Zaštita od poplava: Tijekom cijeloga ljeta Grad Ivanec uređuje kanale i oborinsku odvodnju Foto: Grad Ivanec

Zaštita od poplava: Tijekom cijeloga ljeta Grad Ivanec uređuje kanale i oborinsku odvodnju

VV | 13.9.2020. u 08:05h | Objavljeno u Našim krajem

Ivanečka gradska uprava od 2018. godine intenzivno ulaže u uređenje oborinske odvodnje, potoka i kanala, a sve u cilju sprečavanja poplavljivanja javnih i privatnih površina i objekata.

Nakon učestalih oluja s ekstremnim količinama kiše zbog kojih je dolazilo do poplava i velikih šteta, Grad Ivanec među prvim JLS-ovima u Hrvatskoj shvatio je svu ozbiljnost klimatskih promjena te već od 2018. godine intenzivno počeo ulagati u uređenje oborinske odvodnje. Te je godine za uređenje kanala i propusta, koji su se dotad učestao izlijevali i plavili privatne objekte i javnu infrastrukturu, uložio više od 600.000 kuna. Rezultati takvih ulaganja bili su vidljivi odmah; izlijevanja i poplavljivanja su prestala, na veliko olakšanje i građana i gradske uprave. Na isti način s uređenjem odvodnje Grad je nastavio i lani, kao i ove godine.

Tako su tijekom proteklih mjeseci na nizu lokaliteta pročišćeni i uređeni problematični kanali te sanirani cjevovodi i cijevni propusti. Uređeni su tako sljedeći kanali: kod teniskog igrališta u Ivancu (potok Sinovčica), kanal Jarak u Salinovcu te kanali u Jerovcu Gornjem, između naselja Ribić Breg i Horvatsko te Mačkovec u Malezovoj ulici. Radove na njihovu uređenju izveo je Iskop MS Miroslava Šoštareka. Dio radova izveo je Ivkom d.d. i to: sanaciju cijevnog propusta u Gečkovcu, izradu mulde u Kotijašimsa i zacjevljenje jednog kanala u Lovrečanu, sanaciju cjevovoda ispod nogostupa u Gačicama, a proteklih dana započelo se i sa čišćenjem kanala u MO-u Lančić.

Ukupna vrijednost svih navedenih radova je blizu 200.000 kuna, a financirani su iz Programa održavanja Grada Ivanca za 2020. godinu. Radovi se nastavljaju i dalje, a intervenirat će se na još nekoliko kritičnih lokaliteta na kojima oborinske vode ugrožavaju kuće i okućnice građana.

Označeno u
Galerija slika