Planira se novi petogodišnji Program modernizacije nerazvrstanih cesta na području grada Ivanca

vv | 2.8.2022. u 16:00h | Objavljeno u Našim krajem

S obzirom na to da krajem 2022. godine završava petogodišnji Program modernizacije nerazvrstanih cesta na području grada Ivanca za razdoblje 2018. – 2022., tijekom proteklih mjeseci zamjenik gradonačelnika, Marko Friščić, te v.d. pročelnika Upravnog odjela za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu okoliša, Stjepan Vincek, održali su sastanke s mjesnim odborima na ivanečkom gradskom području u svrhu definiranja potreba za novi petogodišnji program.

Nacrt Programa modernizacije nerazvrstanih cesta Grada Ivanca za razdoblje 2023. – 2027. obuhvaćat će sljedeće vrste radova: priprema podloge i presvlačenje postojećih nerazvrstanih cesta s uređenjem postojećih objekata oborinske odvodnje (slivnici i reviziona okna), gradnju novih prema potrebi, asfaltiranje postojećih makadamskih cesta, uređenje bankina i sl.

Važan čimbenik, a koji uvelike određuje plan radova na modernizaciji nerazvrstanih cesta daljnjih pet godina, je činjenica da će se u tom periodu završiti najveći infrastrukturni projekt u povijest grada Ivanca – Aglomeracija Ivanec. Završetak Aglomeracije Ivanec odredit će dinamiku i opseg zahvata u planiranom razdoblju jer će biti nužno prometnice nakon provedenih radova sanirati, asfaltirati i urediti.

9707.jpeg

Prioriteti novog petogodišnjeg programa, a kako je bilo i u proteklom razdoblju, bit će gradske ceste unutar naseljenih područja, a posebnom programskom stavkom bit će obuhvaćene strme dionice u vikend naseljima koje je zbog troškova održavanja makadama isplativije presvući asfaltnim slojem. 

Sredstva za obnovu, rekonstrukciju i modernizaciju nerazvrstanih cesta osigurat će se kroz proračunu Grada Ivanca, u sklopu Programa gradnje uređaja i objekata komunalne infrastrukture.

Također, predmetni infrastrukturni projekti nastavit će se prijavljivati na otvorene natječaje i javne pozive, bilo da se radi o nacionalnim sredstvima ili pak sredstvima iz EU fondova, a sve sukladno mogućnostima, prihvatljivosti te ovisno o samoj dinamici otvaranja poziva.

U sklopu Programa modernizacije nerazvrstanih cesta od 2018. do 2022., a koji je još u tijeku, obnovljeno je više od 20 kilometara nerazvrstanih cesta na području grada Ivanca.

Radovi na modernizaciji nerazvrstanih cesta za 2022. godinu su u tijeku, a dio radova financiran je od strane Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine sa 100 tisuća kuna bespovratnih sredstava.

U cijelom  prethodnom petogodišnjem razdoblju dio ulaganja pokriven je bespovratnim nacionalnim sredstvima. U tom je periodu završen projekt financiran iz Europskog fonda Rekonstrukcija nerazvrstane ceste NC 1-018 u Prigorcu i izgradnja parkirališta od lokalne ceste LC 25118 do izvora Šumi. 

Nacrt Programa modernizacije nerazvrstanih cesta Grada Ivanca za razdoblje 2023. – 2027. godin prije donošenja bit će i na javnom savjetovanju pa će građani moći dati svoje prijedloge i sugestije te će moći vidjeti koje su dionice predviđene za modernizaciju, sanaciju i izgradnju - navode iz gradske uprave.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci