Pozitivne "vibre“ u Sračincu: "Zaboravimo malo političke probleme, idemo se zabaviti“ Foto: Krešimir Đurić

Pozitivne "vibre“ u Sračincu: "Zaboravimo malo političke probleme, idemo se zabaviti“

IHR/Varaždinske vijesti | 27.9.2019. u 21:44h | Objavljeno u Našim krajem

-  Nemojte biti samo pasivni promatrači, uključite se i aktivno sudjelujte u razvitku lokalne zajednice – poručila je Brankica Bešenić, potpredsjednica Općinskog vijeća Općine Sračinec ženama i mladima na svečanoj sjednici koja je danas održana u povodu Dana općina i Dana Miholja.   

Tim povodom u Sračincu su danas bili potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, saborski zastupnici Milorad Batinić, Josip Križanić i Anđelko Stričak, dožupan Tomislav Paljak, brojni gradonačelnici i načelnici iz Varaždinske županije, gospodarstvenici i poduzetnici.  

Govoreći o županijskim projektima dožupan Paljak pohvalio je i projekte Općine Sračinec. 

Sračinec je uvijek bio zahtjevna sredina

- Hvale vrijedni su i projekti koji su ovdje predstavljeni i apsolutno ih treba pozdraviti. Varaždinska županija ima udjela u razvoju ove općine. Obveza svake županije je skrbiti o obrazovanju tako da u svakom slučaju imamo i ovdje što za reći, od ranog učenja informatike, prehrane za učenike, sufinanciranja produženog boravka, investicija u materijalno opremanje škole, asfaltiranje igrališta, projektne dokumentacije za školu u Svibovcu i sve ono što radimo na području cijele Županije, radimo i u Sračincu. Ono što će naročito obradovati mještane Svibovca Podravskog je konačna energetska obnova škole – rekao je Paljak i dodao kako ne treba zatvarati oči nad činjenicom da je Sračinec uvijek bio zahtjevna sredina.

- Ako želite sudjelovati u donošenju bilo kakvih odluka, morate se baviti politikom. I zato podržavam ono što je rekla potpredsjednica Općinskog vijeća, mladi i žene, uključite se u politiku.  A kad kažem da su Srakari zahtjevni, znate što govorim, samo najbolje je nama dovoljno dobro. Pozicija se trudi raditi i dokazati da radi maksimalno dobro i kvalitetno, opozicija se trudi uvjeriti svoje sumještane da će oni raditi i bolje. I jedno i drugo je potpuno normalno i legitimno – ustvrdio je Paljak.

Načelnik Novoselec poručio je dožupanu kako Općinsko vijeće uvijek i u svakom trenutku donosi odluke za dobrobit mještana.

- Posebno me veseli projekt parka Velika graba. Čuli smo dožupana kako opozicija ima ideje, kako opozicija mora pratiti, no nažalost, mi smo imali veliki problem. Zbog tog projekta vrijednosti  8 milijuna kuna, za koji smo dobili 6,1 milijuna kuna i za koji ćemo ugovor potpisati u utorak, opozicija je rušila proračun i htjela izazvati izvanredne izbore i to mi je žao. Ne bih volio da se to više ponavlja u našoj općini. Stavimo glave zajedno, jer dobiti europska sredstva nije smiješno gospođo Paljak. Treba prepoznati kako uzeti europski novac, a mi smo pokazali kako se to može napraviti. Mi smo u gotovo mjesec dana pripremili europski projekat koji ćemo za godinu dana realizirati – poručio je Novoselec te se osvrnuo na ostale projekte.  

- Godina iza nas bila je specifična i zahtjevna godina, ali s ponosom mogu reći da se odradilo mnogo. Vremenski uvjeti su nam dozvolili nastavak radova Ulici Matije Gupca, Ulici Kralja Tomislava, a vidjeli smo da bi bilo dobro urediti sportski centar, s obzirom na veliku obljetnicu nogometnog kluba,  pa smo krenuli u izmjenu ograde, s unutarnje i vanjske strane, obnovili smo fasade, svlačionice, postavili klupice za rezervne igrače, te kupili  nove sprave za nogometaše. Pokrenuta je i škola nogometa u koju je krenulo 100 djece, i to je ono što me veseli. Završili smo i drugi dio našeg dječjeg vrtića. Imali smo stari vrtić iz 1985. godine kojeg smo preuredili te u ovom trenutku imamo 1000 četvornih metara prostora i 160 djece može u vrtić i to po najboljim uvjetima koje može jedna takva ustanova pružiti – rekao je Novoselec.

Spomenuo je i manifestacije, među kojima je Međunarodni srakarski fašnik, akcije poput preventivnih pregleda dojke i prostate za žene i muškarce, te projekt ČOKSA, u kojem su zajedno s općinama Cestica, Petrijanec i Trnovec Bartolovečki.

- Stvorili smo dobre uvjete u nastavi, pa je tako svaka učionica razredne nastave dobila projektore, a kupili smo i interaktivne ekrane kojima je opremljeno pet učionica, za što je Općina izdvojila 90.000 kuna. To su sitni detalji. Nismo se povodili politikanstvom da kupujemo radne bilježnice, mi smo 300.000 kuna uložili u  ormariće za naše učenike - rekao je načelnik Općine Sračinec.

Saborski zastupnik Križanić ustvrdio je da je Sračinec danas lijepa i urbana sredina koja po mnogočemu sliči varaždinskim i zagrebačkim kvartovima. Pohvalio ih je što su pronašli načina i zadržali mlade obitelji.

- Neki odu, pa se vrate popodne, drugi odu, pa se vrate u petak, ali glavno je da ovdje odgajaju djecu. Sigurno je da vi načelniče, sa svojom ekipom radite dobro – poručio je Križanić, dok je potpredsjednik Vlade Štromar sve pozvao – na zabavu.    

Štromar u sukobu interesa?

-  Zaboravimo malo političke i financijske probleme, idemo se stvarno zabaviti. Ovaj razvoj kakav ima Općina Sračinec jedan je od najjačih i najboljih razvoja svih općina u ovoj državi. Nije to jedina općina u ovoj Županiji, ima ih više, ali vodstvo ove općine nastoji osigurati najbolje uvjete svojim građanima. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja osiguralo je 400.000 kuna za projekte energetske učinkovitosti, rješavamo POS-ove stanove, subvencionirane kredite, a usmjerili smo 200 milijuna dodatnih sredstava direktno u općine, u njihove proračune, tako da se ne mora po te novce ići ministrima. Mi smo to radili zadnje dvije godine, za načelnike, za vijećnike, za župana, za Skupštinu, za nas političare, to smo radili za građane koji mogu vidjeti i osjetiti da se puno gradi, ulaže u obrazovanje. Treba promijeniti način razmišljanja, treba promijeniti način obrazovanja, ali naši ljudi ovdje na sjeveru trude se, znaju kaj treba i tak delaju. Do prije dvije godine nije bilo sredstava u proračunu za sjever Hrvatske. Rekao sam idem u ovu Vladu, ali ako se osiguraju sredstva za sjever Hrvatske. I eto imam sukob interesa: morao sam danas pisati papire zato jer sam načelnicima i gradonačelnicima, građanima sjevera Hrvatske osigurao sredstva koja prije nisu dobivali. Napisao sam, na kraju, da iduće godine ide natječaj i opet će sjever Hrvatske dobiti novce. Kaznite me s pet, deset, 15 tisuća slobodno, ali ja budem to napravil. I dok sam gore, kad god trebate nešto, u Vladi imate partnera – poručio je Štromar i osvrnuo na jedan projekt koji je načelnik zaboravio spomenuti, a na kojem mu zavidi čak i on sam.  .

- Načelnik je ovdje zaboravio spomenuti projekt optički kabel. To znači bolji internet, bolje povezivanje, digitalizaciju, manje birokratizacije. Svi u ovoj općini priključak će dobiti besplatno. Mi u mojoj općini s time se ne možemo pohvaliti. Kad trebam platiti račun, zašteka, ne ide. Ali Srakari će biti prva općina u ovoj županiji koja će to imati. Na svemu što ste dosad napravili, čestitam vam – poručio je na kraju Štromar.