VELIK INTERES GRAĐANA U samo 24 sata 'planulo' svih stotinu stabalca klonirane ivanečke lipe Foto: Grad Ivanec

VELIK INTERES GRAĐANA U samo 24 sata 'planulo' svih stotinu stabalca klonirane ivanečke lipe

Varaždinske vijesti | 22.9.2022. u 18:15h | Objavljeno u Našim krajem

U samo 24 sata otkako je Grad Ivanec pozvao zainteresirane građane da se predbilježe za dodjelu besplatne mladice klonirane ivanečke lipe, kompletna količina od 100 raspoloživih stabalaca je rezervirana, a poziv je zatvoren.

Zbog velikog interesa za sadnju ivanečke lipe, Grad Ivanec obavještava građane da će u suradnji sa Šumarskim institutom u Jastrebarskom nastaviti s ovim projektom te naručiti dodatnu proizvodnju novih kloniranih stabalaca, koja će također besplatno biti podijeljena građanima.

Što se tiče podjele navedenih 100 lipa iz ove pošiljke, ona je planirana u prvoj polovici listopada, a o točnom vremenu i mjestu preuzimanja sadnica predbilježeni građani će biti naknadno obaviješteni.

Genetski zapis izvornog stabla

Svako stabalce je originalna ivanečka lipa u malom, odnosno, svako od njih nosi originalni genetski zapis izvornog stabla. A to znači da je "staro" više od 600 godina te "pamti" dolazak vitezova ivanovaca na ove prostore, navode iz gradske uprave.

Originalno stablo još uvijek stoji na ulazu u ivanečki park. Prema starim zapisima, zasađeno je prije više od šest stoljeća, prilikom preuzimanja nekadašnjeg Starog grada od strane ivanovačkog reda. Iako se lipa i dalje žilavo drži, za očekivati je da će kad-tad doći svom biološkom kraju.

Kako bi originalno stablo trajno sačuvao, Grad Ivanec je prije nekoliko godina u suradnji s Hrvatskim šumarskim institutom u Jastrebarskom ušao u projekt kloniranja lipe te otad svake godine građanima poklanja mlade lipe sa željom da ove srednjovjekovne "starce" zasade na svojim imanjima i tako dar iz daleke prošlosti sačuvaju za budućnost.