SVETI ILIJA Učenici konačno u novoj školi, a što će biti sa starom školskom zgradom? Foto: VV arhiva

SVETI ILIJA Učenici konačno u novoj školi, a što će biti sa starom školskom zgradom?

| 23.10.2022. u 10:15h | Objavljeno u Našim krajem

Energija i održavanje objekta su značajne stavke koje svakako treba uzeti u obzir kod razmatranja buduće namjene prostora, istaknuo je načelnik općine Sveti Ilija

Nakon što je izgrađena nova zgrada osnovne škole u Svetom Iliji, mnogi se mještani pitaju što će biti sa starom školskom zgradom, čiji je najstariji dio izgrađen davne 1845. godine (nakon što je škola od 1839. djelovala u župnim zgradama), a dograđivana je 1959. i 1996. godine.

Podsjetimo, izgradnja dugoiščekivane nove školske zgrade u Svetom Iliji konačno je realizirana nakon što je 2018. godine, izmjenom Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, omogućeno financiranje iz državnog proračuna, odnosno u državnom su proračunu predviđeni i rashodi za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju školskog prostora te opremanje školskih ustanova u slučajevima nedovoljne sigurnosti i ugroze života i zdravlja učenika.

stara_skola_ilija7.JPG

Izgradnja nove škole iznosila je nešto više od 56 mil. kuna, od čega je 80% financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, 15% Varaždinska županija, a 5% Općina Sv. Ilija. Dodatnih pet milijuna kuna uloženo je u opremanje.

Osnivač škole i vlasnik zgrade je Varaždinska županija, stoga smo ih pitali što planiraju sa starom školom - postoje li planovi za buduću namjenu stare zgrade, razmatra li se prodaja, iznajmljivanje ili rušenje zgrade, te koliki trošak trenutačno predstavlja zgrada stare škole.

- Razmatra se buduća namjena OŠ Vladimir Nazor u Svetom Iliji, a konačna odluka još nije donesena - kratko su nam odgovorili iz Županije.

A jesu li u Općini Sveti Ilija razmatrali buduću namjenu stare školske zgrade, upitali smo i općinskog načelnika Marina Bosilja, kao i ima li Općina interes za taj objekt, primjerice za potrebe udruga ili slično.

- Školska zgrada u Svetom Iliji je vlasništvo Varaždinske županije, a Općina Sveti Ilija za sada nije iskazala interes za preuzimanjem vlasništva, nego interes da se u suradnji s Varaždinskom županijom osmisli njezina namjena koja bi nadilazila općinske granice. Svakako u razmatranju budućnosti ovog objekta treba sagledati sve činjenice, a tu prije svega mislim na starost zgrade i njezin koncept prostora s obzirom na namjenu. Današnji uvjeti za dobivanje građevinske dozvole, a to svaka rekonstrukcija i prenamjena traži, puno su rigorozniji nego su bili u vrijeme gradnje postojeće zgrade, prije svega ključna je statika objekta, i protupotresni uvjeti danas u odnosu na prijašnja vremena. Potrebno je napraviti stručnu građevinsku analizu građevine, a potom ekonomsku isplativost ulaganja u rekonstrukciju i prenamjenu - napomenuo je Bosilj.

- Općina sigurno neće tražiti prostor škole za udruge, jer je preveliki, a i naše udruge imaju solidne prostore za svoje potrebe. Isto tako treba obavezno voditi brigu da prostor bude održiv i ne stvara financijske gubitke u budućnosti, što bi svakako bilo da se prostor prenamjeni za potrebe udruga koje već imaju postojeće prostore. Energija i održavanje objekta su značajne stavke koje svakako treba uzeti u obzir kod razmatranja buduće namjene prostora - zaključio je načelnik općine Sveti Ilija.

stara_skola_ilija3.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci