Platforma Ivanec – Otvoreni grad: Građani mogu pratiti na što se troši gradski novac

vv | 18.12.2022. u 19:00h | Objavljeno u Našim krajem

Putem platforme građani mogu izvršiti uvid u sve otvorene podatke, proračun i sve isplate iz proračuna, mogu dobiti pregled i stanje svojih obveza prema Gradu, a putem digitalnih obrazaca odsad mogu Gradu podnositi sve zahtjeve

U cilju nastavka dosadašnjih dobrih praksi vezanih uz transparentnost Grada i gradskog proračuna te uključivanje građana u rad gradske uprave, na web stranicama Grada Ivanca od srijede je, 14. prosinca, svima dostupna web platforma Ivanec – Otvoreni grad.

Riječ je o jedinstvenom informatičkom rješenju kojim se građanima omogućuje da putem elektroničkih usluga, koje obuhvaćaju informiranje i/ili  komunikaciju s gradskim službama, na jednom mjestu dobiju uvid u funkcioniranje Grada.

Otvorena i jednostavna za pristup putem Interneta, ova platforma dostupna je putem računala, tableta i smartphona te građanima pruža sve servise na jednom mjestu.

Na web platformi „Ivanec - Otvoreni grad“ dostupne su sljedeće usluge: otvoreni podaci - pristup javno dostupnim informacijama s prikazom relevantnih statističkih, brojevnih i raznih drugih pokazatelja sistematiziranih na jednom mjestu, iProračun - rješenje za prezentaciju podataka iz gradskog proračuna, iTransparentnost – pregled isplata iz proračna, čime se omogućava transparentan uvid u upravljanje gradskim proračunom i u poslovanje Grada, financijske kartice - KARTICE GRAĐANA - online pregled komunalnih, vodnih i drugih naknada, tj. pregled i stanje obveza građana prema Gradu te digitalni obrasci, kojima se građanima omogućuje podnošenje i pregled zahtjeva predanih putem ovog servisa.

Platformu je izradila tvrtka Libusoft Cicom d.o.o. i po potrebi će se nadograđivati novim uslugama.

Projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a sukladno prijavi Grada Ivanca na Javni poziv za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga. Ukupna vrijednost projekta je 175.000 kuna od čega 40% ili 70.000 kuna sufinancira Fond, dok ostatak osigurava Grad Ivanec.