Novom Marofu i Ljubešćici 415.000 kuna za edukaciju građana o razvrstavanju otpada Foto: Grad Novi Marof

Novom Marofu i Ljubešćici 415.000 kuna za edukaciju građana o razvrstavanju otpada

Varaždinske vijesti | 12.7.2018. u 07:00h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Grad Novi Marof i Općina Ljubešćica zajedno kreću sa sustavnom edukacijom mještana, prije svega onih najmlađih, kako se pravilno razvrstava i postupa s otpadom, a sve u cilju kako bi spremno dočekali 2023. u kojoj Europska unija očekuje da u Hrvatskoj razvrstavamo više od 50 posto nastalog otpada u našim kućanstvima.

Naime, zahvaljujući novoj Uredbi o gospodarenju otpadom te opremljenosti različitim spremnicima i vrećama u koje se razvrstava otpad, trebamo postići cilj da miješanog komunalnog otpada bude sve manje, a razvrstanog papira, plastike, metala, tekstila sve više budući se radi o vrsti otpada koja se može ponovo iskoristiti.

Kako bi, prije svega najmlađi mještani Novog Marofa i općine Ljubešćica, što efikasnije razvrstavali otpad u svojim domovima, ali i školama i vrtićima, Grad Novi Marof i Općina Ljubešćica prijavili su se na natječaj te su, preko Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dobili bespovratna sredstva u iznosu od 415.000 kuna za edukaciju kroz projekt "Održivo gospodarimo otpadom u Novom Marofu i Ljubešćici".

Riječ je o nizu edukativnih aktivnosti, od promidžbenog materijala, edukativnih filmova, radionica do predavanja s ciljem edukacije kako pravilno i efikasno razvrstavati otpad.

- Cilj koji je pred nas postavila Europska komisija je da do 2023. smanjimo količine miješanog komunalnog otpada minimalno za 50 posto. Taj cilj moramo postići, a razvrstavanje otpada značit će i manje količine u našim spremnicima i manje odvoza. Svi zajedno, od najmlađih do odraslih, trebamo savjesno razvrstavati, usvojiti tu naviku i u konačnici čuvati naš okoliš čistim - poručio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Edukaciju će zajedno provoditi na svom području Grad Novi Marof i Općina Ljubešćica na čijem području otpad prikuplja tvrtka Novokom.

- Otpada treba biti što manje, a sirovina koje se mogu ponovo iskoristiti treba biti što više. Dobra je strana da naši mještani znaju već puno o tome ali svaka nova edukacija i sama činjenica da pričamo o tome je dobro došla. Obveze koje je pred nas stavila Europska komisija mogu se ispuniti i edukacija za koju smo dobili bespovratnih 415 tisuća kuna pomoći će u tome - zaključio je načelnik Općine Ljubešćica Nenad Horvatić.

marof_ljubescica_1.JPG