Proširenje groblja Ivanec: U sklopu groblja bit će i kolumbarij za 130 do 150 urni Foto: Grad Ivanec

Proširenje groblja Ivanec: U sklopu groblja bit će i kolumbarij za 130 do 150 urni

Varaždinske vijesti | 12.5.2022. u 20:00h | Objavljeno u Našim krajem

Prošle godine donesen je Urbanistički plan uređenja groblja Ivanec (UPU), čime je planski definiran prostor i uvjeti za izgradnju novih ukopnih mjesta i drugih potrebnih sadržaja, uz uklapanje planirane nove cjeline groblja u okolni prostor.

UPU-om groblja Ivanec predviđeno je proširenje groblja na površinu veću od 110.000 m2, sa istočne i zapadne strane ulice A. Cesarca, na kojoj je planirano gotovo 6.000 ukopnih mjesta, od čega 3.500 ukopnih mjesta u grobovima te gotovo 2.500 ukopnih mjesta u grobnicama.

Zbog osiguranja dovoljnog prostora za ukop pokojnika za naredno plansko razdoblje, prošle godine započeta je izrada projektne dokumentacije za proširenje groblja (polja 8, 9 i 10), čime će se urediti prostor za oko 300 novih grobova i 110 grobnica, na području istočno od novog polja.

Za potrebe izrade projektne dokumentacije izvršena su i posebna ispitivanja, bušenja i uzorkovanje materijala, kako bi se projektnom dokumentacijom mogle predvidjeti sve potrebne mjere stabilizacije terena, temeljenja i slično.

Projektom se planira uređenje terase uz istočni rub postojećeg novog polja, koja će se protezati u smjeru sjever-jug, sa stazama i hortikulturnim uređenjem prostora između grobova i grobnica.

U tom kontekstu je gradski vijećnik Goran Spasojević (NL Za Ivanec M. Batinića) na sjednici Gradskog vijeća pitao je li riješen otkup zemljišta i kada će početi radovi na gradnji novog dijela groblja i na gradnji parkirališta?

- Hoće li novo groblje imati prostor predviđen za polaganje urni? – zanimalo je vijećnika.

- Dio površina za novo groblje je otkupljen, čekaju se još samo dva vlasnika koja rade vani, ali s njima imamo dogovor da će se otkup riješiti. Projekt proširenja groblja prema istoku je trenutačno u fazi ishođenja lokacijske dozvole. Također se radi glavni projekt za uređenje gornjeg dijela groblja, uz cestu. U sklopu tog dijela groblja predviđena je gradnja prostora za polaganje 130 do 150 urni (tzv. kolumbarijskog zida), ovisno o procjeni statičara koliki dio zida treba ostati za nosivu konstrukciju – izvijestio je zamjenik gradonačelnika Marko Friščić.

ivanec_groblje_ivanec_12052022_1.jpg

ivanec_groblje_ivanec_12052022_2.jpg

Označeno u