeve koordinacije s ministarstvima te o tome obavještavati javnost, uz savjet Kišiću da za uspješno lobiranje, najprije treba imati spremne projekte! - navodi Ptiček u priopćenju.