Lukom d.o.o. preuzeo novo specijalno komunalno vozilo, sufinancirano bespovratnim sredstva

VV | 24.9.2021. u 19:29h | Objavljeno u Našim krajem

Tvrtka Lukom d.o.o. bogatija je za još jedno novo specijalno komunalno vozilo. Danas je u prostorima tvrtke organizirana je primopredaja vozila nabavljenog u postupku javne nabave u sklopu projekta »Nabava komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada«, koji je sufinanciran sredstvima iz Kohezijskog fonda.

Za najpovoljnijeg je ponuditelja provedenom javnom nabavom izabrana kompanija Tehnix iz Donjeg Kraljevca koje je vozilo isporučila u rekordnom roku.

Riječ je o novom kamionu Mercedes-Benz s posebnom nadogradnjom zapremine 16 kubičnih metara s potisnom pločom i razvijenim mehanizmom za podizanje i pražnjenje spremnika otpada.

Vozilo je to ukupne vrijednosti 1.094.000,00 kn bez PDV-a čija je nabava sa gotovo 85% sufinancirana bespovratnim sredstvima iz Kohezijskom fonda Europske unije.

Nabavljenim vozilom unaprijedit će se sustav prikupljanja, prijevoza i odlaganja te daljnje obrade otpada, a koristiti će se na administrativnom području Grada Ludbrega i okolnih općina kojima će tvrtka Lukom d.o.o. sada na još efikasniji način pružati svoje usluge zbrinjavanja otpada, s ciljem da se prikupi što je moguće više pravilno odvojenog otpada i time smanji količina otpada koji završava na odlagalištu.

- Danas smo jedan od gradova koji najviše razdvaja korisne sirovine iz kućnog otpada na kućnome pragu i zapravo to je ono na čemu ćemo ustrajati u budućnosti. Blizu smo 50% razdvajanja. Dosad nismo nijednom platili nikakve penale i kazne na loš rad naših građana i kroz različite kampanje i razgovore s građanima uspijevamo održavati tu razinu razdvojenosti odnosno imati visoku svijest o potrebi činjenja Ludbrega zelenim gradom i pripremom Ludbrega za neka buduća vremena i buduće generacije koje će znati na još bolji način sigurno upravljati prirodnim resursima koje imamo. Lukom je prvenstveno tvrtka Grada Ludbrega, ali s ovim kamionom planiramo proširiti djelatnost na susjedne općine i tako postati mala regionalna firma za zbrinjavanje otpada. S obzirom da rezultati koje ostvarujemo na području Ludbrega daju nam pravo i mogućnost da se kontinuirano širimo i rastemo u tom smjeru jer i drugim općinama možemo pružiti znanje, iskustvo i uvesti ih na neki način u zbroj onih koji to rade na jedan primjeren i suvremen način - rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Osim nabave komunalnog vozila i edukacije djelatnika za rukovanje njime, kroz projekt je već održana uvodna konferencija projekta, a također su izrađeni i promotivni te edukativno-informativni materijali koji će biti dostupni građanstvu i na internet stranici Lukom d.o.o. Ludbreg.

Radi se o informativnom letku sa uputama za zbrinjavanje otpada, te edukativnim slikovnicama za predškolsku i osnovnoškolsku dob vezanim uz tematiku otpada i brige za okoliš. Buduća aktivnost u projektu je održavanje radionica za djecu u vrtićima i osnovnoj školi, koja će osim edukativnih slikovnica i platnenih vrećica za bojanje dobiti uvid u važnost pravilnog razvrstavanja otpada i kako da ga se stvara što je moguće manje.

Tom će prigodom djeca također dobiti i male olovke sa sjemenkama biljke kako bi mogla naučiti o važnosti sadnje biljaka i drveća kako bi doprinijeli još zelenijem okolišu.

Sve navedeno predstavlja ujedno politiku i misiju tvrtke Lukom d.o.o., - da se problematika otpada približi sveopćoj javnosti, a s posebnom pažnjom i onoj najmlađoj, jer zdrave i pozitivne navike postupanja s otpadom se razvijaju od najmanjeg uzrasta.

Ukupna vrijednost projekta je 1.151.600,00 kuna, od čega Europska unija iz sredstava Kohezijskog fonda sufinancira 963.909,58 kuna, što čini gotovo 85 posto ukupno prihvatljivih troškova u projektu. Razdoblje provedbe projekta je do veljače 2022. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

IMG_3372.JPG

IMG_3390.JPG

IMG_3336.JPG