VATROGASNI JUBILEJ Obilježeno 30 godina Vatrogasne zajednice Grada Ivanca

| 26.11.2023. u 13:33h | Objavljeno u Našim krajem

U petak, 24. studenog, velikom je svečanošću u prostorijama Srednje škole Ivanec obilježeno 30 godina rada i djelovanja Vatrogasne zajednice Grada Ivanca.

Nakon ulaska zastavnog voda i intoniranja državne i vatrogasne himne, brojnim okupljenim gostima i uzvanicima obratio se predsjednik VZ Zdenko Đuras. Osvrnuo se pritom na dugu vatrogasnu tradiciju ivanečkoga kraja, čija je perjanica DVD Ivanec, koji ove godine obilježava visokih 135 godina rada. Napomenuvši da je do svojevrsnog objedinjavanja rada nekadašnjih DVD-ova došlo već 20-tih godina prošlog stoljeća, formiranjem tzv. Vatrogasne župe Ivanec, podsjetio je i na razdoblje od prije pola stoljeća, kada je u ivanečkome kraju djelovalo oko 30 DVD-ova.

12366

12369

„Razvitak vatrogastva – čast i odgovornost“

- VZ Grada Ivanca osnovana je 1993. godine, na čelu s prvim predsjednikom Martinom Krznarom, zapovjednikom Josipom Levanićem i tajnikom Stjepanom Kušenom. Danas je u sastavu VZ šest DVD-ova – Ivanec, Bedenec, Salinovec, Gačice, Radovan i Margečan – napomenuo je Đuras te naglasio da je svim tijelima VZ-a, Kolegiju, Predsjedništvu i Zapovjedništvu, čast, ali i velika odgovornost, razvijati dobrovoljno vatrogastvo i držati ga na najvišoj razini u cilju sigurnosti svih građana. Zahvalio je na velikoj potpori Gradu, gradonačelniku i županu te ih pozvao da im budu potpora i u budućnosti.

Ivan Putarek, zapovjednik VZGI, naglasio je da VZ broji 560 članova, od čega operativne snage broje između 105 i 115 vatrogasaca. U sklopu VZ djeluje i 185 pripadnika vatrogasne mladeži i pomlatka, a DVD-ovi, kazao je, ulažu puno truda kako bi mlade zadržali u vatrogastvu.

12372

Ivanečko vatrogastvo dobro je opremljeno

- Ono što treba istaknuti jest da se sve intervencije odrađuju na vrhunskoj razini i da dosad u kriznim situacijama nije trebalo u pomoć pozivati susjedne DVD-ove ili Javnu vatrogasnu postrojbu – izjavio je Putarek. I dok je nekad na godinu bilo i po 200 intervencija po pozivu, posljednjih godina ta se brojka ustalila na oko 90.

- U zadnjih 15-ak godina u Hrvatskoj nije bilo većeg požara ili prirodne nepogode a da na njoj nisu sudjelovali vatrogasci, vozila i tehnika VZ Ivanec. Što se opremljenosti tiče, teško je reći koju opremu nemaju naši DVD-ovi – naglasio je Putarek te istaknuo da se u zadnjih pet godina u osobnu zaštitnu opremu i sigurnost vatrogastva ulažu značajna financijska sredstva.  

12373

12368

Potpredsjednik VZ Varaždinske županije Darko Majhen kazao je da su vatrogasci s Grada Ivanca u samom vrhu osposobljenosti i angažmana na cijelom području Varaždinske županije te im uputio čestitke u povodu 30. obljetnice rada VZ.

Vatrogastvo – najvažnija sastavnica CZ

Vatrogascima se obratio i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić:

- U zadnjih pet godina sve manje svjedočimo požarima, a sve više posljedicama elementarnih nepogoda – poplavama, klizištima i posljedično, raznim intervencijama na čijim se poprištima prvi pojavljuju upravo vatrogasci. Uvijek ističem, pa i sada, da je vatrogastvo najbitnija sastavnica sustava civilne zaštite. Svjesni promijenjenih okolnosti i izazova koji se pred nas postavljaju, a u želji da budete što kvalitetnije zaštićeni, opremljeni i obučeni, u zadnjih godina bitno smo povećali izdvajanja za vatrogastvo. Potvrđuje to i podatak da je u tom vremenu u vatrogastvo iz proračuna uloženo više od 5,5 milijuna kuna – izvijestio je Batinić.

12367

- Također, tijekom zadnjih 5 godina VZ funkcionira homogenije i bolje nego prije. Dogovor o tome da se izradi višegodišnji program ulaganja u vatrogastvo se poštuje i funkcionira. Grad Ivanec i dalje nastavlja povećanim izdvajanjima pratiti vaš rad – poručio je, uz čestitke vatrogascima, gradonačelnik M. Batinić.

U roku pola sata na terenu 1.000 vatrogasaca!

I župan Anđelko Stričak osvrnuo se važnost djelovanja vatrogasaca u okolnostima velikih elementarnih nepogoda, kakve su bile one koje su u svibnju ove godine pogodile područje naše županije.

- U roku pola sata na teren je izašlo više od 1.000 vatrogasaca sa 264 vozila. I koliko god je ta nepogoda bila strašna, pomoć koju su vatrogasci pružili našim građanima bila je nenadoknadiva. Upravo zbog promijenjenih geopolitičkih okolnosti i klimatskih promjena danas je potpisan ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za gradnju Regionalnog centra civilne zaštite, koji će objediniti tehnička sredstva, opremu i ljudske resurse CZ na regionalnoj razini – izjavio je župan.

12374

Batinić VZ-u predao novu zastavu

U nastavku je gradonačelnik M. Batinić predsjedniku VZ-a Z. Đurasu uručio novu vatrogasnu zastavu VZ, kao simbol humanosti, hrabrosti, poštenja i požrtvovnosti.

Pošto je bio kum vatrogasne zastave (a u kumstvo se ne ide bez poklona), Batinić je nakon primopredaje izjavio da će Grad za vatrogasce izdvojiti dodatnih 13.500 eura (više od 100.000 kn) za troškove vezane uz nadogradnju novih vatrogasnih ljestvi i servis vozila.

12371

Priznanja vatrogascima i podupirateljima

U nastavku su zaslužnima predane zlatne, srebrne i brončane medalje i plakete te zahvalnice za dugogodišnji rad u VZ GI te za potporu razvitku vatrogastva. Gradu Ivancu, Varaždinskoj županiji i županijskoj VZ dodijeljene su brončane plakete za doprinos vatrogastvu.

U ime svih nagrađenih riječi zahvale uputio je Mario Jakopec, bivši dugogodišnji zapovjednik VZ GI.

Svečanosti su nazoči i zamjenik gradonačelnik Marko Friščić, načelnik Stožera CZ Grada Ivanca, tajnik županijske VZ Zvonko Videc, dugogodišnji bivši predsjednik VZGI Mladen Stanko, predstavnici svih subjekata uključenih u sustav CZ, brojnih DVD-ova, gradski vijećnici i drugi gosti i uzvanici.

Svečanost je pjesmom uljepšao Mješoviti pjevački zbor KUD-a Rudolf Rajter, a program je vodila Ljiljana Vuglač.