U Varaždinskim Toplicama uređuju novo, smart naselje obiteljskih kuća kako bi potaknuli doseljavanje mladih

| 27.12.2021. u 19:00h | Objavljeno u Našim krajem

Stambeno naselje Smart kvart, koje se planira urediti na području Varaždinskih Toplica, jedinstven je stambeni projekt o kojem u Toplicama promišljaju već godinama. Kako pojašnjava gradonačelnica Dragica Ratković, nije riječ o klasičnoj POS izgradnji nego Grad planira infrastrukturno urediti zemljište od ukupno 44.056 kvadrata koje će potom parcelirati na građevinske čestice i prodavati zainteresiranim kupcima koji bi na tom prostoru gradili obiteljske kuće.

Pravo na kupnju građevinske parcele imat će mladi do 45 godina starosti bez obzira na bračni status, uz uvjet da nemaju drugu nekretninu te da u roku od tri godine, nakon potpisivanja ugovora s Gradom, na parceli izgrade obiteljsku kuću i na toj adresi prijave svoje prebivalište. Parcelu će moći kupiti lokalci, ali i doseljenici, s tim da će oni koji već imaju prebivalište u Varaždinskim Toplicama parcelu moći kupiti po znatno povoljnijoj cijeni, do 30% procijenjene vrijednosti, dok će ostali plaćati punu cijenu. Kupci parcela svoju nekretninu neće moći prodavati ili iznajmljivati narednih 15 godina. Na taj način u Gradu žele stvoriti uvjete za ostanak sadašnje populacije, ali i za privlačenje mladih ljudi iz drugih sredina, tako da je to jedna od demografskih mjera ove gradske uprave.

Osnovni uvjet za početak realizacije ovog projekta ispunjen je prije nešto više od mjesec dana kad je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat Gradu uručio darovni ugovor kojim država Varaždinskim Toplicama daruje zemljište na kojem bi trebalo niknuti novo stambeno naselje. Riječ je o zemljištu iznad tvornice Opruga, sjeverno od ceste koja iz Varaždinskih Toplica vodi na istok prema Tuhovcu, a njegova je ukupna tržišna vrijednost procijenjena na 2,66 milijuna kuna.

Više o Idejnom arhitektonsko-urbanističkom rješenju i infrastrukturnom uređenju novog naselja možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti