Zaštita od poplava: Tijekom cijeloga ljeta Grad Ivanec uređuje kanale i oborinsku odvodnju Foto: Grad Ivanec

Zaštita od poplava: Tijekom cijeloga ljeta Grad Ivanec uređuje kanale i oborinsku odvodnju

VV | 13.9.2020. u 08:05h | Objavljeno u Našim krajem

Ivanečka gradska uprava od 2018. godine intenzivno ulaže u uređenje oborinske odvodnje, potoka i kanala, a sve u cilju sprečavanja poplavljivanja javnih i privatnih površina i objekata.

Nakon učestalih oluja s ekstremnim količinama kiše zbog kojih je dolazilo do poplava i velikih šteta, Grad Ivanec među prvim JLS-ovima u Hrvatskoj shvatio je svu ozbiljnost klimatskih promjena te već od 2018. godine intenzivno počeo ulagati u uređenje oborinske odvodnje. Te je godine za uređenje kanala i propusta, koji su se dotad učestao izlijevali i plavili privatne objekte i javnu infrastrukturu, uložio više od 600.000 kuna. Rezultati takvih ulaganja bili su vidljivi odmah; izlijevanja i poplavljivanja su prestala, na veliko olakšanje i građana i gradske uprave. Na isti način s uređenjem odvodnje Grad je nastavio i lani, kao i ove godine.

Tako su tijekom proteklih mjeseci na nizu lokaliteta pročišćeni i uređeni problematični kanali te sanirani cjevovodi i cijevni propusti. Uređeni su tako sljedeći kanali: kod teniskog igrališta u Ivancu (potok Sinovčica), kanal Jarak u Salinovcu te kanali u Jerovcu Gornjem, između naselja Ribić Breg i Horvatsko te Mačkovec u Malezovoj ulici. Radove na njihovu uređenju izveo je Iskop MS Miroslava Šoštareka. Dio radova izveo je Ivkom d.d. i to: sanaciju cijevnog propusta u Gečkovcu, izradu mulde u Kotijašimsa i zacjevljenje jednog kanala u Lovrečanu, sanaciju cjevovoda ispod nogostupa u Gačicama, a proteklih dana započelo se i sa čišćenjem kanala u MO-u Lančić.

Ukupna vrijednost svih navedenih radova je blizu 200.000 kuna, a financirani su iz Programa održavanja Grada Ivanca za 2020. godinu. Radovi se nastavljaju i dalje, a intervenirat će se na još nekoliko kritičnih lokaliteta na kojima oborinske vode ugrožavaju kuće i okućnice građana.

Označeno u
Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci