Poseban početak nastave u Svetom Iliji: Učenici u novoj školi i prvi put - u jednoj smjeni! Foto: VV

Poseban početak nastave u Svetom Iliji: Učenici u novoj školi i prvi put - u jednoj smjeni!

| 6.9.2022. u 10:15h | Objavljeno u Našim krajem

Početak nove školske godine za učenike OŠ "Vladimir Nazor" u Svetom Iliji zaista je poseban – nastava je 5. rujna počela u novoj školskoj zgradi i prvi put - u jednoj smjeni.

Škola, na koju se čekalo 20-ak godina, krasi ulaz u naselje i veseli sve one koji su iščekivali njenu izgradnju. Korisna površina zgrade je 3.870 m2, od čega se gotovo 800 m2 odnosi na sportsku dvoranu, a površina parcele je 16.000 m2.

- Prema riječima stručnjaka iz ministarstva koji su vodili ovaj projekt, ova je škola u samom vrhu u Hrvatskoj po funkcionalnosti projekta, kvaliteti gradnje i opreme te ljepoti – rekla nam je ravnateljica Anđelka Rihtarić, dodavši da je škola vrhunski opremljena.

osnovna_skola_sveti_ilija_nova_zgrada_31082022_20.jpg

- Ima 19 učionica, od čega je osam učionica za razrednu nastavu, 10 učionica za predmetnu nastavu te posebna učionica za produženi boravak. Među specijaliziranim učionicama imamo, primjerice, najsuvremeniji STEM praktikum za fiziku, kemiju i biologiju te specijalizirane učionice za tehničku, likovnu i glazbenu kulturu. Moram spomenuti i veliku dvodijelnu sportsku dvoranu u kojoj nastavu istodobno mogu izvoditi dva razredna odjela. Imamo i najsuvremeniju školsku kuhinju, iznimno kvalitetno opremljenu, i blagavaonički prostor, te ulazni hol, koji će biti višenamjenski prostor – navela je ravnateljica dio onoga što će učenici koristiti.

Naglasila je da nova škola učenicima pruža zaista vrhunske uvjete za rad, učenje i odrastanje. Uz zgradu škole i dvorane nalaze se i vanjski sportski tereni, a puno se truda ulaže i u uređenje okoliša škole, koji će krasiti zelenilo perivoja.

osnovna_skola_sveti_ilija_nova_zgrada_31082022_28.jpg

Usto, uz sam ulaz na školsku parcelu uređeno je i okretište školskog autobusa, što je financirala Varaždinska županija, a uskoro će biti postavljena i nadstrešnica. Budući da je okretište izdvojeno od glavne prometnice, učenici će biti sigurniji kod prelaska s okretišta u školsko dvorište.

- Pomalo se čini kao da je naša nova škola u jednom "gnijezdu" na brežuljku, malo uvučena s glavne prometnice i sigurna, a opet jako prezentna – rekla je ravnateljica.

osnovna_skola_sveti_ilija_nova_zgrada_31082022_1.jpg

Ukupna vrijednost građevinskih radova je nešto viša od 56 mil. kuna, od čega 80 % financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, 15 % Varaždinska županija, a 5 % Općina Sv. Ilija, dok je dodatnih pet milijuna kuna uloženo u opremanje.

- Škola je izgrađena prema svim pravilima energetske učinkovitosti pa se nadamo da ćemo lakše prebroditi ovu energetsku krizu – dodala je.

osnovna_skola_sveti_ilija_nova_zgrada_31082022_3.jpg

Škola u Svetom Iliji trenutačno ima 233 učenika u 16 razrednih odjela.

- Ove godine imamo 26 prvaša. Pad broja učenika imali prije nekih 5-6 godina, no od tada upisujemo stabilan broj, od 26 do 30 prvaša, a nadamo se da će tako biti i dalje – napomenula je ravnateljica.

A tome bi mogla pridonijeti jednosmjenska nastava koja dosad, u staroj školskoj zgradi, nije bila moguća.

osnovna_skola_sveti_ilija_nova_zgrada_31082022_6.jpg

- Zbog nastave u jednoj smjeni zaustavljen je i trend odlaska učenika u varaždinske škole. Već su prošle godine roditelji iz općine Sveti Ilija svoju djecu, koju su ranije upisivali u škole u Varaždinu, počeli vraćati u školu u Sv. Iliji, a to se nastavilo i ove školske godine – istaknula je i pojasnila zašto je to važno.

- Jako je bitno da dijete ide u školu u sredini u kojoj živi. Prema svim sociološkim i psihološkim istraživanjima, prva socijalna umrežavanja događaju se na putu od kuće do škole. Djeca se tako povezuju s vršnjacima i razvijaju prve socijalne vještine. Važno je da se djeca ne "čupaju" iz svoje sredine – kazala je ravnateljica.

osnovna_skola_sveti_ilija_nova_zgrada_31082022_7.jpg

U Svetom Iliji učenici sada imaju sve uvjete za kvalitetno obrazovanje.

- Što se školovanja tiče, mislim da smo u našoj općini došli do vrha, i to mi je jako drago! - zaključila je ravnateljica Rihtarić.

osnovna_skola_sveti_ilija_nova_zgrada_31082022_11.jpg

osnovna_skola_sveti_ilija_nova_zgrada_31082022_12.jpg

osnovna_skola_sveti_ilija_nova_zgrada_31082022_13.jpg

osnovna_skola_sveti_ilija_nova_zgrada_31082022_15.jpg

osnovna_skola_sveti_ilija_nova_zgrada_31082022_17.jpg

osnovna_skola_sveti_ilija_nova_zgrada_31082022_18.jpg

osnovna_skola_sveti_ilija_nova_zgrada_31082022_22.jpg

osnovna_skola_sveti_ilija_nova_zgrada_31082022_24.jpg

osnovna_skola_sveti_ilija_nova_zgrada_31082022_25.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci