FOTO Barokne večeri i promocija monografije: "Ponosni smo što živimo u Vinici!" Foto: vv

FOTO Barokne večeri i promocija monografije: "Ponosni smo što živimo u Vinici!"

tb/vv | 2.10.2023. u 18:25h | Objavljeno u Našim krajem

Pozitiv orgulje, zaštitni znak Varaždinskih baroknih večeri, veza su između Vinice i Varaždina

Predstavljanje nove monografije “Općina Vinica - kaleidoskop povijesti i suvremenosti” održano je u subotu, 30. rujna, u Crkvi sv. Marka ev. u Marčanu, nakon svete mise.

stimec_baric.jpg

Foto: Urednica monografije Marija Barić i načelnik Općine Vinica dr. sc. Branimir Štimec, prof.

Na promociji su govorili načelnik Općine Vinica dr. sc. Branimir Štimec, prof., ravnateljica Javne ustanove “Priroda varaždinske županije” Sanja Kopjar, urednica monografije te autorica priloga o Arboretumu Opeka Marija Barić i Marija Martinez u ime nakladnika, a Ivan Bek pročitao je svoju pjesmu na viničkom govoru.

Novo izdanje puno povijesnih zapisa

Općina već ima monografiju, međutim, kako je naveo načelnik, novo izdanje ima puno povijesnih zapisa, dodavši da su Viničani veoma ponosni što žive u tom kraju.

>> Branimir Štimec: Ponosni smo na projekte i investicije u Vinici!

- U monografiji “Općina Vinica - kaleidoskop povijesti i suvremenosti” uvijek pronađem neki novi detalj vezan za kulturu, ljude i sam kraj. Sadrži i sportske sadržaje, i što je najvažnije, sve je to danas zapisano, a za 20–30 godina moći će se koristiti za znanstvena istraživanja kao i za učenje povijesti - rekao je načelnik.

vinica_monografija2.jpg

monografija_vinica_6.jpg

Naglasio je i kako se monografija svakim danom razvija:

VBV izvan Varaždina: Nastupila Gabriela Hrženjak

- Kad uzmete monografiju mislite da je Vinica tu stala, međutim, to je tek početak novog zamaha Općine. Obnavljamo dvorac Opeku, najveću investiciju u ovom dijelu RH. Osim toga, Vinica je dio ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri – izvan Varaždina. Pozitiv orgulje, koje su zaštitni znak VBV-a veza su između Vinice i Varaždina.

gabriela_hrzenjak.jpg

Nakon mise u viničkoj crkvi i predstavljanja monografije, svečani program nastavio se nastupom sopranistice Gabriele Hrženjak, viničkim slavujem, uz pratnju Krešimira Lazara na baroknom violončelu i Krešimira Hasa na čembalu.

monografija_vinica5.jpg

monografija_vinica3.jpg

monografija_vinica2.jpg

monografija_vinica.jpg

gabriela_hrzenjak.jpg

monografija_vinica4.jpg

monografija_vinica1.jpg

vinica_monografija.jpg