Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin održala redovitu godišnju izvještajnu Skupštinu

| 17.3.2024. u 14:30h | Objavljeno u Našim krajem

Članovi Udruge pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin u Domu kulture u Sračincu održali su svoju redovitu izvještajnu Skupštinu na kojoj su prisustvovali župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, načelnik Općine Petrijanec, ujedno i potpredsjednik Županijske skupštine Željko Posavec, načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, načelnik Općine Vinica dr. sc. Branimir Štimec kao i predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga s područja Varaždinske županije, ali i šire.

Predsjednik Udruge Tihomir Hozmec podnio je izvještaj za prošlu 2023. godinu koja je protekla u suradnji s ostalim udrugama, kao i obilježavanju važnih datuma vezanih za Udrugu 104. brigade.

- Godina iza nas za našu udrugu bila je prilično dinamična. Proveli smo puno projekata, kao i aktivnosti, unatoč tome što smo ograničeni resursima, kako onim ljudskima, tako i financijskima. Sve zadaće koje smo zacrtali u prošlogodišnjem planu rada uspjeli smo odraditi u potpunosti. Najveći projekt u koji smo bili uključeni kao partneri projekt je „Jedno srce - jedna duša od Vukovara do Dubrovnika“. U 35 dana naši branitelji propješačili su preko 1100 kilometara. Na tom putu, u gotovo svakom mjestu do Dubrovnika posjećivali su spomen obilježja i odali počast poginulim braniteljima, a ujedno smo ostvarili i odličnu suradnju s ostalim braniteljskim udrugama – rekao je predsjednik Udruge Hozmec najavivši i kako će 2024. godina biti aktivna, a jedan od većih projekata u koji će krenuti je snimanje dokumentarnog filma o 104. brigadi u operacijama „Bljesak“ i „Oluja“.

Okupljene je pozdravio i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je istaknuo kako mu je čast sudjelovati na skupštinama braniteljskih udruga.

- Kroz 104. brigadu prošlo je 12.000 naših sugrađana, 30 ih je poginulo, 200 ranjeno. To je njihov doprinos u ugradnji temelja hrvatske nam domovine. Iako po svom ratnom putu nisu toliko poznati kao pripadnici 7. gardijske brigade „PUMA“ ili Specijalne jedinice policije „RODA“ važno je za naglasiti da se brigada borila visoko iznad svoje kategorije. Bila je ne samo iznimno profesionalna, već i učinkovita. Sudjelovala je u oslobađanju vojarni u gradu Varaždinu, vojnog kompleksa Banjšćina, vojnog objekta na Ivanščici, skaldišta Nova Ves, obranila je Pakrac i Lipik, sudjelovala u vojno-redarstvenim akcijama Bljesak i Oluja. Prvi su u tom Bljesku stigli do granice s Bosnom i Hercegovinom i preuzeli njeno osiguranje. Dakle, s dubokim poštovanjem možemo reći da se radi o još jednoj slavnoj ratnoj varaždinskoj postrojbi - rekao je župan Stričak.

Čestitke članovima Udruge 104. brigade uputili su i predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade „PUMA“ Robert Puja, predsjednik Udruge 156. brigade HV iz Makarske Stjepan Kotarac, jedan od zapovjednika 104. brigade Ivan Matoković, te načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.