Besplatni udžbenici svima, radne bilježnice - nekima Foto: Ilustracija//Arhiva VV

Besplatni udžbenici svima, radne bilježnice - nekima

IHR/Varaždinske vijesti | 10.6.2019. u 16:18h | Objavljeno u Društvo

- Udžbenike za sve učenike za novu školsku godinu plaća Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Učenici drugih, šestih i osmih razreda (samo biologija, kemija i fizika) dobit će sve besplatno preko eksperimentalne provedbe „Škola za ž-vot“, a što će biti s udžbenicima koje smo dobili prošle godine za prve, pete i sedme razrede (samo biologija, kemija i fizika) zbog provođenja kurikularne reforme, još nemamo jasne upute, kao i za udžbenike iz izbornih predmeta. Iz medija znamo da bi vjeronauk trebao biti obuhvaćen, ali još ne znamo za strane jezike i informatiku. Udžbenici koji su se dosad koristili bit će procijenjeni u školi i ako su u dobrom stanju, koristit će se u novoj školskoj godini. U protivnom, naručujemo nove, a stare ćemo rashodovati – objasnila je Nevenka Turščak, ravnateljica OŠ Cestica o trenutnoj situaciji u toj školi po pitanju „starih“ udžbenika te nabavci novih za novu školsku godinu. Nisu financiraliIako je kraj školske godine pred vratima, mnogi roditelji osnovnoškolaca iz Varaždinske županije već se pitaju što je s udžbenicima za novu školsku godinu: hoće li nove udžbenike dobiti svi osnovnoškolci ili samo „eksperimentalci“ i što će na kraju trebati kupiti?

Naime, ove godine za sve učenike osnovnih škola osigurani su besplatni udžbenici, za što su novci osigurani u državnom proračunu. U Ministarstvu kažu kako su uputili dopis prema svim školama, a dodatno je sve pojašnjeno i na sastanku s osnivačima. No, još uvijek se ne zna što će biti s izbornim predmetima – vjeronaukom, stranim jezicima i informatikom - zbog čega je prošli tjedan zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zatražio i ostavku m-nistrice Divjak.

- Dosad smo uspjeli osigurati sredstva za udžbenike obaveznih predmeta, no sad imamo garanciju premijera da će se i za udžbenike izbornih predmeta osi-gurati dodatno financiranje. U vezi s tim očekujemo odgovor Ministarstva financija kako bismo imali fiskalnu podlogu za davanje naputka školama za kupnju i udžbenika iz izbornih predmeta. Država će nabavljati udžbenike za obvezne predmete svim učenicima osnovnih škola. Dio tih udžbenika već se koristi u školama od 2014. godine i moći će se koristiti i sljedeće godine. Ukupni trošak nabavke navedenih udžbenika ne bi trebao prelaziti 175 milijuna kuna, a ovisi o tome koliko se udžbenika koji su već sada u vlasništvu škole može koristiti i dalje – pojašnjavaju u Ministarstvu koje, međutim, dosad nije ni financiralo radne bilježnice.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u